جو بایدن و دونالد ترامپ پس از اینکه موفق نشدند با هم بر سر شرایط مناظره به توافق برسند، در دو ایالت مختلف آمریکا به شکل غیر مستقیم به مصاف هم رفتند و این بار تنها به پرسش‌های رای‌دهندگان و مجری‌ها پاسخ دادند. بایدن با توجه به عدم اطمینانش به ترامپ در رابطه با رعایت کردن قوانین مربوط به بیماری کووید-۱۹ درخواست مناظره مجازی داشت. ترامپ اما قبول نکرد.

کارولینای شمالی – ۱۵ اکتبر ۲۰۲۰: پوستر تبلیغاتی ترامپ و پنس قبل از محل رای. عکس از شاتراستاک

دوئل شامگاه پنجشنبه  ۱۵ اکتبر/۲۵ مهر از طریق دو شبکه تلویزیونی مختلف و در دو ایالتی برگزار شد که می‌توانند در انتخابات نوامبر ۲۰۲۰ سرنوشت ساز باشند: ترامپ در شهر میامی ایالت فلوریدا و بایدن در فیلادلفیا مهمترین شهر ایالت پنسیلوانیا.

سیاست‌های کووید-۱۹ ترامپ نقطه اصطکاک با مجری شد. در مناظره قبلی با بایدن طرفین توافق کرده بودند که قبل از مناظره تست کووید-۱۹ بدهند. با توجه به اینکه بعد از مناظره ترامپ بیمار شد، مجری از او پرسید آیا قبل از مناظره تست داده بوده یا نه؟

رئیس‌جمهوری آمریکا گفت که به خاطر نمی‌آورد در اولین مناظره با بایدن آزمایش شده است یا نه:

«احتمالاً من این کار را کردم، شاید هم نکردم.»

جو بایدن، نامزد حزب دموکرات ریاست جمهوری به عدم شفافیت مدیریت دونالد ترامپ در رابطه با کووید-۱۹ حمله کرد. بایدن، در پرسش و پاسخ با رای‌دهندگان در فیلادلفیا در شبکه ABC، گفت که مدیریت بد ترامپ باعث کشته شدن بیش از ۲۱۶ هزار نفر در ایالات متحده به دلیل بیماری کووید-۱۹ شده است. ترامپ با وجود بهبودی تازه از بیماری کووید-۱۹ همچنان نسبت به سیاست‌های کمپ مقابل در رابطه با پوشیدن ماسک ابراز تردید کرد.

جو بایدن با انتقاد از رویه ترامپ در مسخره کردن ماسک گفت:

«حرف‌های رئیس جمهوری اهمیت دارند…. وقتی یک رئیس جمهوری ماسک نمی‌زند و کسانی که ماسک می‌زنند – مانند من – را مسخره می‌کند بعد مردم می‌گویند شاید آنقدر‌ها مهم نباشد.» – ویدئوی زیر.

ترامپ در مورد انتقادها به موضوع شفافیت و سیاست‌های کووید-۱۹‌ دولتش گفت نمی‌خواسته مردم آمریکا را به هراس بیاندازد.

بیشتر پرسش‌ها و موضوع‌های مطرح شده در گفت‌وگو‌های پنجشنبه شب مربوط به مسایل داخلی آمریکا بود. تنها در یک نقطه، بایدن سیاست خارجی ترامپ را مورد انتقاد قرار داد و گفت که شعار «اول آمریکا»، آمریکا را در جهان منزوی کرده است و «این رئیس‌جمهوری همه اراذل و اوباش جهان را در آغوش می‌گیرد.»

بدهی‌های ترامپ

دونالد ترامپ ضمن بحث درمورد موضوع مالیات خود، این موضوع را انکار نکرد که حدود ۴۰۰ میلیون دلار به بدهکارانی که مشخص نیست کیستند، بدهی دارد. او متعهد شد که به آمریکایی‌ها بگوید که به چه کسانی بدهکار است.

زمانی که مجری برنامه – ساوانا گاتری- در مورد برگه‌های مالیاتی و بدهی‌های ترامپ پرسید که رئیس‌جمهوری آمریکا به چه کسانی بدهکار است او گفت: «من اصلاً بدم نمی‌آید که بگویم که کیستند.» او در ادامه توضیح داد که به روس‌ها بدهکار نیست.

در رابطه با این پرسش که آیا به خارجی‌ها بدهی دارد؟ او گفت: «نه، تا جایی که می‌دانم.»

ترامپ حاضر نشده است تا کنون اظهارنامه‌های مالیاتی خود را منتشر کند و می‌گوید تحقیقات اداره مالیات درباره پرونده مالیاتی او ادامه دارد و انتشار این اظهارنامه‌ها به ضرر اوست.

نیویورک تایمز گزارش داده که برگه‌های مالیاتی ترامپ را به دست آورده و او فقط ۷۵۰ دلار برای سال‌های ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ مالیات پرداخت کرده و برای چندین سال دیگر ضررهای او بیشتر از درآمدش بوده و اصلا مالیات نداده است. بر اساس پژوهش نیویورک تایمز، ترامپ حدود ۴۰۰ میلیون دلار بدهی دارد.

در رابطه با این بدهی، رییس‌جمهوری آمریکا گفت:

«۴۰۰ میلیون دلار در مقایسه با دارایی هایی که من دارم؛ همه این دارایی‌های عالی در سراسر جهان است. آنچه من می‌گویم این است که درصد کمی از ارزش خالص من است. ۴۰۰ میلیون دلار چیزی نیست. یک بادام زمینی است.»

نزاع بر سر کرسی‌های دیوان عالی

«دادگاه را پر کردن» اصطلاح سیاسی‌ای است که این روزها در رابطه با نامزدی قاضی محافظه‌کار  – امی کانی بارت – برای تصدی کرسی خالی دیوان عالی ایالات متحده اهمیت یافته است. ترامپ قاضی بارت را برای این کرسی معرفی کرده اما اعلام نامزدی این قاضی محافظه‌کار برای تکیه زدن بر یکی از نُه کرسی دیوان عالی می‌تواند زمینه‌ساز یک نزاع سیاسی در رابطه با آرایش سیاسی آتی این دیوان شود.

جو بایدن و کاملا هریس (نامزد معاونی اول) تا کنون سیاست‌شان در رابطه با دیوان عالی آمریکا را شفاف بیان نکرده‌اند. از جمله طفره رفته‌اند که بگویند خیال دارند که «دادگاه را پر کنند» یا نه – اینجا دادگاه پر کردن یعنی اضافه کردن به تعداد قضات و کرسی‌های دیوان عالی برای اینکه توازن سیاسی ممکن شود.

در شامگاه پنجشنبه وقتی جورج استفانوپولوس مجری برنامه از بایدن پرسید آیا دادگاه را پر خواهی کرد؟ او باز از پاسخ صریح طفره رفت و گفت که در نظر دارد بعد از مشخص شدن شرایط فعلی دیوان عالی تصمیم بگیرد.

استفانوپولوس مجدد پرسید:

«اما آیا رای‌دهندگان حق ندارند بدانند که موضع شما در این مورد چیست؟»

بایدن گفت:

«آنها حق دارند بدانند که من کجا ایستاده‌ام و من قبل از روز انتخابات این را مشخص خواهم کرد.»

نظریه توطئه و راست افراطی حامی ترامپ

بخشی از انتقادها به دونالد ترامپ در رابطه با فاصله نگرفتن از گروه‌های راست افراطی سفید پوست و نظریه‌های توطئه آنهاست. ساوانا گاتری، مجری برنامه یک بار دیگر از ترامپ خواست که گروه‌های راست افراطی و نظریه توطئه QAnon را محکوم کند.

کیواِنان (QAnon‎) یک نظریه توطئه است که در بین گروه‌های راست افراطی رواج دارد و ادعا می‌کند که  یک «دولت پنهانی پدوفیل‌ها» به دنبال براندازی دولت ترامپ است. این دولت پنهان شامل سیاستمداران و افراد مشهور لیبرال است که به نظر این گروه‌های راست افراطی قدرت واقعی در آمریکا دست اینهاست: از هنرپیشه ها گرفته تا شخصیت های سیاسی مطرح از جمله جورج سورس (پولدار، بازرگان و کنشگر سیاسی). این نظریه همچنین می‌گوید که این قدرت پنهان در کار قاچاق بین‌المللی کودکان برای افراد پدوفیل (میل جنسی به کودکان) است و اینها مخالفان دونالد ترامپ هستند و می‌خواهند دولت او را براندازی کنند که به تجارت سکس خود بازگردند.

ترامپ در پاسخ به پرسش صریح مجری برای محکوم کردن این نظریه‌ها خشمگین شد و گفت که برتری سفید پوستان را نکوهش می‌کند:

«گوش می‌کنی؟ من برتری سفید پوستان را نکوهش می‌کنم. سوال بعدی‌ات چیست؟»

با این حال او حاضر نشد این نظریه‌های راست افراطی را محکوم کند و گفت که او چیزی در این باره نمی‌داند اما با پدوفیل‌ها مشکل دارد.

«بگذارید فقط آنچه را که من در مورد آن شندیم بگویم. آنها کاملاً علیه پدوفیل‌ها هستند و من با این موافقم. من خیلی با آن موافقم.»

قرار بود پنجشنبه شب مناظره بر سر سیاست‌های ریاست جمهوری آینده آمریکا باشد اما با توجه به اینکه ترامپ و بایدن بر سر شرایط مناظره با توجه به بیماری کوید-۱۹ ترامپ به توافق نرسیدند، در عوض مناظره تبدیل به “دوئل در تالارهای شهرها” شد.

انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا سه‌شنبه سوم نوامبر / ۱۳ آبان برگزار می‌شود. شهروندان آمریکا که ۱۸ سال تمام داشته باشند واجد شرایط رای دادن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا هستند. تقریبا ۱۸ میلیون آمریکایی تاکنون به صورت حضوری یا از طریق پست رای داده‌اند که حدود ۱۳ درصد از کل آرا شمارش شده در انتخابات عمومی ۲۰۱۶ را نشان می‌دهد. سال ۲۰۱۶ از حدود ۲۵۰ میلیون شهروند آمریکایی واجد شرایط نزدیک به ۱۳۹ میلیون نفر در انتخابات ریاست جمهوری رای دادند.

در همین زمینه:

نخستین گردهم‌آیی انتخاباتی ترامپ پس از ابتلا به کرونا در فلوریدا برگزار شد