وزیر بهداشت ترکیه از برنامه این وزارتخانه برای آغاز استفاده از واکسن آزمایشی کوویدـ۱۹ ساخت چین در اواخر ماه جاری میلادی خبر داد.

کرونا در ترکیه ـ عکس از Shutterstock

فخرالدین کوجا، وزیر بهداشت ترکیه با انتشار بیانیه‌ای برنامه شروع استفاده از «کروناواک»، واکسن کرونای ساخت شرکت چینی «سینوواک بیوتک» در این کشور را اعلام کرد و گفت پس تأیید این واکسن از سوی آزمایشگاه‌های ترکیه مجوز اولیه آن داده خواهد شد.

نخستین محموله این واکسن پس از ۱۱ دسامبر / ۲۱ آذر به ترکیه وارد خواهد شد.

«کروناواک» اولین واکسنی است که در رقابت‌های بین‌المللی برای ساختن واکسن کوویدـ۱۹ به عرضه رسید. شرکت چینی «سینوواک بیوتک» در ماه سپتامبر اعلام کرده بود که واکسن تولیدی‌اش تا اوایل سال ۲۰۲۱ برای توزیع در سطح جهانی آماده خواهد شد. محققان در ماه نوامبر (آبان) گفته بودند اثربخشی واکسن «کروناواک» در بدن افراد سالم متوسط است و میزان پادتنی که این واکسن در بدن تولید می‌کند کمتر از مقداری است که در بدن افراد بهبودیافته از کوویدـ۱۹ وجود دارد.

وزیر بهداشت ترکیه گفت:

«اگر تحولات طبق انتظارات ما مثبت ادامه یابد، ترکیه در میان نخستین کشورهای جهان خواهد بود که در این مرحله اولیه واکسیناسیون کرونا را آغاز خواهد کرد.»

فخرالدین کوجا روز سه‌شنبه گفته بود که در مدت سه ماه آینده دسامبر، ژانویه و فوریه، ۵۰ میلیون دوز واکسن خریداری‌شده از شرکت چینی وارد ترکیه خواهد شد. در ماه دسامبر نیز یک میلیون دوز واکسن تولیدی مشترک شرکت‌های آلمانی و آمریکایی بیون‌تک و فایزر قرار است وارد ترکیه شود و مذاکرات برای خرید ۲۵ میلیون دوز دیگر از این واکسن با شرکت آلمانی بیون‌تک در جریان است.

در مجموع قرار است در سال آینده میلادی ۷۵ میلیون دوز واکسن چینی و آلمانی وارد ترکیه شود.

به‌گفته وزیر بهداشت ترکیه، واکسیناسیون افراد در برابر ویروس کوویدـ۱۹ در چهار مرحله انجام خواهد شد. در مرحله نخست کارکنان بخش بهداشتی، افراد بالای ۶۵ سال و ساکنان آسایشگاه‌های سالمندان و سایر مراکز مراقبت واکسینه خواهند شد. در مرحله دوم کارکنان ضروری و افراد بالای ۵۰ سال دارای دست‌کم یک بیماری مزمن و در مرحله سوم افراد کمتر از ۵۰ سال دارای دست‌کم یک بیماری مزمن، و سایر کارکنان واکسن خواهند زد. بقیه افراد نیز در مرحله نهایی واکسینه خواهند شد.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه روز دوشنبه گفت واکسن چینی رایگان تجویز خواهد شد. به‌گفته وزیر بهداشت ترکیه، سایر واکسن‌های کوویدـ۱۹ در داروخانه‌ها فروخته می‌شوند.

بر اساس آخرین آمار رسمی که روز چهارشنبه در ترکیه منتشر شد، این کشور با ثبت ۱۹۳ مورد مرگ بر اثر کوویدـ۱۹ در مدت یک شبانه روز رکورد مرگ‌ومیر در ۱۰ روز گذشته را شکست. شمار کل جان‌باختگان در این کشور به ۱۴ هزار و ۱۲۹ نفر رسیده است. تعداد روزانه مبتلایان نیز با ۳۱ هزار ۹۲۳ نفر به بالاترین رکورد رسید.

شمار جدید مبتلایان به ویروس کوویدـ۱۹ در یک روز، ترکیه را در ردیف آسیب‌پذیرترین کشورها در جهان قرار داده است.

مت هنکاک، وزیر بهداشت بریتانیا نیز روز گذشته، چهارشنبه ۲ دسامبر / ۱۲ آذر اعلام کرد که واکسیناسیون‌ کرونا در بریتانیا با استفاده از واکسن تولیدی شرکت‌های بیون‌تک و فایزر هفته آینده آغاز می‌شود.

بیشتر بخوانید: