در حالی که فعالان حقوق بشر بارها از ممنوع کردن دانشجويان منتقد حکومت از تحصيل در ايران خبر داده‌اند، کامران دانشجو، وزير علوم، تحقيقات و فن‌آوری ايران گفت چنين موضوعی “کاملاً کذب محض” است.

به گزارش خبرگزاری مهر، وزير علوم ايران شب گذشته، يکشنبه ۱۹ آذرماه در برنامه ويژه خبری به برخی نکات در مورد ستاره‌دار شدن دانشجويان اشاره کرد.

وی ستاره‌دار شدن دانشجويان منتقد را رد کرد و گفت: “هيچ دانشجويی تاکنون به اين دليل ممنوع التحصيل نشده است.”

به‌گفته کامران وزارت علوم در مورد دانشجويان از مراکز صلاحيت‌دار مانند مراکز قضائی و امنيتی تحقيق می‌کند اما اين وزارتخانه کسی را از تحصيل ممنوع نکرده است.

وی وزارت علوم را مرجع تشخيص اين‌گونه موضوعات ندانست.

دو روز پيش نيز حسين شمسيان، مدير کل حقوقی سازمان امور دانشجويان، با تکذيب ستاره دار شدن دانشجويان منتقد، اعلام کرد که ايران در حال حاضر حتی يک دانشجوی ستاره دار ندارد.

برپايه آمار دفتر تحکيم وحدت در فاصله ماه مارس سال ۲۰۰۹ تا ماه فوريه سال ۲۰۱۲، دست‌کم ۳۹۶ دانشجو به علت ابراز مخالفت سياسی مسالمت‌آميز يا مخالفت‌های مسالمت‌آميز ديگر توسط وزارت علوم، تحقيقات و فن‌آوری از ادامه تحصيل محروم شده‌اند

وی گفت: “اگر دانشجو به صورت مستند اعلام کند که تمام شرايط پذيرش را از نظر قانونی در مقاطع تحصيلی داشته اما به علت موارد انضباطی اين حق از وی سلب شده است، ما آمادگی داريم که از اين شخص رفع تظلم کنيم.”

وزير علوم و مدير کل حقوقی سازمان امور دانشجويان در حالی اين سخنان را بيان می‌کنند که بر پايه آمار منتشرشده توسط دفتر تحکيم وحدت، سازمان مستقل دانشجويی در ايران، در فاصله ماه مارس سال ۲۰۰۹ تا ماه فوريه سال ۲۰۱۲، دست‌کم ۳۹۶ دانشجو به علت ابراز مخالفت سياسی مسالمت‌آميز يا مخالفت‌های مسالمت‌آميز ديگر توسط وزارت علوم، تحقيقات و فن‌آوری از ادامه تحصيل محروم شده‌اند و حداقل ۶۳۴ دانشجو توسط نهادهای امنيتی و اطلاعاتی بازداشت، و ۲۵۴ دانشجو به دلايل مشابه محاکمه شده‌اند که بر امکان ادامه تحصيل آنان تأثير گذاشته است.

در خردادماه سال جاری شورای دفاع از حق تحصيل اعلام کرد مستندات متعددی از دانشجويان دانشگاه‌های مختلف کشور به دست آورده است که نشان می‌دهد، فعالان دانشجويی از دريافت کارنامه علمی کنکور کار‌شناسی ارشد محروم شده‌اند و يا در روزهای قبل از اعلام نتايج اين کنکور احضار، بازجويی و تهديد شده‌اند.

شورای دفاع از حق تحصيل افزود ده‌ها فعال دانشجويی از دريافت کارنامه علمی اوليه کنکور کار‌شناسی ارشد سال ۹۱ محروم شده‌اند.

به‌گفته اين شورا ستاره‌دار کردن دانشجويان در کنکور کار‌شناسی ارشد از سال ۸۵ و با روی کار آمدن دولت احمدی‌نژاد آغاز شده و تاکنون ادامه داشته است.

شورای دفاع از حق تحصيل همچنين گفت: “در تمام اين هفت سال سازمان سنجش هيچ‌گونه مدرک مبنی بر ستاره‌دار شدن يا محروميت از تحصيل به دليل نداشتن صلاحيت عمومی به دانشجويان ارائه نکرده است و تنها پس از مراجعه حضوری داوطلبان به سازمان سنجش به صورت شفاهی به آن‌ها اعلام شده که ستاره‌دار شده‌اند.”

۱۷ سازمان حقوق بشری و دانشجويی نيز ۱۱ خردادماه با انتشار بيانيه مشترکی اعلام کردند اطلاعاتی جمع‌آوری کرده‌اند حاکی از آن که مقامات ايرانی به‌طور مداوم فعالان دانشجويی در ايران را به‌خاطر انتقادات مسالمت‌آميزشان از سياست‌های حکومت، مورد تهديد، تعليق از تحصيل، بازداشت، تعقيب و پيگرد قانونی قرار می‌دهند و محکوم می‌کنند.

همچنين پنج روز پيش به‌مناسبت ۱۶ آذرماه، روز دانشجو، شيرين عبادی برنده جايزه صلح نوبل و سه گروه حقوق بشری شورای دفاع از حق تحصيل، عفو بين‌الملل و عدالت برای ايران بيانيه‌ای منتشر کردند و در آن گفتند محدوديت‌های تبعيض‌آميز در دست‌يابی به آموزش عالی در ايران هم‌چنان باقی است.

آن‌ها نوشتند اعضای اقليت‌های مذهبی به‌رسميت شناخته‌ نشده مانند جامعه بهاييان عموما از ادامه تحصيلات عاليه محروم‌اند و زير نظر وزارت علوم، تعدادی از دانشگاه‌ها اقدامات تازه‌ای را برای جلوگيری از تحصيل دانشگاهی زنان در برخی رشته‌ها در پيش گرفته‌اند.