رئیس جمهوری افغانستان با تشکیل «شورای عالی مصالحه ملی»، اعضای این شورا را مأمور کرد تا موضع نهایی کابل را در قبال صلح با طالبان تعیین و اعلام کنند. به این ترتیب وظیفه شورای عالی مصالحه ملی، ایجاد اجماع ملی و پیشبرد روند صلح افغانستان خواهد بود: این شورا حرف نهایی را خواهد زد و در نهایت مشخص خواهد کرد چه مواردی از سوی تیم مذاکره با طالبان مطرح شود.
اشرف غنی در فرمان خود گفته است «بر اساس ماده ۶۴ قانون اساسی، اسامی شورای عالی مصالحه ملی» را معرفی کرده. این ماده صلاحیتها و وظایف رئیس جمهوری افغانستان را روشن کرده است
بر اساس فرمان اشرف غنی احمد زی، این شورا تصمیم میگیرد که آیا دولت کابل بعد از مذاکرات با طالبان توافق صلحی با این شبه نظامیان امضا کند یا نه.
پیش از این عبدالله عبدالله که رئیس این شوراست از شروع به کار آن پس از تصمیم لویی جرگه مشورتی صلح خبر داده بود
از سوی دیگر اما وزارت امور داخله (کشور) افغانستان اعلام کرد در طول هفته گذشته ۶۷ غیرنظامی در «حملات و تحرکات» گروه طالبان کشته شدهاند. بیشترین تلفات غیرنظامیان در ولایت بلخ ثبت شده است.
به گزارش منابع محلی، سخنگوی وزارت امور داخله گفته است در مدت یک هفته ۱۷۹ غیرنظامی دیگر هم در حملههای طالبان زخمی شدهاند:
«در جریان یک حمله در مرکز ولسوالی بلخ با ماشین بمبگذاری شده، چهار نفر کشته و حدود ۵۰ نفر زخمی شدند.»
به گفته طارق آرین، در هفتهای که گذشت گروه طالبان ۴۴۶ مورد حمله انجام داده است.
مذاکرات صلح بین افغان (بینالافغانی) و تلاش برای توافق با طالبان اما بر اساس پیمان صلح میان ایالات متحده و طالبان در ماه فوریه شکل خواهد گرفت تا «تصمیمگیری در مورد آینده این کشور جنگزده» انجام شود.
به گزارش واشنگتن پست، تأخیر در آغاز مذاکرات بین افغان باعث ناخرسندی واشنگتن شده است.
انتظار میرفت این مذاکرات از اوایل ماه جاری آغاز شود.
شورای عالی مصالحه ملی اما به ریاست عبدالله عبدالله تشکیل شده است؛ سه ماه پس از توافق اشرف غنی و عبدالله برای تشکیل حکومت مشترک.
در فرمان اشرف غنی ۴۸ شخصیت شناخته شده سیاسی از عمدهترین رهبران قومی، جهادی و سیاسی افغانستان به عنوان اعضای شورای عالی مصالحه ملی تعیین شدهاند. مأموریت اصلی این شورا زمینهسازی و مدیریت مستقیم روند صلح با طالبان خواهد بود و برای تیم مذاکرهکننده دولت با طالبان، پشتوانه سیاسی فراهم خواهد کرد.
در مقابل، رهبر طالبان شخصاً هیأتی را برای مذاکره با دولت افغانستان در چارچوب مذاکرات بینافغان با اختیارات تام تعیین کرده است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتد پرس، این هیأت ۲۰ عضو دارد که از میان آنان ۱۳ نفر در مذاکرات دوحه قطر با آمریکا حضور داشتند. به این ترتیب تقریباً نیمی از شورای رهبری طالبان در مذاکرات بینافغان حضور دارند.
به گفته شیرمحمد عباس استانکزی، عضو هیأت مذاکرهکننده طالبان، این هیأت تامالاختیار است، در این معنا که اعضای آن میتوانند سیاستهای راهبردی در طی مذاکرات را خود تعیین کنند و توافق احتمالی با دولت افغانستان را به نیابت از طرف رهبر طالبان امضا کنند.
شورای عالی مصالحه ملی افغانستان اما علاوه بر عبدالله عبدالله به عنوان رئیس شامل عنایتالله بابر فرهمند و اسدالله سعادتی، معاونان انتخاباتی عبدالله نیز میشود که به عنوان معاونان او برگزیده شدهاند. عبدالله اما پنج معاون دیگر هم خواهد داشت: عبدالسلام رحیمی، زهره مطهری، عطاالرحمن سلیم، حاجی دین محمد و اکرم خپلواک که اغلب مورد حمایت اشرف غنی هستند.
معصوم استانکزی، رئیس هیأت مذاکرهکننده دولت افغانستان و ژنرال نورالحق علومی، مشاور رئیس جمهوری هم در این شورا عضویت دارند.
این شورا اما جدای از تیم مذاکره ۲۱ نفری است که رئیس جمهوری افغانستان در ماه مارس تشکیل داد و انتظار میرود برای گفتوگو با طالبان به قطر بروند.
در شورای عالی مصالحه ملی ۹ سیاستمدار زن هم حضور دارند. اشرف غنی، حامد کرزای، رئیس جمهوری سابق افغانستان را هم وارد این شورا کرد اما او با صدور بیانیهای این پیشنهاد را رد کرده و خواسته است خارج از ساختار دولت باقی بماند.
در این شورا همچنین کسانی حضور دارند که در دهه ۸۰ میلادی مقابل شوروی جنگیدند. از جمله گلبدین حکمتیار که در سال ۲۰۱۶ با اشرف غنی توافق صلح امضا کرد. عبدالرسول سیاف هم که گروه تروریستی ابوسیاف در فیلیپین از او الهام گرفته، در این شوراست.
اشرف غنی روز پنجشنبه ۳۰ مرداد/ ۲۰ اوت در یک پیام ویدئویی به مناسب صد و یکمین سالروز استقلال افغانستان، صلح در این کشور را «آرزوی مردم و آرمان ملی» خوانده و گفته بود:
«ما بارها از طالبان خواستهایم آتشبس دائمی را بپذیرند و فوراً مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان را آغاز کنند.»
او گفته بود دولت افغانستان برای دستیابی به صلح پایدار و با عزت و آغاز مذاکرات هیأت دولت با گروه طالبان تمامی موانع و بهانهها را برداشته و «تمامی شرایط» آماده شده است.
- در همین زمینه
اصل مطلب آن بوده ومی باشد که هرگزنباید برمردمان خاورمیانه صلح وصفائی ظهورکند که درنتیجه به رفاه وپیشرفت اقتصادشان و امنیت و اینده داشتن فرزندتنشان منجرشود وهرفردی وافرادی واقشاری که تلاش دربرپائی چنین جنبش اسقلال مردمان خاورمیانه بوده اند یا ترورشده اند و یا مفقودالصر و یا توسط طالیبان ها که درسراسرکشورهای خاورمیانه حضوردارند محو شده اند …اگرطایبان ها همان اعمالی که درافغانستان برعلیه مردم وکشتارمردم و منفجرکردن بیمارستان ودرمانگاه وغیره مرتکب شده اند درامریکا واروپا انجام میدانند اگرزیر سنگی و یا درون سوراخی پنهان شده بودند دستگیرشان میکردند وبه اشد مجازات محکومشان میکردند ولی باید ازامریکا واروپا پرسید چرا اگر طلیبان ها با مردمان شما چنین وچنان میکردند ولایق اشد مجازات بوده اند چرا آنها را درافغانستان ول میکنید که مردم را بکشند و مدرسه ها ودانشگاه ها و بیمارستان و درمانگاه ها وحتی پزشک ها را هم بقتل برسانند ؟ وحالا هم برآن شده اید افغانستان را دربست به انها واگذارکنید!! طلیبان کارخانه تولید اسلحه وجنگ افزاروموشک و مین و مهمات انفجاری ندارد وازکجا وبه چه طریقی وبا چه پولی ویا حتی مجانی به مقادیر کلان تقدیمش شده ومیشود؟ !! اگرازنژادپرستان امریکائی واروپائی بپرسید که نظرشان درمورد مردمان خاورمیانه چیست ؟ دقیقا” جواب خواهند که بی جهت زنده هستند ولایق زنده ماندن نیستند و منابعی ومعادنی که متعلق به ما می باشد هدرمیدهند و با مصرف سوخت فسیلی فضای کره زمین که انهم انکارمتعلق آنهاست کثیف وگرم و آلوده و بی رویه زاد وولد می کنند وبا برعلیه آنها اقدام اساسی کرد …درحقیقت محض حکومت طالیبان ها چه درافغانستان وچه درایران دقیقا” طراحی شده فاشیست های امریکائی واروپائی است …
حقیقتگو / 30 August 2020