کووید-۱۹ جان ۴۸۳ بیمار دیگر را در ایران گرفت. معاون کل وزارت بهداشت اعلام کرد محدودیتها به کاهش ترددها منجر شده و در هفتههای آتی تاثیر خود را در آمارها نشان خواهد داد. به گفته او ایران برای خرید ۱۸ میلیون دوز واکسن کرونا اقدام کرده و این واکسن را با دادن اولویت به بیماران پرخطر و کادر درمانی، «عادلانه و علمی» توزیع خواهد کرد. یک عضو کمیسیون قضایی مجلس، حسن روحانی را متهم کرد که در ستاد مقابله با کرونا قانون یکجانبه وضع کرده و مجلس و قوه قضائیه را دور زده است.
حسن نوروزی، عضو هیئت رئیسه کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی سهشنبه ۴ آذر/۲۴ نوامبر به طرح جدید ستاد ملی مقابله با کرونا حمله کرد و در اظهارنظری جالب توجه مصوبات این ستاد را «غیر قانونی» خواند و گفت:
«کشور کمونیستی نیستیم که هر چه رئیسجمهور بگوید، بگوییم درست است و از خود قانون وضع کند.»
افزایش مرگ و میر بیماران کووید-۱۹ و نزدیک شدن شمار جانباختگان به ۵۰۰ نفر در روز، به اعمال محدودیتهای جدید در ۱۴ استان و ۳۶۸ شهر منجر شده است. به گفته ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت این محدودیتها توانسته ترددهای درونشهری و برونشهری را کاهش دهد.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون قضائی مجلس شورای اسلامی اما طرح جدید محدودیتها و اعمال جریمه درمورد نپوشیدن ماسک و قرنطینه اجباری را «متخلفانه» نامید. او حسن روحانی، رئیس جمهوری و رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا را متهم کرد که از غیبت قوه قضائیه و مقننه در این ستاد برای قانونگذاری یکجانبه استفاده کرده و مجلس و قوه قضائیه را در تصمیمگیریها و تصویب قانون دور زده است.
نوروزی گفت:
«اصولاً مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا مبنای قانونی ندارد و همه این تصمیمات یک سویه و از طرف برخی از دولتیها است، لذا تصمیمات این ستاد وجاهت قانونی ندارد. به عنوان مثال در اصل ۳۲ قانون اساسی آمده است که هیچکس را نمیتوان دستگیر کرد مگر به حکم و ترتیبی که قانون تعیین میکند و در صورت بازداشت موضوع اتهام با ذکر دلایل کتباً به متهم ابلاغ و تفهیم گردد. همچنین براساس اصل ۳۳ قانون اساسی هیچکس را نمیتوان از محل اقامت خود تبعید کرد و یا از اقامت در محل مورد علاقه ممنوع یا به اقامت در محلی مجبور کرد، مگر در مواردی که قانون مقرر میکند. لذا دولت برای اعلام مواردی نظیر اینکه اگر فردی ماسک نداشته باشد باید جریمه شود و یا اینکه گفته میشود اگر کسی از این شهر به شهر دیگری رفت باید جریمه بپردازد، باید مبنای قانونی ارائه بدهد.»
نماینده بهارستان و رباط کریم در مجلس یازدهم افزود:
«دولت برای قانونی کردن چنین تصمیماتی باید لایحه ۳ فوریتی به مجلس بدهد و از مجلس مصوبه بگیرد اما ستاد ملی مقابله با کرونا در تصمیمگیری مجلس و قوه قضائیه را نادیده گرفته است. اگر این ستاد مسئلهای دارد باید از مجلس کسب تکلیف کند و از مجلس مصوبه بگیرد.»
بررسی طرح «قاسم سلیمانی» در کمیسیون بهداشت مجلس
به نظر میرسد مجلس شورای اسلامی در کمیسیون دیگری قصد دارد طرح جدیدی را با نام «طرح قاسم سلیمانی» برای کنترل شیوع کرونا تصویب کند. زهرا شیخی مبارکه، سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی سهشنبه از بررسی این طرح خبر داد. به گفته او این طرح قرار است به صورت مشترک توسط بسیج و وزارت بهداشت و برای پیشگیری و «فعالکردن نظام شبکهای» اجرا شود.
نماینده اصفهان در مجلس یازدهم بدون اشاره به جزئیات مشخص، توضیح داد:
«این طرح از کوچکترین و دور افتاده ترین نقاط شهر شروع و به حاشیه شهرها سرکشی کرده و از خود خانهها شروع میکند از این رو عدالت اجتماعی را شامل میشود و از طرفی چون مردم خودشان مشارکت میکنند جلب مشارکت مردمی فراهم میشود؛ همچنین با وجود تستهای تشخیصی سریع کرونا هم که اخیراً برای شناسایی مبتلایان به این بیماری مورد استفاده قرار گرفته است، تکنولوژی هم به خدمت گرفته میشود.»
ابتلای ۱۵ درصد از کارکنان دولت به کرونا و افزایش نگرانیها در تهران
وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران از ابتلای قطعی ۱۳ هزار و ۷۲۱ نفر دیگر به ویروس کرونا، بستری شدن ۲هزار و ۸۰۱ نفر از آنها و مرگ دست کم ۴۸۳ بیمار کووید در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد.
سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت سهشنبه ۴ آذر/۲۴ نوامبر همچنین شمار بیماران کووید-۱۹ را که در وضعیت حاد و تحت مراقبت قرار دارند، ۵هزار و ۸۲۴ نفر اعلام کرد. بر اساس گزارش وزارت بهداشت ویروس جدید کرونا تاکنون بالغ بر ۸۸۰ هزار و ۵۴۲ نفر را مبتلا کرده و جان حداقل ۴۵ هزار و ۷۳۸ نفر را گرفته است.
ارقام واقعی تا سه برابر آمارهای وزارت بهداشت برآورد میشوند.
همچنان ۲۷ استان کشور در وضعیت قرمز شیوع کووید-۱۹ قرار دارند.
غلامرضا عباس پاشا، معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری تهران نیز سهشنبه اعلام کرد: تاکنون ۱۵ درصد از کارمندان دستگاههای دولتی این استان و ۲۰ درصد از کارمندان استانداری به کرونا مبتلا شدند.
همزمان محمدرضا جوادی یگانه، معاون فرهنگی و اجتماعی شهرداری تهران با تکیه بر نتایج نظرسنجی مشترک شهرداری و ایسپا در تهران، اعلام کرد: نگرانی مردم از ابتلا به کرونا در بالاترین سطح خود از زمان شروع همهگیری قرار دارد و کرونا و مشکلات اقتصادی روزهای سختی را برای مردم رقم زده است.
در همین زمینه: