نایب رییس انجمن داروسازان ایران اعلام کرد که به سبب اعمال تحریم‌های بانکی آمریکا علیه ایران، سازمان غذا و دارو موفق نشد واکسن آنفولانزا را به میزان مورد نیاز وارد کشور کند.

ضرورت حمایت از سالمندان در مقابله با کرونا (عکس: همشهری)

با ورود ایران به موج سوم همه‌گیری کرونا و آغاز فصل پاییز که معمولاً با همه‌گیری آنفولانزا نیز توأم است، گروه‌های در خطر از جمله کادر درمان، سالمندان و مبتلایان به بیماری‌های زمینه‌ای می‌بایست حتماً بر ضد آنفولانزا واکسینه شوند. ابتلای توأمان به آنفولانزا و کرونا هم تعداد مرگ و میرها را افزایش می‌دهد و هم اینکه نظام درمان را فرسوده‌تر می‌کند.

دکتر علی فاطمی، نایب رییس انجمن داروسازان ایران در مصاحبه با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت:

«معاونت‌های غذا و داروی دانشگاه‌های علوم پزشکی هنوز سهمیه‌ای دریافت نکرده‌اند که آن را در اختیار داروخانه‌ها قرار دهند.»

فاطمی در ادامه این مصاحبه با اشاره به تحریم بانکی ایران گفت:

«متاسفانه واردکنندگان واکسن آنفلوآنزا به مشکل برخورد کردند. حتی ارز مورد نیاز را هم واریز کردند، اما با مشکل انتقال وجه به تأمین‌کننده واکسن مواجه شدند. بر همین اساس فعلاً تنها در حد همان دو و نیم میلیون دوز، واکسن آنفلوآنزا وارد کشور شده است که آن هم برای شبکه بهداشت توزیع می‌شود.»

به دلیل نبود واکسن آنفولانزا در داروخانه‌های کشور مردم به بازار آزاد روی آورده‌اند. دکتر علی فاطمی، نایب رییس انجمن داروسازان ایران در مصاحبه با ایسنا هشدار داد که تهیه واکسن آنفولانزا در بازار آزاد خطراتی را در بر دارد:

«تهیه واکسن آنفلوآنزا از بازار آزاد دو خطر دارد: اولا اینکه ممکن است در شرایط زنجیره سرد و استاندارد نگهداری نشده باشد و هیچ اثری نداشته و حتی ممکن است تزریق آن عوارض داشته باشد. در عین حال ممکن است اصلاً واکسن آنفلوآنزا نباشد و آب مقطر خالی باشد. باید توجه کرد که هیچ دارویی را نباید از بازار آزاد خریداری کرد. به ویژه داروهایی که یخچالی هستند.»

سهم سالمندان از اشغال تخت‌های بیمارستانی

برخی از گزارش‌ها در رسانه‌های داخلی نمایانگر آن است که بیمارستان‌ها به ضرردهی رسیده‌اند و کادر درمان هم فرسوده شده و لذا چنانچه موج سوم همه‌گیری ویروس کرونا ادامه یابد، احتمال فروپاشی نظام درمان وجود دارد. از این نظر سهم سالمندان از اشغال تخت‌های بیمارستانی اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است.

دکتر محسن شتی، رییس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت در مصاحبه جداگانه‌ای با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) گفت:

«سالمندان ضریب بالایی از اشغال تخت‌ها را به خود اختصاص می‌دهند که حتی بیش از سهم ۱۰ درصد جمعیت آنهاست. دلیل آن را باید در وضعیت خاص جسمی روانی و اجتماعی آنها از جمله شیوع بالاتر بیماری‌های زمینه‌ای جست.»

شتی در ادامه این مصاحبه اعلام کرد که سالمندانی که در خانه‌های سالمندان زندگی می‌کنند در معرض ابتلا به کووید-۱۹ قرار دارند. از تعداد سالمندانی که از آغاز همه‌گیری ویروس کرونا در ایران در خانه‌های سالمندان به این بیماری مبتلا شده‌اند آمار موثقی در دست نیست. کمتر خبری هم در این مورد در رسانه‌های داخلی منتشر می‌شود. وزارت بهداشت هم نسبت ابتلای جان‌باختگان کووید-۱۹ به جمعیت سالمند کشور را اعلام نمی‌کند.

بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت با ورود ایران به موج سوم همه‌گیری تعداد مبتلایان به کووید-۱۹ از ۲۵۰۰ نفر در روز به بیش از ۳۵۰۰ نفر در روز افزایش یافته است. بر همین اساس استان‌های تهران، اصفهان، قم، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، سمنان، قزوین، لرستان، اردبیل، خوزستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، گیلان، بوشهر، زنجان، ایلام، خراسان رضوی، مازندران، چهارمحال و بختیاری، البرز، آذربایجان غربی، مرکزی، کرمان، خراسان شمالی، همدان و یزد در وضعیت قرمز قرار دارند.

مهدی محمدی، مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اعلام کرد طی شبانه روز گذشته هر دو ساعت و نیم یک نفر از شهروندان ساکن کرمانشاه به علت ابتلا به کووید-۱۹ جان خود را از دست داده است.

فرخ جلالی، مدیرعامل سازمان آرامستان‌های شهرداری تبریز از افزایش شمار دفن جان‌باختگان به نسبت متوفیان عادی خبر داد و گفت:

«در حال حاضر به مدت سه روز است که در وادی رحمت تبریز آمار دفن متوفیان کرونا از متوفیان معمولی پیشی گرفته است.»

بیشتر بخوانید: