دن استونطبق داده‌های جدید دانشمندان سازمان ملی علوم جوی و اقیانوسی ایالات متحده (NOAA)، سال ۲۰۱۲ گرم‌ترین دهه در طول تاریخ ثبت دمای متوسط سیاره‌مان را پشت سر داشت.

اگرچه دمای متوسط زمین در سال ۲۰۱۲ رکوردی را جابجا نکرد، اما حدود 14.6 درجه سانتیگراد بود، که بالغ بر ۱ درجه از خط مبنایی که در دهه ۱۹۵۰ میلادی وضع شد، بیشتر است. طبق داده‌های جدید، این دما از سال ۱۸۸۸ میلادی تاکنون در حدود ۰.۸ سانتیگراد افزایش داشته؛ که با این حساب، سال ۲۰۱۲ در مجموع نهمین سال گرم تاریخ معاصر بود.

تامس کارل (Thomas Karl)، رئیس مرکز داده‌های جوی NOAA، پنجشنبه گذشته در حاشیه جلسه‌ای که به‌منظور ارائه همین داده‌ها ترتیب داده شده بود، به خبرنگاران گفت: “از سال ۱۹۹۶ به این طرف، [دمای زمین در] هر سال، از مقدار میانگین بیشتر بوده”. دمای محلی ِ ایالات متحده هم از این پدیده مستثنا نیست. رکورد پیشین بیشترین دمای میانگین آمریکا، 12.3 سانتیگراد بود که در سال ۱۹۹۸ رقم خورد؛ حال‌آنکه در سال گذشته، همین مقدار حدود نیم‌درجه افزایش یافت، که از حیث گرمایش ِ سال‌به‌سال، بی‌سابقه است.

به‌گفته جیمز هنسن (James Hansen)، مدیر مرکز فضایی گادرد ناسا، “[ایالات متحده] رکورد گرم‌ترین سالش را نه‌فقط شکست، که عملاً درهم‌کوبید”.

علی‌رغم اینکه هنوز بحث‌ها بر سر عوامل و میزان تأثیر انسان بر تحولات اقلیمی زمین در جریان است، اما اقلیم‌شناسان بلندپایه دولت آمریکا مشخصاً همان سوخت‌های فسیلی‌ای را مقصر شمرده‌اند که بر حجم گازهای گلخانه‌ایِ جو می‌افزایند. حتی با وجود اینکه دانشمندان هم انتظار نوساناتی را در حجم همین گازها طی فصول مختلف دارند، اما رویهمرفته سیر رشد دمای متوسط زمین را در سالیان آینده، فوق‌العاده صعودی ارزیابی می‌کنند.

به ‌همین ‌منظور، «برنامه تحقیقات تحولات اقلیمی» ِ ایالات متحده، جمعه گذشته دست به انتشار گزارشی زد که حاکی از تأثیر همه‌جانبه بخش‌های مختلف کشور، از بخش کشاورزی و حمل و نقل گرفته تا مدیریت منابع، بر این تغییر ِ نگران‌کننده بود. طبق این گزارش، هرچه دما بیشتر شود، معضلات بیشتری هم گریبانگیر روش‌های فعلی کشاورزی می‌شود و مخاطرات جدیدی را برای زیرساخت‌ها و خطوط کشتیرانی کشور ایجاد می‌کند.

منبع: National Geographic

توضیح تصویر:

عکس از Heather Pafford