سرانجام تعطیلات محرم به سر آمد. از یک طرف انبوه مسافران برخلاف توصیه‌های مسئولان و هشدارهای دانشکده‌های علوم پزشکی در شهرهای قرمز به استان‌های شمالی ایران سفر کردند و از طرف دیگر مراسم عزاداری برخلاف توافق سازمان تبلیغات اسلامی و وزارت ارشاد در فضاهای بسته هم برگزار شد. اکنون مسئولان می‌گویند باید منتظر پیک سوم کرونا بود که احتمالاً همزمان می‌شود با شیوع آنفولانزا در پاییز و کار را دشوار و وضع را بحرانی‌تر می‌کند.

برگزاری مراسم عزاداری در ایام همه‌گیری ویروس کرونا در ایران (عکس: فواد اشتری، تسنیم)
برگزاری مراسم عزاداری در ایام همه‌گیری ویروس کرونا در ایران (عکس: فواد اشتری، تسنیم)

سیما سادات لاری، سخنگوی وزارت بهداشت دوشنبه ۱۰ شهریور اعلام کرد که در ۲۴ ساعت گذشته ‍۱۰۹ بیمار مبتلا به کووید-۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان‌باختگان این بیماری در ایران به ۲۱ هزار و ۵۷۱ نفر رسید.

همچنین در ۲۴ ساعت گذشته بر اساس «معیارهای قطعی تشخیصی» هزار و ۶۴۲ مورد بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شدند.

بر اساس گزارش‌های وزارت بهداشت، استان‌های تهران، مازندران، گیلان، قم، اصفهان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، کرمان، خراسان شمالی، سمنان، یزد، زنجان و قزوین در وضعیت قرمز و استان‌های آذربایجان غربی، البرز، فارس، لرستان، هرمزگان، اردبیل، بوشهر، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، خراسان جنوبی، مرکزی، ایلام، چهارمحال و بختیاری، گلستان و خوزستان در وضعیت هشدار قرار دارند.

نگرانی از دو تا سه هفته آینده

در ایام محرم استان‌های مازندران و گیلان از مقصدهای گردشگری بودند. به گزارش مرکز اطلاعات راه‌ها و حمل و نقل جاده‌ای، تنها در شبانه‌روز گذشته بیش از ٢۵ درصد سفرهای برون شهری افزایش یافته بود.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی بابل، سید فرزادجلالی رئیس این دانشگاه دوشنبه ۱۰ شهریور جمع‌بند ایام محرم در دوران همه‌گیری ویروس کرونا در ایران را به این شکل بیان کرد:

«موج عظیمی از مسافرت‌ها به شهرهای مازندران انجام شده است. بین دو تا سه هفته دیگر، نتیجه مسافرت مردم به شمال مشخص می‌شود.»

ارسلان سالاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان هم گفت:

«استان بیش از دو ماه است که در وضعیت قرمز است و بارها به مردم توصیه شده به گیلان مسافرت نکنند، بیش از ۳۵۰بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستان‌های شهرستان‌ها بستری هستند. متاسفانه ۱۵نفر از بیماران جدید،مسافرانی هستند که از سایر استان‌ها به گیلان سفر کرده‌اند.»

دانشکده علوم پزشکی کرمانشاه و کرمان هم در اظهارات مشابهی اعلام کرده‌اند که ممکن است به سبب افزایش مسافرت‌های تابستانی تا دو الی سه هفته آینده تعداد مبتلایان به کووید- ۱۹ افزایش یابد.

عزاداری، سفر، کرونا

علیرضا زالی، فرمانده عملیات مدیریت کرونا در کلانشهر تهران هفته گذشته هشدار داده بود که توجه به برگزاری کنکور و مراسم عزاداری و سقرها در ایام محرم چرخش و همه‌گیری ویروس کرونا تسریع می‌شود و ممکن است ایران سومین پیک کرونا را هم تجربه کند.

حجت‌الاسلام سید مهدی میرباقری، رئیس فرهنگستان علوم اسلامی قم و از اعضای خبرگان رهبری در انتقاد از کسانی که خواهان توقف مراسم عزاداری در دوران همه‌گیری ویروس کرونا در ایران شده‌اند، گفت:

«لشگر امام زمان با حرف‌ها و تحلیل‌های روشن‌فکرها تجهیز نخواهد شد بلکه با اشک بر سیدالشهدا تجهیز می‌شود. دشمن از تعطیلی محافل عاشورایی خوشحال می‌شود و امسال سکولارها تلاش کردند که در ماه محرم اقامه عزا نشود اما نتوانستند این محافل حسینی را تعطیل کنند.»

وزارت بهداشت برگزاری مراسم عزاداری را به سازمان تبلیغات اسلامی سپرده بود. برخلاف آنچه که سازمان تبلیغات اسلامی وعده داده بود، مراسم عزاداری نه در امام‌زاده‌ها و در فضای آزاد، بلکه مانند سال‌های گذشته در فضاهای بسته هم برگزار شد.

در این میان سعید نمکی، وزیر بهداشت در یادداشتی در اینستاگرام در گلایه از مسافران یادآوری کرد که با چرخش ویروس کرونا در کشور، کادردرمان بیشتر در خطر ابتلا به کووید-۱۹ قرار می‌گیرند. نمکی درباره برگزاری مراسم تاسوعا و عاشورا برخلاف توافق وزارت بهداشت با سازمان تبلیغات اسلامی سکوت کرد. مسیح مهاجری، در سرمقاله روز دوشنبه روزنامه جمهوری اسلامی در انتقاد از انفعال وزیر بهداشت نوشت:

«چرا وزیر بهداشت به جای آه و ناله، از ستاد کرونا مصوبه‌ای برای جلوگیری از سفر‌های غیرضروری نگرفت؟ مگر اعضای ستاد کرونا شاعرند که فقط توصیه کنند؟»

در همان حال سخنگوی آموزش و پرورش تهران اعلام کرد: بازگشایی مدارس پایتخت از پانزدهم شهریور به علت وضعیت قرمز تهران به دلیل همه‌گیری کرونا، کاملا غیرحضوری خواهد بود. بچه‌های کلاس اول و دومی با هماهنگی مدرسه در دو هفته اول، چند ساعتی را در مدرسه حضور پیدا می‌کنند.

بیشتر بخوانید: