آمریکا می‌گوید مکانیسم ماشه را فعال کرده است. ایران ادعای آمریکا را فاقد مبنای حقوقی می‌داند.  دبیرکل سازمان ملل هم اعلام کرد: نمی‌تواند اقدامی براساس اعلامیه آمریکا مبنی بر بازگرداندن کلیه تحریم‌ها علیه ایران انجام دهد.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل

به گزارش خبرگزاری رویترز، آنتونی گوترش در نامه‌ای به شورای امنیت سازمان ملل نوشته‌است: به نظر می‌رسد عدم قطعیت وجود دارد که آیا این روند آغاز شده یا تحریم‌ها پایان یافته است و نباید به گونه‌ای عمل کند که انگار ابهامی وجود ندارد.

مایک پمپو، وزیر خارجه آمریکا بامداد یکشنبه ۳۰ شهریور به وقت تهران در بیانیه‌ای اعلام کرد: مهلت ۳۰ روزه برای فعال کردن مکانیسم ماشه در چارچوب قطعنامه ۲۲۳۱ به پایان رسیده است، بنابراین تمامی تحریم‌های تعلیق شده سازمان ملل علیه ایران بازگردانده می شود.

در بیانیه وزیر امور خارجه آمریکا آمده است: «آمریکا انتظار دارد تمامی اعضای سازمان ملل متحد كامل به تعهدات خود برای اجرای این اقدامات عمل كنند».

بر بنیاد این بیانیه علاوه بر تحریم تسلیحاتی، این اقدام «ممنوعیت فعالیت‌های مرتبط با غنی سازی و بازفرآوری مواد مرتبط و ممنوعیت آزمایش و توسعه موشکی بالیستیک ایران» را هم در بر می‌گیرد.

پمپو در بخش دیگری از این بیانیه اعلام کرده است: «آمریکا در روزهای آینده طیف وسیعی از اقدامات را برای اجرای تحریم‌های سازمان ملل و مجازات ناقضان این تحریم‌ها اعلام خواهد کرد».

واکنش ایران و روسیه

مجید تخت روانچی، نماینده دائم ایران در سازمان ملل در واکنش به این موضوع در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل ادعای آمریکا را فاقد مبنای حقوقی دانست. سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه هم بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران را «قلدری و یاغی‌گری» خواند و گفت: «پیام تهران به واشنگتن این است که به جامعه‌ جهانی و وظایف خود برگردد»

محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران هم شامگاه شنبه ۲۹ شهریور در یک برنامه تلویزیونی در اظهارنظری مشابه، گفت ادعای آمریکا مبنی بر فعال کردن مکانیسم ماشه مبنای حقوقی ندارد.

وزارت خارجه روسیه هم یکشنبه در واکنش به بیانیه وزارت خارجه ایالات متحده، اقدام واشنگتن را «غیرقانونی» و «غیرقابل قبول» خواند.

کلیه اعضای شورای امنیت سازمان ملل به استثنای ایالات متحده و یک کشور دیگر، اعلام کرده‌اند که اقدام واشنگتن را به رسمیت نمی‌شناسند.

اعضای شورای امنیت سازمان ملل چندی پیش با تمدید تحریم‌های تسلیحانی ایران موافقت نکردند.

آلمان، فرانسه و بریتانیا، سه کشور اروپایی عضو برجام هم جمعه ۱۸ سپتامبر/ ۲۸ شهریور در نامه‌ای مشترک هرگونه اقدام آمریکا را به دلیل اینکه این کشور از برجام خارج شده است، «فاقد تاثیر حقوقی» دانستند.

پمپو اما ادعا کرده است که آمریکا «کارزار فشار حداکثری» علیه حکومت ایران، را  «تا زمان دستیابی به یک توافق جامع با ایران برای مهار تهدیدهای ناشی از تکثیر تسلیحات کشتار جمعی، توقف هرج و مرج، خشونت و خونریزی» ادامه می‌دهد.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی ایران هم صبح یکشنبه در واکنش به این موضوع گفت: کمیسیون امنیت ملی حرکت‌های یکجانبه آمریکا که مورد اعتراض دیگر کشورهای جامعه بین الملل نیز هست را رصد کند و اقدامات متقابل لازم را برای صیانت از منافع مردم با جدیت پیگیری کند و به صحن ارائه دهد.

مقام‌های دولتی در ایران موافقت نکردن کشورهای اروپایی و سازمان ملل با بازگشت تحریم‌های سازمان ملل بر ایران را یک «پیروزی دیپلماتیک» برمی‎شمارند. قالیباف اما از آنها خواست: به این شکست‌های حقوقی و سیاسی آمریکا دل خوش نباشند و فراموش نکنند که «دشمن ظالم در صورت ادامه یافتن برخی غفلت‌ها گام به گام در تشدید تحریم‌ها جلوتر می‌آید تا به نظام تحریم‌ها شکل جدیدی بدهد».

در همین زمینه: