معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری اعلام کرد سالانه ۳۰هزار کودک دختر زیر ۱۴ سال در ایران ازدواج می‌کنند. ابتکار به‌رغم تاکید بر اهمیت جلوگیری از ازدواج کودکان، گفت: ازدواج دختران «بالغ» ۱۵ یا ۱۶ ساله «ایرادی ندارد».

معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری یکشنبه ۲۰ مهر در وبینار «حقوق کودک در نظام حقوقی ایران» از سالانه ۳۰هزار مورد ازدواج دختران زیر ۱۴ سال در ایران خبر داد. معصومه ابتکار به‌رغم انتقاد به ازدواج دختران زیر ۱۳ سال، در اظهارنظری متناقض، و همسو با نهادهای مذهبی که مفهوم مبهم «بلوغ فکری و جسمی» را مشخصه «آمادگی برای ازدواج» می‌خوانند، گفت:

« ازدواج دختر ۱۵ یا ۱۶ ساله‌ای که به بلوغ فکری و جسمی رسیده باشد ایرادی ندارد.»

او اما در ادامه به آسیب‌های روحی ناشی از ازدواج در سن کودکی اشاره و اضافه کرد:

«حقیقتا  دختران زیر سن ۱۳ سال کودک محسوب می‌شوند و مشکلات متعددی را نظیر خرید و فروش دختران به همراه خواهد داشت. هنگامی که دختران کمتر از ۱۳ سال از حقوق اجتماعی نظیر دریافت گواهینامه و… برخوردار نیستند، چگونه می‌توانند ازدواج کنند؟»

بخوانید: شکل تازه کودک همسری: ازدواج دختران با مردان سالمند برای دریافت مستمری

به گفته معاون امور زنان و خانواده لایحه اصلاح سن ازدواج و تعیین حداقل سن ازدواح در کمیسیون لوایح دولت بررسی می‌شود.

معصومه ابتکار در ادامه سخنانش مسئله حق کودکان و لزوم اصلاح تبصره قانونی ازدواج با فرزندخوانده را یادآوری کرد و گفت:

«البته خود قانون این ازدواج را ممنوع می‌داند اما  در تبصره آن اجازه ازدواج داده می‌شود، که از نظر ما این تبصره نیازمند اصلاح است و معاونت در حال پیگیری اصلاح آن است»

او همچنین از تشکل‌ها، سازمان‌های مردم نهاد و فعالان حقوق کودک خواست در بحث تبیین و آموزش قوانین مرتبط با لایحه «تامین امنیت زنان در برابر خشونت» و لایحه «تشدید مجازات پدر در صورت  قتل فرزند» ورود کنند.  

در طرح اصلاح ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی موسوم به طرح کودک‌همسری که مهر ۹۷ توسط فراکسیون زنان مجلس پیشنهاد شد، حداقل سن ازدواج در دختران ۱۶ و پسران ۱۸ سال تعیین شده و ازدواج دختران زیر ۱۳ سال ممنوع اعلام شده بود. کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس اما حاضر به تصویب این طرح نشد. ابتکار پیشتر گفته بود لایحه جدیدی مبنی بر ممنوعیت ازدواج دختران زیر ۱۳ سال به دولت ارائه می‌شود اما سرنوشت این لایحه نیز هنوز مشخص نیست.

در همین زمینه: