۱۴ نفر از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل با انتشار بیانیه‌ای اعدام مخفیانه هدایت عبدالله پور، زندانی سیاسی کُرد در ایران را محکوم کردند.

هدایت عبدالله‌پور

این کارشناسان با اشاره به پنهان‌کاری نهادهای امنیتی و قضایی ایران درباره سرنوشت و محل دفن هدایت عبدالله پور اعلام کردند که برای تحویل جنازه این زندانی سیاسی به خانواده و ارائه اطلاعات رسمی در مورد اعدام او حتی الزامات قوانین داخلی رعایت هم نشده و این خودداری از اطلاع‌رسانی درباره سرنوشت عبدالله پور سبب فشار بیشتر بر خانواده اوست.

در ادامه بیاینه کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل همچنین آمده: «این واقعیت که این اعدام پس از ناپدیدسازی قهری به طور پنهانی صورت گرفته است، عامل تشدید کننده دیگری است.»

ناپدید‌سازی قهری یا Enforced disappearance از جمله جنایاتی است که طبق «کنوانسیون بین‌المللی حمایت از تمامی اشخاص در برابر ناپدید شدن اجباری» مصوب ۲۰ دسامبر ۲۰۰۶ در مجمع عمومی سازمان ملل، جرم محسوب شده و در حقوق بین الملل به‌ عنوان «جنایت علیه بشریت» تعریف شده است.

به‌ دلیل پاسخگو نبودن قوه قضاییه و نهادهای امنیتی، دادخواهی خانواده‌ها و بازماندگان قربانیان «ناپدیدسازی قهری» در جمهوری اسلامی در طول چهار دهه گذشته پیوسته ادامه داشته است.

آخرین نمونه از آن مربوط به هدایت عبدالله‌پور است که علی‌رغم پیگیری خانواده او، نهادهای قضایی و امنیتی همچنان از شفاف‌سازی رسمی درباره سرنوشت و محل دفن او طفره می‌روند.

طبق آخرین خبرها، مسئولان ثبت احوال استان کردستان، در یک نامه رسمی تأیید کرده‌اند هدایت عبدالله‌پور در اثر «برخورد اجسام سخت یا تیز» در اشنویه جان باخته است. خبرهای منتشر شده از سوی منابع حقوق بشری اما حاکی از این است که این زندانی سیاسی در ۲۲ اردیبهشت ۹۹ در یک پادگان نظامی شهرستان اشنویه در استان آذربایجان غربی «تیرباران» شده است.

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل گفته‌اند که آنها طی دو نوبت در روزهای ۱۵ مه/ ۲۶ اردیبهشت‌ماه و همچنین ۱۷ ژوئن/ ۲۸ خردادماه امسال نگرانی خود درباره احتمال ناپدید شدن قهری عبدالله پور و اعدام مخفیانه او را با مقامات جمهوری اسلامی مطرح کرده‌اند که این پیگیری‌‌ها بی پاسخ مانده است.

بنا بر اعلام این کارشناسان، «مقامات هیچ اطلاعات رسمی در مورد اعدام این زندانی سیاسی ارائه نداده‌اند و محل دفن عبدالله پور هنوز افشا نشده است.»

در این میان پیگیری خانواده هدایت عبدالله پور هم برای یافتن نشانی از فرزندشان همچنان بی نتیجه مانده است.

ابوبکر عبدالله‌پور، پدر این زندانی سیاسی کُرد، روز ۲۶ خردادماه با انتشار یک فایل صوتی از مقامات حکومت جمهوری اسلامی خواسته است تا در صورت اعدام فرزندش، دست‌کم جسد یا مکان دفن او را نشان دهند.

پدر هدایت عبدالله پور در این فایل صوتی خطاب به ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه ایران گفته: «آقای رئیسی، من به جای تو خجالت می‌کشم. خجالت بکش. اگر بچه‌ مرا اعدام کردید، عرضه داشته باش و جنازه‌اش را نشان بده. به جای پیغمبر خدا نشسته‌ای، اسلام را کنار بگذار و انسان باش»

در همین زمینه: سرنوشت هدایت عبدالله پور زندانی سیاسی محکوم به اعدام همچنان نامعلوم

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل اما در بیانیه خود نوشته‌اند: «در تاریخ ۹ مه/ ۲۰ اردیبهشت‌ماه امسال، هدایت عبدالله پور از بند عمومی زندان به مکانی نامعلوم منتقل شد و در ۱۰ ژوئن/ ۲۱ خردادماه، مرکز اجرای احکام [ارومیه] به صورت شفاهی به وابستگان عبدالله پور اطلاع داده که او اعدام شده است.»

هدایت عبدالله پور در اواسط خرداد ماه ۱۳۹۵ به اتهام «همکاری با حزب دموکرات کردستان» در روستای «قره‌سقل» از توابع شهرستان اشنویه توسط نیروهای امنیتی سپاه پاسداران بازداشت شد.

او به مدت دو ماه در بازداشتگاه اداره اطلاعات ارومیه تحت شکنجه‌های شدید جسمی و روحی از جمله نگهداری در سلول انفرادی، شوک الکتریکی، شلاق زدن به کف پاها با کابل، آویزان کردن و … قرار گرفته بود.

سرانجام در ۲۸ دی‌ ماه ۱۳۹۵ شعبه یک دادگاه انقلاب ارومیه به ریاست قاضی چابک، هدایت عبدالله‌پور را از بابت اتهام یاد شده، به اعدام محکوم کرد.

با وجود اعتراض وکیل و خانواده این زندانی سیاسی به حکم صادر شده از سوی دادگاه انقلاب ارومیه، دیوان عالی کشور حکم اعدام او را مجددا تأیید کرد.

به ‌گزارش فعالان حقوق بشر در استان کردستان، هدایت عبدالله‌پور بامداد روز ۲۱ اردیبهشت ماه در زندان مرکزی ارومیه با حضور خانواده تعدادی از اعضای سپاه که در درگیری روستای قره‌سقل اشنویه کشته شده بودند و بدون اطلاع به وکلای پرونده او و خانواده‌اش، اعدام شده است.

سازمان عفو بین‌الملل اما روز ۱۱ ژوئن/ ۲۲ خردادماه از مقامات ایران خواست که درباره سرنوشت هدایت عبدالله‌پور، زندانی کرد، و محل نگهداری یا خاک‌سپاری احتمالی او به سرعت شفاف‌سازی کنند.

این سازمان در بیانیه خود، خودداری مقامات ایرانی از ارائه اطلاعات به خانواده‌های این زندانی را مصداق عینی «ناپدیدسازی قهری» توصیف کرده که طبق قوانین بین‌المللی جرم محسوب می‌شود.

کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در بیانیه خود از مقامات حکومتی ایران خواسته‌اند تا به سرکوب خشونت‌آمیز مخالفان در ایران پایان دهند:

«اعدام هدایت عبدالله پور متأسفانه شامل شکل گسترده‌ای از مصادیق دستگیری، ناپدید سازی‌های قهری و اعدام‌های مخفیانه زندانیان سیاسی، به‌ویژه اعضای گروه‌های اقلیت قومی را شامل می‌شود. ما از مقامات ایرانی می‌خواهیم که چرخه سرکوب خشونت آمیز مخالفان را خاتمه دهند.»

در همین زمینه: