به دلیل انتقال ویروس جهش‌یافته کرونا از مینک‌ها به انسان، وزیر کشاورزی دانمارک دستور کشتار تمام مینک‌های پرورشی این کشور را صادر کرد. کشتار ۱۵ تا ۱۷ میلیون مینک با اعتراض مواجه شد و موگنس ینسن در نتیجه این اعتراض‌ها،‌ کناره‌گیری کرد.

یک کامیون در حال تخلیه‌کردن مینک‌های کشته شده در یک گودال،‌هولتسبرو، دانمارک، ۹ نوامبر ــ عکس: Morten Stricker / Ritzau Scanpix / AFP / Denmark OUT

موگنس ینسن، وزیر کشاورزی دانمارک چهارشنبه ۱۸ نوامبر در پستی توئیتری اعلام کرد که از مقام خود استعفا می‌دهد:

«امروز به نخست‌وزیر اطلاع دادم که می‌خواهم از دولت کناره بگیرم. می‌توانم بگویم که حمایت ضروری از من در میان حزب‌های پارلمان وجود ندارد.»

مینک حیوانی از خانواده راسوها است که برای خز آن پرورش داده می‌شود. دانمارک بزرگ‌ترین پرورش‌دهنده مینک در سرتاسر دنیا است.

هرچند زیست‌بوم اصلی مینک آمریکای شمالی است، کشورهای اروپایی این حیوان را برای پرورش وارد کرده اند.

ویروس کرونا می‌تواند از مینک‌ها به انسان منتقل شود. جهش در ویروس بر اثر ابتلای مینک به آن و سپس انتقال‌اش به انسان، می‌تواند واکسن بالقوه کرونا را بی‌اثر کند.

مته فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک ۴ نوامبر ارتش و پلیس و سرویس اضطراری ملی را برای کشتار تمام ۱۵ تا ۱۷ میلیون مینک پرورشی در این کشور بسیج کرد.

این تصمیم با مخالفت‌های زیادی روبه‌رو شد؛ از جمله از سوی حزب‌های چپ‌گرا و مرکزگرایی که دولت سوسیال‌دموکرات دانمارک را در ائتلاف پارلمانی حمایت می‌کنند. حزب‌های راست‌گرا و لیبرال در اپوزیسیون اما به شدت مخالفت کردند.

تصمیم وزیر کشاورزی از سوی پارلمان «غیرقانونی» تلقی شد چرا که در پارلمان به بحث گذاشته نشده بود.

با این حال، پارلمان دانمارک از توقف پرورش مینک تا ۳۱ دسامبر موافقت کرده است.

دانمارک اعلام کرده که پرورش مینک به طور کلی تعطیل خواهد شد. این تعطیلی اما به معنای ممنوعیت پرورش مینک نیست.

هرچند هزینه‌های بالای کشتار مینک‌ها و نارضایتی پرورش‌دهندگان آن علت اصلی مخالفت‌ها و اعتراض‌ها بود، بسیاری نیز اساساً‌ به خود پرورش مینک برای تولید خز معترض بودند.

مارگارت رنکل، از اعضای موقوفه ملی علوم انسانی آمریکا نیز در مقاله‌ای برای نیویورک‌تایمز چنین نوشت:

«این داستان دردناک یک قتل عام انبوه و گورهای دسته‌جمعی است. اعتراض‌ها در دانمارک، بزرگ‌ترین پرورش‌دهنده مینک، بر چارچوب قانونی متزلزل دستور دولت و هزینه مخرب مالی آن برای پرورش‌دهنده‌ها متمرکز بود. اما پرسش واقعی این است که چرا چنین مزرعه‌هایی برای پرورش مینک اساساً‌ وجود دارند… ما برای دهه‌ها می‌دانستیم که چه اتفاقی می‌افتد اگر با تخریب محیط زندگی حیوانات وحشی و مداخله در زیست‌بوم‌ آنها و نگهداری‌شان در قفس و… روی این حیوانات فشار بیاوریم… ایدز، ابولا، بیماری لایم، طاعون خیارکی، سیاه‌زخم ــ همه این‌ها عوامل بیماری‌زا در حیوانات بودند که اکنون انسان‌ها را مبتلا می‌کنند»

فریس جبر، نویسنده دیگر نیویورک‌تایمز نیز درباره انتقال بیماری‌ها از انسان به حیوان می‌نویسد:

«وقتی بیماری‌ها از حیوانات به انسان‌ها و برعکس منتقل می‌شوند، عموماً به این دلیل است که ما زیست‌بوم مشترک با آنها را به شیوه‌هایی تغییر داده ایم که امکان انتقال را مهیا می‌کند».

دکتر یوانا سوابه، مدیر ارشد روابط عمومی «جامعه بین‌المللی بشردوستی / اروپا» در این باره به روزنامه بریتانیایی گاردین گفت که بسته شدن سرتاسری پرورش مینک در دانمارک به دلیل کووید‌ـ‌۱۹ «پایان رنج میلیون‌ها حیوان است که در قفس‌های کوچک حبس می‌شوند، آن هم تنها برای تأمین یک مد خز مبتذل که هیچ کس به آن نیاز ندارد.»

در همین زمینه: