بهدنبال گفتوگوی رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی در تهران، صالحی این گفتوگو را «سازنده» خواند و گفت: دو طرف در حال کار کردن بر روی یک بیانیه مشترک هستند. آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواهان بازرسی از دو مکان در شهرضای اصفهان و نزدیکی تهران است اما ایران ماههاست از دادن این امکان به آژانس خودداری کرده است. برخی مقامهای ایران هم بازرسان آژانس را به «جاسوسی اتمی» در نظنز متهم کردهاند.
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی سهشنبه ۴ شهریور، یک ساعت و نیم مذاکره پشت درهای بسته با رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را «سازنده» خواند و بدون اشاره به موارد و جزئیات مطرحشده، گفت:
«قرار شد آژانس حرفهای و مستقل کار خود را پیش ببرد و ما هم در چارچوب وظایف عمل کنیم».
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه افزود این مذاکرات بر سر موضوع «استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای» در ساعات پیش رو نیز ادامه خواهد یافت و «قرار است بیانیهای صادر شود و طرفها در تیمهای کارشناسی روی آن کار میکنند که در وقت مقتضی اعلام خواهد شد».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در پاسخ به سئوالاتی که بیشتر به صورت ضمنی آژانس بینالمللی هستهای را به موضعگیری سیاسی علیه ایران متهم میکردند، گفت:
«آژانس بر اساس امیال مدیرکل عمل نمیکند، بر اساس اسناد تصویبشده عمل میکند از جمله پادمان جامع و پروتکل الحاقی و قضاوتها و نتیجهگیریهای آژانس صرفاً بر اساس یافتههای فنی است».
گروسی به صورت تلویحی نفوذ آمریکا در آژانس و اتهام «جاسوسی اتمی» را نیز رد کرد و گفت:
«آژانس رابطه انفرادی با کشورها دارد و اجازه نمیدهد بخش سومی بر این روابط تأثیر بگذارد. ما ضمانت میدهیم اعمال نفوذی بر آژانس نیست، اما فشار هست ولی تا جایی که بتوانیم اجازه نمیدهیم این فشارها تأثیر بگذارد. شاید عدهای بخواهند از آژانس برای اهداف خود استفاده کنند، اما کسانی که در آژانس هستند بیطرفانه کار میکنند. من در دوره مدیریتم اجازه نمیدهم کسانی از آژانس برای اهداف خودشان استفاده کنند».
همزمانی سفر گروسی با تلاش واشنگتن برای فعال کردن «مکانیسم ماشه»
رافائل گروسی، برای نخستین بار در مقام مدیرکلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همزمان با تسلیم شکایت ایالات متحده آمریکا به رئیس دورهای شورای امنیت مبنی بر نقض تعهدات هستهای ایران، به تهران سفر کرده است.
کاظم غریبآبادی، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی هر دو در اظهارات جداگانه ادعا کردند این سفر به تلاش کاخ سفید برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران ارتباطی ندارد. صالحی و گروسی اما در این رابطه اظهارنظری نکردهاند.
بر اساس اظهارات پیشین بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی یکی از موارد مورد اختلاف جمهوری اسلامی و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، درخواست آژانس برای دسترسی به دو مکان در اطراف شهرضای اصفهان و تهران است.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ۲۶ خرداد / ۱۵ ژوئن در نشست شورای حکام اعلام کرد که بیش از چهار ماه است که ایران اجازه دسترسی به دو مرکز را به بازرسان آژانس نداده است و حدود یک سال است که به پرسشهای آژانس در مورد «مواد هستهای اعلامنشده احتمالی و فعالیتهای هستهای»، خودداری کرده است.
از سوی دیگر برخی از مقامات ایران از جمله در مجلس شورای اسلامی آژانس را به «جاسوسی اتمی» در انفجار نظنز متهم کردهاند. انفجاری که بامداد پنجشنبه ۱۲ تیر در بخشی از تأسیسات روزمینی سایت هستهای نطنز رخ داد و سخنگوی سازمان انرژی اتمی «خرابکارانه» بودن آن را تأیید کرده است.
جواد کریمی قدوسی،عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس در تیرماه گفته بود:
«بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی ۶ مرتبه از سایت هستهای آسیب دیده نطنز بازدید کرده بودند و به نظر بخشی از خرابکاری به دلیل حضور مستمر بازرسان آژانس در این منطقه بوده است.»
ادعایی که کمالوندی روز گذشته آن را رد کرد و گفت مدارک موجود «نمیتواند مدارک جاسوسی باشد» و حضور نمایندگان «کشورهای استکباری» در لباس بازرس «به معنی جاسوس بودن آنها نیست».
در همین زمینه: