سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده است که فعلاً چشم‌اندازی برای بازگشت به زندگی به حالت قبل از همه‌گیری ویروس کرونا وجود ندارد. در تهران و ۱۰ شهر دیگر ایران که در وضعیت قرمز قرار دارند، این پیش‌بینی درست از کار درآمد. شهرداری تهران اعلام کرد که محدودیت‌های اجتماعی مجدداً در تهران اعمال می‌شوند اما فقط به مدت یک هفته.

۶۲ درصد مردم تهران معتقد هستند که فاصله‌گذاری فیزیکی خیلی کم در مترو رعایت می‌شود. در همان حال، نزدیک به ۴۵ درصد مردم برای حضور در محل کار و ۲۵ درصد از مردم برای تهیه مایحتاج خود از خانه خارج می‌شوند. نیمی از مردم نگران درآمد ماهانه خود و تأمین معاش خانواده‌اند.

 استان‌های خوزستان، خراسان رضوی، آذربایجان غربی و مازندران در وضعیت قرمز قرار دارند و استان‌های تهران، فارس، کرمان، البرز، کهگیلویه و بویر احمد، گلستان، بوشهر، هرمزگان و آذربایجان شرقی در وضعیت هشدار. هفته گذشته انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران هشدار داده بود که اگر تهران به وضعیت قرمز برسد، کنترل شرایط سخت می‌شود. علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلان‌شهر تهران نیز اعلام کرده بود که وضعیت پایتخت شکننده است و روند ابتلا به کووید ۱۹ و افرادی که نیازمند بستری ‌شدن در بیمارستان‌ها هستند شتاب گرفته است. علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران شامگاه دوشنبه ۲۳ تیر در صفحه توییتر خود نوشت:

«بالاخره قرار شد مجموعه‌ای از محدودیت‌ها، فعلا به مدت یک هفته در تهران و شهرهای قرمز ۱۰ استان دیگر اعمال شود. دانشگاه‌ها و مدارس، مؤسسات آموزشی، کافه‌ها، همایش‌ها و مراسم و تالارها و… در این فهرست هستند. هرچند بر اساس لیست ابلاغی، رویکرد در اعمال محدودیت‌ها، “حداقلی” است.»

محدودیت‌های حداقلی: یک تعبیر تازه

بر اساس اعلام سازمان پیشگیری و مدیریت شهر تهران این محدودیت‌ها به مدت یک هفته اعمال خواهد شد:

همه دانشگاه‌ها، مدارس، مدارس شبانه‌روزی، حوزه‌های علمیه، آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای، زبان‌سراها و سایر آموزشگاه‌ها و کتابخانه‌ها و همچنین سینما، تئاتر و مراکز مشابه، موزه و باغ موزه‌ها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاه‌های زنانه و سالن‌های زیبایی، مساجد و مصلی‌ها به مدت یک هفته تعطیل هستند.

همچنین برگزاری هرگونه مراسم اجتماعی، فرهنگی، مذهبی و همایش‌ها ممنوع است.

باشگاه‌های ورزش‌های پربرخورد، کافه، قهوه‌خانه و چایخانه، باغ‌وحش و شهربازی‌ها، مراکز تفریحی آبی، استخرهای سرپوشیده و باشگاه‌های بدن‌سازی نیز بر اساس این دستورالعمل به مدت یک هفته تعطیل خواهند بود.

شاخص‌های وضعیت سفید، هشدار و قرمز

کرونا در ایران – عکس از خلیل موسوی/خبرگزاری شبستان

طی دو هفته اخیر در ایران، شهری در وضعیت سفید یا کم‌خطر قرار دارد که دارای دو شرط اساسی باشد: نخست اینکه متوسط میزان بستری روزانه به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، حداکثر یک بیمار باشد و دوم اینکه متوسط تعداد بستری روزانه از حداکثر یک نفر در روز فراتر نرود.
همچنین شهری در وضعیت قرمز یا خطربالا قرار دارد که طی دو هفته اخیر متوسط میزان بستری روزانه آن به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت، بالای سه بیمار باشد و شهری که سفید یا قرمز نباشد، در وضعیت زرد یا هشدار قرار می‌گیرد و تهران نیز در ۱۰ روز گذشته در این شرایط قرار دارد اما با توجه به اینکه رعایت فاصله‌ فیزیکی به دلیل تراکم جمعیت عملا میسر نیست جزو شهرهای قرمز به شمار آمده است.
۶۲ درصد مردم تهران معتقد هستند که فاصله‌گذاری فیزیکی خیلی کم در مترو رعایت می‌شود. در همان حال نزدیک به ۴۵ درصد مردم برای حضور در محل کار و ۲۵ درصد از مردم برای تهیه مایحتاج خود از خانه خارج می‌شوند. نیمی از مردم نگران درآمد ماهانه خود و تأمین معاش خانواده‌اند.

تاکنون چهار هزار و ۴۰۰ نفر از کارکنان بهداشتی و درمانی چهار دانشگاه علوم پزشکی‌ تهران،‌ ایران و شهید بهشتی و بقیه‌الله به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند.   

علیرضا زالی، فرمانده ستاد مبارزه با کرونای شهر تهران با صراحت اعلام کرد که در آینده نه چندان دوری مراکز درمانی با خطر کاهش نیروی انسانی مجرب روبه‌رو می‌شوند. در ۲۴ ساعت گذشته ۲ هزار و ۳۴۹ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شده‌اند که از این تعداد هزار و ۵۸۱ مورد بستری شده‌اند. با این  تفاصیل، مجموع بیماران کووید ۱۹در کشور به ۲۵۹ هزار و ۶۵۲ نفر رسیده است.  تعداد کسانی که در ایران جان خود را در اثر ابتلا به این بیماری از دست داده‌اند، روز گذشته از ۱۳ هزار نفر فراتر رفت.  

 بیشتر بخوانید: