وزیر بهداشت بریتانیا اعلام کرد که این کشور از هفته آینده واکسیناسیون کرونا را با استفاده از واکسن تولیدی شرکتهای بیونتک و فایزر آغاز میکند. اتحادیه اروپا همچنان در حال بررسی واکسنهای تولیدشده است.
مت هنکاک، وزیر بهداشت بریتانیا چهارشنبه ۲ دسامبر / ۱۲ آذر اعلام کرد که واکسیناسیون کرونا در بریتانیا هفته آینده آغاز میشود. هنکاک گفت:
«بریتانیا نخستین کشوری است که مجوز واکسن کرونای شرکت بیونتک مستقر در ماینتس آلمان و شریک آمریکایی آن فایزر را صادر کرد. این واکسن از هفته آینده در سراسر بریتانیا در دسترس خواهد بود. این خبر بسیار خوبی است.»
هنکاک افزود نهاد نظارتی دارویی بریتانیا مجوز اضطراری این واکسن را صادر کرده است و توزیع آن باید بلافاصله آغاز شود.
بوریس جانسون، نخستوزیر بریتانیا صدور مجوز واکسن را «عالی» خواند.
هنکاک در شبکه بیبیسی گفت:
«من بسیار افتخار میکنم که بریتانیا اولین کشور است. با تشکر فراوان از دانشمندان و تیمی که دارم. همه کار بزرگی انجام دادند.»
هنکاک سال ۲۰۲۰ را «سال وحشتناکی» خواند اما گفت اکنون کمک در راه است:
«اکنون میتوان گفت که وقتی واکسن آماده شده، همه چیز بهتر خواهد شد. از هفته آینده.»
برخی رسانهها صدور سریع مجوز استفاده از واکسن بیونتک – فایزر در بریتانیا را از نتایج برگزیت دانستند و نوشتند چون نیازی به انتظار کشیدن برای دریافت مجوز از اتحادیه اروپا نبود این امر به سرعت انجام شد.
بدین ترتیب بریتانیا پیش از اتحادیه اروپا و آمریکا واکسن کرونا را مورد استفاده قرار میدهد. افزون بر این، این نخستین صدور مجوز استفاده از واکسن بیونتک – فایزر در جهان است. این دو شرکت چنین اقدامی را «یک نقطه عطف برجسته علمی» عنوان کردند.
بریتانیا دوز کافی واکسن برای ۲۰ میلیون نفر سفارش داده است. در اولین دور ۸۰۰ هزار دوز واکسن بیونتک – فایزر در هفته آینده در دسترس قرار میگیرد.
همزمان با توزیع واکسن بیونتک – فایزر خنکسازی آن نیز باید مورد توجه قرار گیرد. این محصول باید در دمای منهای ۷۰ درجه نگهداری شود و در دمای یخچال معمولی تنها پنج روز دوام میآورد. بهگفته دو شرکت بیونتک و فایزر، تزریق این واکسن باید در دو نوبت به فاصله سه هفته انجام شود.
مت هنکاک گفت کمیته واکسیناسیون تصمیم خواهد گرفت که کدام افراد ابتدا واکسینه شوند. به احتمال زیاد ساکنان خانههای سالمندان و همچنین کارمندان بخش بهداشت نخستین افراد خواهند بود. هنكاک گفت:
«ابتدا افراد آسیبپذیر واکسینه میشوند، یعنی آنهایی كه فوراً به واكسیناسیون در برابر ویروس کوویدـ۱۹ نیاز دارند. دو واكسیناسیون با فاصله ۲۱ روز لازم است و سپس دوره محافظت آغاز میشود.»
بهگفته شرکتهای بیونتک و فایزر، آزمایشهای گستردهای که بر روی این واکسن انجام شده است، تأثیر ۹۵ درصدی آن در برابر ویروس کوویدـ۱۹ را نشان میدهد. این شرکتها پس از بررسیهای نهایی اعلام کردند که این واکسن در تمام گروههای سنی و سایر جمعیتهای متفاوت بهطور مشابه تأثیرگذار است و تقریباً هیچ عارضه جانبی جدی نداشته است.
مقامهای بریتانیایی همچنین در حال بررسی واکسنی هستند که توسط گروه آسترازنکا و دانشگاه آکسفورد تولید شده است. بوریس جانسون به هموطنان خود هشدار داده است که تا دسترسی همگان به واکسن باید «زمستان سختی» را با محدودیتهای کرونایی سپری کنند.
روز گذشته، سهشنبه یکم دسامبر / ۱۱ آذر نهاد نظارت دارویی اروپا (EMA) اعلام کرد که تا ۲۹ دسامبر/ ۹ دی نظر خود را در باره واکسن بیونتک – فایزر خواهد گفت.
این نهاد نظارتی گفته است که درخواستهای رسمی دو شرکت بیونتک و فایزر برای دریافت مجوز را دریافت کرده است.
نهاد نظارت دارویی اروپا همچنین نشست دیگری برای بررسی و ارزیابی واکسن ساخت شرکت دارویی آمریکایی مدرنا حداکثر تا ۱۲ ژانویه ۲۰۲۱ / ۲۳ دی برگزار خواهد کرد.
در روسیه نیز پیشبینی میشود بهزودی واکسیناسیون آغاز شود. واکسن «اسپوتنیک ۵» که روسیه آن را تولید میکند در حال حاضر در مرحله نهایی آزمایشهای بالینی بر روی حدود ۴۰ هزار نفر داوطلب قرار دارد. به گفته ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تا کنون حدود دو میلیون دوز از این واکسن ساخته شده است.
مسئولان بهداشتی جهان بارها اعلام کردهاند که تهیه یک واکسن مؤثر علیه کوویدـ۱۹ نخستین گام در مقابله با روند همهگیری ویروس کرونا در جهان است. چالش اصلی، واکسیناسیون ساکنان کره زمین است.
بیشتر بخوانید: