حکومت افغانستان ۸۰ تن از ۴۰۰ زندانی «خطرناک» طالبان را آزاد کرده است. رئیس جمهوری افغانستان می‌گوید هیچ ضمانتی برای بازنگشتن زندانی‌ها به میدان جنگ نیست. طالبان اما همچنان از برقراری آتش‌بس و مذاکره با حکومت افغانستان سرباز می‌زند و بر تشکیل «امارت اسلامی» پافشاری می‌کند. سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان اعلام کرده: مذاکره «بین افغان» پس از آزادی تمامی ۴۰۰ زندانی باقیمانده آغاز خواهد شد. در این میان یکی از اعضای تیم مذاکره‌کننده با طالبان هدف حمله تروریستی قرار گرفته است.

طالبان پس از امضاء توافقنامه صلح با آمریکا هنوز مذاکره با هیئت نمایندگی افغانستان را آغاز نکرده است. سخنگوی دفتر سیاسی این گروه می‌گوید: طالبان هدفش نظام و امارت اسلامی است.(Photo by Giuseppe CACACE / AFP)

یکشنبه ۲۶ مرداد قرار بود گفت‌وگوهای نخستین میان طالبان و هیئت نمایندگی حکومت افغانستان آغاز شود. شامگاه جمعه ۲۴ مرداد فوزیه کوفی، از اعضای تیم مذاکره‌کننده در نزدیکی کابل هدف حمله «افراد ناشناس» قرار گرفت و انفجار مین جاسازی شده هم یک پلیس را در کابل زخمی کرد.

این دو حمله پس از آن انجام شد که شورای امنیت ملی اعلام کرد آزادی ۴۰۰ زندانی باقیمانده طالبان کلید خورده است. براساس گزارش رسانه‌های افغانستان ۸۰ تن از این زندانیان آزاد شده‌اند. سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان اما به روزنامه همشهری (ایران) گفته است: مذاکرات پس از آزادی تمامی زندانیان آغاز خواهد شد.

حکومت افغانستان این ۴۰۰ زندانی را «خطرناک» می‌داند که در «وقایع خونین» دست داشته‌اند. این زندانیان به ارتکاب به جرائم سنگین از جمله آدم‌ربایی، قتل و قاچاق مواد مخدر و همچنین شرکت در در حملات تروریستی، حمله به سفارتخانه‌ها و کشتن غیرنظامیان متهم‌اند و برخی از آن‌ها پیش از این به مجازات اعدام محکوم شده‌اند. اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان اذعان کرده است: رهایی آنان «می‌تواند عواقب ناگواری برای افغانستان، امریکا و جهان داشته باشد». با این حال پس از موافقت لویی جرگه (نشست مشورتی بزرگان و سران قبایل افغانستان) اولین گروه از آخرین بازمانده‌های طالبان در زندان آزاد شده‌اند.

بخوانید: بیانیه پایانی لویه جرگه: ۴۰۰ زندانی «خطرناک» طالبان آزاد می‌شوند

سهیل شاهین اما تشکیل لویی جرگه را هم غیرقانونی دانسته و گفته آزادی ۵ هزار زندانی از توافقات طالبان با آمریکاست و نیازی به تشکیل جرگه نبود.

آتش‌بس پس از شروع مذاکرات

با وجود تشکیل لویی جرگه و موافقت با آزادی زندانیان باقیمانده زمان آغاز مذاکرات «بین افغان» هنوز روشن نیست. ناجیه انوری، سخنگوی وزارت دولت در امور صلح به روزنامه «۸صبح» گفته است که زمان آغاز مذاکرات بین‌افغان هنوز روشن نیست، اما «این مهم به محض تکمیل روند رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان مشخص خواهد شد».

به گزارش روزنامه ۸ صبح قرار است «به‌زودی» یک تیم فنی دولت برای آمادگی‌های آغاز مذاکرات بین‌افغان به قطر سفر کند. براساس اعلام دو طرف، قطر میزبان مذاکرات میان طالبان و هیئت نمایندگی افغانستان خواهد بود.

دو طرف در حالی برای نشستن بر سر میز مذاکره آماده می‌شوند که براساس گزارش نهادهای حکومتی، طالبان در چهار ماه گذشته بیش از ۵ هزار حمله نظامی در نقاط مختلف افغانستان انجام داده و هنوز به آتش‌بس پایبند نیست.

بخوانید: در آستانه مذاکرات، درگیری‌ها در افغانستان همچنان قربانی می‌گیرند

سخنگوی دفتر سیاسی این گروه هم انجام حملات نظامی را رد نکرده اما شمار آن‌ها را کمتر از آنچه که اعلام شده دانسته است. شاهین گفته است: «قبلا ما روزانه ۱۵۰حمله می‌کردیم اما الان این تعداد به ۳۰ تا ۴۰حمله رسیده است. این کاهش حملات را نشان می‌دهد. علاوه بر این، ما طی ماه‌های اخیر به مراکز ولایات و پایتخت حمله نکرده‌ایم. به مراکز بزرگ نظامی هم حمله نکرده‌ایم.»

آینده افغانستان: بازگشت به امارت اسلامی

فعالان حقوق بشر و زنان نگران گفت‌وگو و توافق با طالبان هستند. توافقی که می‌تواند راه بازگشت به قدرت این گروه را هموارتر کند و مناطق تحت سیطره‌اش را بیشتر. زنان افغانستان از حکومت خواسته‌اند به طالبان باج ندهد.

طالبان اما آنطور که شاهین گفته هدفش «یک نظام اسلامی» است. او البته از مواضع پیشین طالبان که آموزش و کار زنان را منع کرده بود، عقب نشسته و مدعی شده است این گروه هیچ مشکلی با کار و تعلیم زنان ندارد.

بخوانید: جرگه صلح و قرار رهایی ۴۰۰ زندانی طالب

سخنگوی دفتر سیاسی طالبان اما برای کار و تعلیم زنان پیش‌شرط «رعایت حجاب شرعی» تعیین کرده و گفته است: «ما به حقوقی که اسلام برای زنان تعیین کرده پایبندیم. به آنها که نگرانند می‌گوییم که طی ۲۰سال گذشته آزارهایی که زنان دیده‌اند، قابل مقایسه با دوره حکومت ما نیست. در دوره ما یک‌دهم این وضعیت هم حاکم نبوده است. زنان حق دارند تجارت کنند، شوهر خود را انتخاب کنند؛ ما با حقوق زنان بر مبنای موازین اسلامی موافق هستیم.»

زنان افغانستان اما براساس تجارب پیشین به وعده‌های طالبان باور ندارند و پس از امضاء «توافقنامه آوردن صلح به افغانستان» میان طالبان و هیئت نمایندگی آمریکا خواستار آن شده‌اند که حقوق اساسی‌شان در روند توافق با این گروه نادیده گرفته نشود.

در همین زمینه: