اجساد پنج شهروند افغانستان که در ایران اعدام شدهاند پس از انتقال به منطقه کلفگان ولایت تخار در شمال این کشور با حضور دهها تن از مردم محل به خاک سپرده شدند.
مردم محل در مراسم خاکسپاری این افراد که گفته می شود در زندانهای کرج و تهران به دار آویخته شدهاند گفتند که حکومت ایران این افراد را به جرم قاچاق مواد مخدر اعدام کرده است.
سمیرا زن ایرانی که همسر جمعه خانیکی از اعدامشدگان است٬ میگوید شوهرش سه سال پیش به جرم قاچاق مواد در ایران بازداشت شد.
وی که مادر دو کودک است در حالی که اشک میریخت٬ گفت که قوه قضائیه ایران شوهرش را بدون داشتن یک وکیل مدافع مستقل به اعدام محکوم کرده بود.
محمد زمان، پدر جمعه خان نیز در حالی که به شدت ناراحت بود گفت که فرزند وی بدون اطلاع خانواده و پنهانی دست به قاچاق مواد مخدر زده بود.
وی با نکوهش اعدام فرزندش از سوی ایران، گفت که دولت افغانستان نیز بخاطر فشار بر ایران به خاطر لغو حکم اعدام همکاری نکرده است.
یک منبع پلیس ولایت تخار نیز ضمن انتقال اجساد این افراد به منطقه کلفگان گفت که صحبت در مورد این قضیه خارج از صلاحیت اداره پلیس محلی است.
اما جانان موسی زی، سخنگوی وزارت امورخارجه افغانستان در واکنش به اظهارات منابع محلی در مورد انتقال اجساد این پنج تن گفت که دولت افغانستان از راههای دیپلماتیک در مورد صحت این قضیه کار خواهد کرد.
تا اکنون دولت ایران در مورد شمار افغانستانی های زندانی درایران که به اعدام محکوم شده اند، اطلاعاتی منتشر نکرده است اما منابع غیرحکومتی در افغانستان شمار آنان را صدها تن اعلام کردهاند
وی با بیان این که حفظ جان و مصونیت شهروندان افغانستان از وظایف دولت این کشور است گفت که با دولت ایران در تماس هستند تا ضمن احترام به قوه قضائیه این کشور، بتوانند از شهروندان خود که در دادگاههای ایران محکوم میشوند، دفاع کنند.
منابع محلی در حالی از اعدام پنج تن از شهروندان افغانستان درایران خبر میدهند که شهرهای مختلف افغانستان طی سالهای اخیر شاهد تظاهرات متعدد علیه اجرای حکم اعدام در ایران بوده است.
تا اکنون دولت ایران در مورد شمار افغانستانی های زندانی درایران که به اعدام محکوم شدهاند، اطلاعاتی منتشر نکرده است اما منابع غیرحکومتی در افغانستان شمار آنان را صدها تن اعلام کردهاند.
در تازهترین مورد، مهرماه سال جاری شبکه جامعه مدنی و حقوق بشر افغانستان اعلام کرد که نسبت به احتمال اجرای حکم اعدام دو هزار شهروند افغانستان که درایران زندانی هستند، به شدت نگران است.
این نهاد مدنی و حقوق بشری با محکومیت این تصمیم ایران، از شورای حقوق بشر سازمان ملل خواست تا هیئت ویژهای را برای بررسی این قضایا به ایران اعزام کرده و فشار براین کشور به خاطر توقف اعدام را بیشتر کند.