سازمان ملل هشدار داد که سه چهارم کمکهای آژانسهای مختلف این سازمان به مردم جنگزده یمن به دلیل کمبود بودجه به ناچار متوقف خواهد شد. این در حالی است که ادامه شیوع کووید ۱۹ و وبا در این کشور جنگزده بحرانی انسانی را رقم زده است.
سالها جنگ و خونریزی در یمن میان شورشیان حوثی تحت حمایت ایران و نیروهای طرفدار دولت تحت حمایت ائتلاف نظامی عربستان سعودی و امارات متحده شرایطی را رقم زده که بیش از ۲۴ میلیون نفر از مردم یمن یعنی حدود دو سوم جمعیت این کشور به یکی از انواع کمکهای غذایی وابسته باشند.
وامدهندگان بینالمللی در کنفرانسی که دوم ژوئن برگزار شد مبلغی نزدیک به ۱.۳۵ میلیارد دلار را برای کمک به یمن وعده دادند. این در حالی است که ادامه عملیات سازمان ملل برای کمک و امدادرسانی در یمن منوط به فراهم شدن ۲.۴ میلیارد دلار بوده است.
به گزارش شبکه خبری الجزیره، روپرت کولویل، سخنگوی حقوق بشر سازمان ملل وضعیت حال حاضر را در ژنو تشریح کرد: «در صورتی که بودجه اضافی فراهم نشود بیش از ۳۰ مورد از ۴۱ برنامه تحت حمایت سازمان ملل در یمن در هفتههای آینده لغو خواهد شد.»
او گفت: «حالا، بیش از پیش کشور به کمک خارجی نیاز دارد و واقعاْ چیزی دریافت نمیکند.»
اما حتی برای همان کمک ۱.۳۵ میلیارد دلاری نیز تضمینی وجود ندارد.
ینس لائرک، سخنگوی دفتر ایالات متحده برای هماهنگی امور بشردوستانه گفته است که فقط ۴۷ درصد کمک ۱.۳۵ میلیارد دلار به دست سازمان ملل رسیده.
یمن در حال حاضر ۵۶۴ مورد ابتلا به ویروس کرونا و ۱۳۰ مورد مرگ ناشی از این بیماری را گزارش کرده است. اما به گفته سخنگوی حقوق بشر سازمان ملل این آمار و ارقام با تاخیر منتشر شده و ممکن است شامل همه مواردی نباشد که در مناطق تحت کنترل حوثیها در شمال رخ میدهد.
شرایط دشوار یمن به دلیل ظرفیت بسیار کم این کشور برای انجام آزمایشهای کرونا رو به وخامت میرود. بر اساس دادههای جمع شده از سوی کمیته نجات بینالملل، یمن حتی در مقایسه با سایر کشورهای بحرانزده یکی از کمترین نرخهای انجام تست را دارد. نرخ انجام تست در این کشور ۳۱ تست به ازای هر یک میلیون جمعیت است.
در عین حال ۱۳۷ هزار مورد ابتلا به وبا امسال در یمن ثبت شده است. به گزارش سازمان ملل، نزدیک به یک چهارم مبتلایان کودکان زیر پنج سال هستند.
جنگ و خشونت در یمن تاکنون جان بیش از ۱۰۰ هزار نفر را گرفته و میلیونها نفر دیگر را آواره کرده، علاوه بر اینکه کشور به آستانه قحطی کشیده شده و زیرساختهای حیاتی آن در حال نابودی است.
یکی از گزارش اخیر سازمان ملل نشان میدهد چیزی به نام نظام سلامت یمن دیگر وجود ندارد: بیمارستانها به سبب کمبود تختها و داروهای اساسی افراد بیمار را پذیرش نمیکنند. مردم یمن به خاطر سوءتغذیه در خصوص مقاومت در برابر بیماری یکی از پایینترین رتبههای جهانی را دارند.
در این وضعیت سازمان جهانی کودک اعلام کرده که در صورتی که ۳۰ میلیون بودجه اضافی تا پایان این ماه فراهم نشود، خدمات این سازمان در خصوص آب، پاکیزگی و بهداشت برای چهار میلیون شهروند یمنی ممکن است در ژوئیه متوقف شود.
نماینده سازمان جهانی کودک در یمن شرایط کودکان در این کشور را «بدترین در جهان» توصیف کرده و گفته است که به خاطر شیوع کووید ۱۹ این وضعیت بدتر نیز شده است.