چند مقام وزارت کار از بیکاری دست کم یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در همه گیری ویروس جدید کرونا در ایران خبر دادند. براساس گزارش ها شیوع کووید-۱۹ در مجموع به بیش از ۶ میلیون نفر در ایران آسیب جدی وارد کرده است. وزارت کار می‌گوید بالغ بر ۱۵۵ هزار نفر از افرادی که شیوع کرونا بیکارشان کرده، از اسفند ۹۸ تاکنون نتوانسته‌اند به سر کار برگردند.

همراه با وخامت شیوع ویروس جدید کرونا در ایران، تبعات اقتصادی همه‌گیری این ویروس نیز شدت پیدا می‌کند.

عیسی منصوری، معاون اشتغال وزارت کار یکشنبه ششم مهر اعلام کرد از آغاز همه‌گیری کووید-۱۹ در ایران تاکنون «حدود ۶ میلیون نفر در کشور از کرونا آسیب دیده‌اند و حدود یک و نیم میلیون نفر در مشاغل به علت کرونا ریزش کرده‌اند و کار خود را از دست دادند.»

به گزارش خبرگزاری تسنیم معاون اشتغال وزارت کار در ادامه گفت:

«از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفری که در دوران کرونا بیکار شده‌اند، حدود ۱۵۵ هزار و ۷۰۰ نفر از اسفند تاکنون نتوانسته اند دوباره شاغل شوند».

علاالدین ازوجی، مدیرکل دفتر سیاست گذاری و توسعه اشتغال نیز این ارقام را تایید کرد. او اما گسترش بیکاری در میان اقشار مختلف از جمله کارگران را «ریزش نیروها» خواند و جمعیت بیکارشدگان را به «نیروهای بیمه‌شده» و «نیروهای غیربیمه‌ای» تقسیم کرد.

ازوجی درباره «نیروهای غیربیمه‌ای» و آمارهای مربوط به آن‌ها توضیح بیشتری نداد اما ادعا کرد بخشی از نیروی کار تنها به صورت موقتی شغل خود را از دست داده‌اند و دوباره «جذب شده‌اند». او گفت:

«مطابق بررسی ها در دوران کرونا حدود ۱میلیون و ۵۰۰هزارنفر بیکارشدند. البته برخی بیکاری ها کوتاه مدت بود، یعنی شرایطی برای بنگاه ایجاد می شود که برای مدت کوتاهی نیروی خود را بیکار و سپس آن ها جذب کار می شوند».

صف طویل بیمه بیکاری

مسعود بابایی، مدیرکل بیمه بیکاری وزارت کار در این رابطه گفته یک میلیون و ۵۵هزار نفر از افراد بیمه شده، بیمه بیکاری را دریافت کرده‌اند اما ۹۵ هزار نفر همچنان در صف بیمه بیکاری هستند.

براساس اظهارات او از این تعداد ۶۵ هزار نفر از اسفند ۹۸ تاکنون دریافتی نداشته‌اند. بابایی ادعا کرد ۶۵ میلیارد تومان حق بیمه این افراد در اختیار سازمان برنامه و بودجه قرار گرفته است.

او همچنین گفته پرونده ۳۰ هزار نفر دیگر نیز در تامین اجتماعی ست و هنوز به سازمان برنامه و بودجه ارسال نشده است.

مدیرکل بیمه بیکاری وزارت کار نیز آمار ارائه شده از سوی معاون اشتغال این وزارت‌خانه را تایید کرد و گفت:  

«طبق آخرین آمار، افرادی که بیکاری شان تحت تاثیر شیوع کرونا از اسفند استمرار داشته و یا اینکه از ابتدای خرداد ماه بیکار شده اند ۱۵۵هزار و ۷۰۰نفر هستند. این افراد به‌رغم داشتن شغل رسمی و ثبت‌شده، هنوز موفق به بازگشت به سرکار نشده‌اند».

علاوه بر ده‌ها هزار نفر از بیکارشدگان، از جمله کارگرانی که به‌رغم قطع شدن درآمدشان ماه‌هاست بیمه بیکاری دریافت نکرده‌اند، بخش زیادی از کارگران نیز به بهانه‌های مختلف از دریافت بیمه بیکاری محروم‌اند. مسئولان وزارت کار اما با سلب مسئولیت از خود در قبال معیشت این کارگران، تنها «غیربیمه‌ای» نامیدن آن‌ها بسنده می‌کنند.

دولت از همان ابتدا کارگران روزمزد بدون بیمه، صدها هزار کارگر ساختمانی معلمان شرکتی، شاغلان کارگاه‌های کوچک، شاغلان بسیاری از رشته‌های خدماتی مانند راهنمایان گردشگری، خویش‌فرمایان و غیره را از شمول دریافت بیمه بیکاری خارج کرد.

بخوانید: کرونا: ابهام در پرداخت بیمه بیکاری به بهانه «شرایط خاص»

شیوع کرونا معیشت و جان بسیاری از این گروه‌ها را تهدید می‌کند.

در همین زمینه: