کشورهای اوپک پلاس پس از پشت سر گذاردن یک سال بد، در اولین نشست خود در سال ۲۰۲۱ میلادی درباره سطح تولید نفت در ماه فوریه تصمیم‌گیری می‌کنند. اوپک پلاس از این‌ پس میزان تولید نفت را به صورت ماهانه مشخص خواهد کرد.

وزیران ۱۳ کشور عضو اوپک و ۶ کشور متحد اوپک دوشنبه چهارم ژانویه/۱۵ دی اولین نشست سال ۲۰۲۱ میلادی تولیدکنندگان نفت را به صورت ویدیو کنفرانس برگزار می‌کنند تا به امید بهبود بازار و پشت سرگذاشتن بحران ۲۰۲۰، درباره سطح تولید نفت در ماه فوریه تصمیم‌گیری کنند.

پیش از همه‌گیری ویروس کرونا اعضای اوپک به برگزاری دو اجلاس سالانه در وین، مقر این سازمان بسنده می‌کردند اما براساس توافق جدید اعضا، ابتدای هر ماه نشستی برای تطابق حجم تولید نفت با شرایط بازار برگزار خواهد شد.   

در آخرین نشست اوپک پلاس (۳۰ نوامبر تا سوم دسامبر ۲۰۲۰) تصمیم بر آن شد تا تولید نفت در ماه ژانویه ۲۰۲۱ یک میلیون بشکه در روز افزایش پیدا کند.

در سال گذشته همه‌گیری جهانی کووید-۱۹ و اختلاف میان عربستان سعودی و روسیه برسر تعیین قیمت نفت، خرید نفت را به طرز قابل‌توجهی کاهش داد و تولیدکنندگان را متحمل زیان‌های هنگفت کرد. مسکو و ریاض در ماه مارس درگیر یک جنگ کوتاه مدت تعیین قیمت شدند که به سقوط قیمت نفت منجر شد.

قیمت نفت در روزهای پایانی سال گذشته میلادی افزایش یافته بود اما بازار طلای سیاه همچنان متزلزل مانده است.

نفت برنت توانست به قیمت بشکه‌ای ۵۰ دلار برسد. قیمتی که پایین‌تر از پیش‌بینی‌های ابتدای سال ۲۰۲۰ بود، اما کاهش قیمت در طول سال را کمی جبران کرد. نفت وست تگزاس اینترمدییت در آوریل به پایین‌ترین قیمت یعنی بشکه‌ای حدود ۴۰ دلار سقوط کرده بود و تولیدکنندگان مجبور شدند در قبال فروش نفت‌شان به خریداران پول پرداخت کنند.

اوپک قصد دارد با برگزاری نشست‌های ماهانه نفوذ خود را بر بازار نفت و وضعیت تولیدکنندگان نفت خام حفظ کند، چرا که کشورهای خارج از پیمان اوپک به‌ویژه ایالات متحده آمریکا که روزانه بالغ بر ۱۱ میلیون بشکه نفت خام تولید می‌کند تاثیر بسیار زیادی بر بازار نفت دارند. ایالات متحده آمریکا بزرگ‌ترین تولیدکننده نفت در جهان است و روسیه که رهبری شش کشور شریک اوپک را برعهده دارد و عربستان سعودی در جایگاه‌های دوم و سوم قرار دارند.

 اوپک همچنین چشم به تحولات سه عضوی که از سهمیه‌بندی‌ها معاف شده‌اند، یعنی لیبی، ایران و ونزوئلا دوخته است. ایران و ونزوئلا تحت تحریم‌های سنگین ایالات متحده قرار دارند و تولید نفت در لیبی به خاطر جنگ داخلی که از ماه اکتبر کمی فرونشسته، تقریبا متوقف شده است.

همزمان که دولت‌ها واکسینه‌کردن شهروندان را آغاز کرده‌اند، همچنان چشم‌انداز قیمت نفت و وضعیت بازار نفت، به‌ویژه مساله حمل و نقل نامشخص است.

در همین زمینه: