عباس عراقچی می‌گوید آمریکایی‌ها در ۶ ماه اخیر فشار حداکثری خود را به بالاترین حد رسانده‌اند و احتمال دارد پرونده ایران در نشست بعدی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به شورای امنیت فرستاده شود. این سخنان عراقچی در خبرگزاری ایرنا سانسور شد.

سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ـ عکس از آرشیو

سیدعباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی عصر دوشنبه ۱۶ تیر در جمع مدیران ارشد وزارت خارجه گفت: «آمریکایی‌ها در ۶ ماه اخیر فشار حداکثری خود را به حد اعلای خود رسانده‌اند. در حال حاضر مهم‌ترین هدف آمریکا، بردن مجدد پرونده ایران به شورای امنیت است و همه ظرفیت‌ و توان خود را بسیج کرده‌اند که بازی خطرناکی است و اگر ما در این بازی گرفتار شویم، خسارات راهبردی برای ایران خواهد داشت.»

عراقچی با بیان این‌که ‌آمریکایی‌ها از چند مسیر این هدف را دنبال می‌کنند، افزود: «یک مسیر آمریکایی‌ها از سوی شورای حکام است. اسرائیلی‌ها مدعی اسنادی شده‌اند که آژانس براساس آن اسناد جعلی درخواست‌هایی را مطرح کرده است. آژانس بازی بسیار پیچیده‌ای را در مقابل ما ایجاد کرده و با فشار آمریکا قطعنامه‌ای علیه ما صادر کرده و احتمال ارجاع پرونده ایران در نشست بعدی شورای حکام به شورای امنیت وجود دارد.»

این گفته‌های اخیر عراقچی که در سایت خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) ابتدا منتشر شده بود سپس سانسور و حذف شد.

رافائل ماریانو گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ۲۶ خرداد / ۱۵ ژوئن در نشست شورای حکام اعلام کرد که بیش از چهار ماه است که ایران اجازه دسترسی به دو مرکز را به بازرسان آژانس نداده است و حدود یک سال است که به پرسش‌های آژانس در مورد «مواد هسته‌ای اعلام‌نشده احتمالی و فعالیت‌های هسته‌ای»، خودداری کرده است.

در پی آن شورای حکام آژانس ۳۰ خرداد / ۱۹ ژوئن در نشست خود قطعنامه پیشنهادی فرانسه، بریتانیا و آلمان درباره برنامه هسته‌ای ایران را تصویب کرد و از ایران خواست تا مانع از دسترسی آژانس به دو سایت هسته‌ای مشکوک خود نشود و با آژانس همکاری کامل بکند.

عباس عراقچی مسیر دیگر آمریکا را فعال کردن مکانیسم ماشه و تمدید تحریم‌های تسلیحاتی دانست و گفت: «آمریکا ماه‌ها است همه توان خود را بسیج کرده تا این تحریم‌ها را دائمی کند.»

به‌گفته عراقچی وزارت امور خارجه ایران در مقابل این سیاست‌ها دو هدف را تعیین کرده است: «یکی کمک به نیازهای اقتصادی کشور و هدف دوم جلوگیری از اجماع‌سازی علیه ایران.»

یک نشست – دو پیام

ظهر دوشنبه ۱۶ تیر در واکنش به اعتراض گروهی از نمایندگان مجلس به سخنان محمد جواد ظریف در صحن علنی مجلس، مدیران ارشد وزارت خارجه جمهوری اسلامی با معاون اول رئیس جمهوری نشستی برگزار کردند. این نشست را می‌توان واکنشی به عتاب و خطاب نمایندگان با ظریف در نظر گرفت. وزیر خارجه ایران در بخشی از این نشست گفت:
«دیروز یکی از نمایندگان می‌گفت چرا شما نمایندگان را در جلسات خود راه نمی‌دهید. اتفاقاً همان برادر در مذاکرات به کلی سری من و پوتین حضور داشت و بعد از آن گفت قرار است روسیه از ما نفت بخرد. همان گفته موجب قطع خرید نفت ایران از سوی روسیه شد. چون هرکجا که روس‌ها خواستند از ما نفت بخرند، آمریکایی‌ها جلوی آن را گرفتند، درحالی‌که می‌شد جور دیگری رفتار شود؛ درباره چین و برجام هم همین‌گونه است؛ این یک معضلی است که سیاست خارجی با آن روبروست و کسی هم به کمک ما نمی‌آید.»
عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران هم تلویحاً هشدار داد که مخالفت مجلس اصول‌گرا با برجام ممکن است مجدداً پرونده ایران را به شورای امنیت سازمان ملل بکشاند. همزمان با این تحولات کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه گفت:
«تمدید تحریم‌های تسلیحاتی علیه ایران به معنای مرگ توافق هسته‌ای است. اگر آمریکا تحریم‌های تسلیحاتی علیه تهران را تمدید کند، این مساله علنا به معنای از بین رفتن توافق هسته‌ای امضاء شده با تهران است.»
پیامی برای روسیه؟

او با بیان این‌که جمهوری اسلامی تاکنون موفق شده است جلوی «اجماع کامل علیه ایران» را بگیرد، افزود: «هر حرکتی که ایران را در عرصه بین‌المللی به‌عنوان یک تهدید معرفی کند، بازی در زمین آمریکا است. تحولات اخیر آمریکا وضعیت ترامپ را دشوار کرده و در چنین شرایطی هر اقدامی ممکن است و بنابراین نباید بهانه‌ای به آمریکا بدهیم که ایران را به وجه‌المصالحه رقابت‌های انتخاباتی آمریکا تبدیل کند.»

هفته گذشته در نشست شورای امنیت سازمان ملل، پیش‌نویس قطعنامه‌ آمریکا برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به بحث گذاشته شد. اگرچه کشورهای اروپایی در این جلسه از خواسته آمریکا حمایت همه‌جانبه‌ای نکردند اما نسبت به برنامه‌های موشکی و تسلیحاتی ایران ابراز نگرانی کردند.

ایران تاکنون اجازه نداده است که آژانس از انبار تورقوزآباد و دشت لوت و نطنز بازدید کند. ۱۲ تیرماه جاری بخشی از تأسیسات روزمینی سایت هسته‌ای نطنز دچار آتش‌سوزی شد. بهروز کمالوندی، سخنگوی آژانس انرژی اتمی ایران محل حادثه را «یکی از سوله‌های در حال تکمیل» معرفی کرد و پس از او هم رمضانعلی فردوسی بادی، فرماندار نطنز گفت یک سوله «در حال ساخت» دارای «وسایل اسقاطی» آتش گرفته است. اما کارشناسان بین‌المللی به خبرگزاری آسوشیتدپرس و روزنامه آمریکایی نیویورک ‌تایمز گفتند که یک تأسیسات جدید تولید سانتریفیوژ آتش گرفته است.

به‌تازگی محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران در نامه‌ای به جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به اقدام سه دولت اروپایی در ارائه پیش‌نویس قطعنامه‌ای در شورای حکام اعتراض کرد و خواهان فعال شدن مکانیسم حل اختلاف شد. بورل در پاسخ گفت اروپا مصمم به حفظ توافق هسته‌ای با ایران است.

این رویدادها در حالی رخ می‌دهند که از سوی دیگر مجلس شورای اسلامی سیاست‌های وزارت خارجه را مورد انتقاد قرار می‌دهد. روز گذشته، یکشنبه ۱۵ تیرماه محمدجواد ظریف برای ارائه گزارش درباره مسائل سیاست خارجی ایران در مجلس حاضر شد تا به سئوال‌های نمایندگان پاسخ بگویید اما برخی از نمایندگان او را «دروغگو» خطاب کردند. ظریف در پاسخ به آن‌ها گفت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی از او حمایت می‌کند: «اگر دروغ گفتم ایشان شنیدند، گفتند ظریف صادق است، اگر راست گفتم ایشان شنیدند و گفتند شجاع است».

بیشتر بخوانید: