دولت اتیوپی علیه «جنبش آزادی‌بخش تیگرای» اعلام پیروزی کرد و مدعی شد شهر مکله، مرکز تیگرای به تصرف ارتش این کشور در آمده است. ساعاتی بعد، شش انفجار در پایتخت اریتره شنیده شد. به گفته دو دیپلمات در آدیس‌آبابا، شلیک راکت از تیگرای به پایتخت اریتره، دلیل این انفجارها بوده است.

اسمره، پایتخت اریتره بار دیگر هدف راکت‌های شلیک‌شده از منطقه تیگرای در شمال اتیوپی، قرار گرفت. ابتدا وزارت امورخارجه ایالات متحده آمریکا بامداد یکشنبه ۲۹ نوامبر/۹ آذر از وقوع شش انفجار در اسمره، پایتخت اریتره خبر داد. پس از انتشار این خبر دو دیپلمات در آدیس‌آبابا به خبرگزاری فرانسه گفته‌اند که راکت‌های شلیک‌شده در شنبه‌شب، به فرودگاه اسمره و تاسیسات نظامی در این شهر اصابت کرده‌اند، اما جزئیاتی درباره محل دقیق انفجارها و تلفات احتمالی ارائه نکرده‌اند.

دولت اریتره نیز که یکی از «پنهان‌کار»ترین دولت‌های جهان خوانده می‌شود، از اظهارنظر درباره حمله راکتی خودداری کرده است.

ساعاتی پیش از این حمله دولت اتیوپی اعلام کرده بود شهر مکله، مرکز تیگرای را تصرف کرده است.

ادعای تصرف مکله و پایان‌یافتن عملیات ارتش در تیگرای

آبی احمد، نخست وزیر اتیوپی عصر شنبه ۲۸ نوامبر/۸ آذر علیه «جبهه آزادی بخش تیگرای» اعلام پیروزی کرد و گفت: نیروهای ارتش توانسته‌اند شهر مکله را که پیش از این در تصرف «جبهه آزادی‌بخش» بود، پس از حملات سنگین تحت کنترل کامل خود در آورند. او عملیات در تیگرای را «خاتمه‌یافته» خواند.

https://twitter.com/AbiyAhmedAli/status/1332740110039846914?s=20

تمام راه‌های ارتباطی اعم از اینترنت و مخابرات در تیگرای مسدود شده و این مسئله تایید ادعای دولت اتیوپی مبنی بر تصرف شهر نیم‌میلیون نفری مکله را غیرممکن کرده است.

نخست‌وزیر اتیوپی همچنین اعلام کرد پلیس عملیات دستگیری رهبر «جبهه آزادی‌بخش تیگرای» را آغاز کرده است. این جبهه از سال ۱۹۹۱ تا ۲۰۱۸ قدرتمندترین عضو ائتلاف چندقومیتی اتیوپی بود که با مشت آهنین بر منطقه تیگرای حکومت می‌کرد. به‌ قدرت رسیدن ابی احمد در سال ۲۰۱۸ و سرعت بخشی به اصلاحات دموکراتیک اعم از آزادی زندانیان سیاسی، رفع ممنوعیت احزاب و وعده برگزاری اولین انتخابات آزاد و عادلانه، به چالشی برای «جبهه‌ آزادی‌بخش تیگرای» بدل شد که در سال‌های اخیر برای حفظ قدرت به سرکوب خونین تظاهرات ضددولتی و زندان‌هایی مملو از ده‌ها هزار زندانی سیاسی متوسل شده است.

این جبهه روز شنبه اعلام کرد در حال خروج از مکله است، اما «تا زمانی که نیروهای وابسته به احمد در تیگرای حضور داشته باشند، به جنگیدن ادامه خواهد داد». تحلیل‌گران می‌گویند این مسئله ممکن است تاکتیک‌ها را در مناقشه این نیروها با دولت تغییر دهد.

ادامه مناقشه؟

نیروهای جبهه تیگرای و برخی دیگر از احزاب ابی احمد را به دخالت در اختیارات حکومت‌های منطقه‌ای متهم می کنند که براساس قانون اساسی اختیارات گسترده‌ای در مواردی چون مالیات و امنیت به آنها اعطا شده است.

پس از این‌که ابی‌ احمد انتخابات پیش‌بینی شده برای ماه اوت سال جاری را به خاطر شیوع کووید-۱۹ عقب انداخت، «جبهه آزادی‌بخش تیگرای» او را به تصرف صندلی قدرت متهم کرد و پس از برگزاری یک انتخابات منطقه‌ای در ماه سپتامبر، اعلام کرد دیگر مقام فدرال را به رسمیت نمی شناسد.

مناقشات نظامی در تیگرای تاکنون جان هزاران نفر را گرفته و ده‌ها هزار نفر را آواره سودان کرده است.

از چهارم نوامبر سال جاری که عملیات نظامی دولت اتیوپی در تیگرای آغاز شد، این سومین بار است که آتش مناقشات نظامی در اتیوپی به اریتره سرایت می‌کند. «جبهه آزادی‌بخش» تیگرای دولت اتیوپی را متهم کرده که از حمایت نظامی ارتش اریتره علیه تیگرای استفاده می‌کند و با این اتهام حمله به اریتره را توجیه کرده است. اتهامی که دولت اتیوپی آن را رد می‌کند.

در همین زمینه: