عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزیر کشور و مجتبی ذوالنوری، نماینده قم و رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مجلس دهم که از نزدیکان به بیت رهبر جمهوری اسلامی است، در روزهای گذشته آماری از کشته شدگان اعتراض‌های سراسری آبان ۹۸ را اعلام کردند. به گفته رحمانی‌فضلی حدود ۲۲۵ نفر و به گفته ذوالنوری ۲۳۰ نفر در جریان این اعتراضات جان باختند.

هیچ‌کدام از این آمارهای ارائه شده توسط وزیر کشور و مجتبی ذوالنوری اما همراه با جزییات و اسامی جان باختگان نیست. آماری که ذوالنوری اعلام کرده به درصدهای مبهمی تفکیک و دسته‌بندی شده و فاقد هر گونه شفافیت و مستندات لازم است.

جمهوری اسلامی در شرایطی اقدام به انتشار این آمار کرده که به دلیل سوابق پیشین در پنهان‌کاری حقیقت، کسی انتظار اعلام آن را نداشت. همچنین پیش از انتشار آمار کشته شدگان از جانب مقامات جمهوری اسلامی، بسیاری از سازمان‌های حقوق بشری و رسانه‌ها آمارهای متفاوتی را منتشر کرده بودند که از آمار ۲۳۰ نفر ادعا شده توسط ذوالنوری بسیار بیشتر است. از جمله سازمان عفو بین‌الملل که تعداد جان‌باختگان را ۳۰۴ نفر اعلام کرده و خبرگزاری رویترز که به نقل از منابعی در داخل وزارت کشور اعلام کرد هزار و ۵۰۰ نفر در جریان اعتراضات آبان ۹۸ کشته شده‌اند.

اکنون این پرسش‌ها مطرح است که آمار ارائه شده توسط مقامات جمهوری اسلامی تا چه اندازه با واقعیت مطابقت دارد و چرا در چنین شرایطی و بعد از گذشت نزدیک به هفت ماه اعلام می‌شود؟

زمانه این پرسش‌ها را با حسن نایب ‌هاشم، پزشک و فعال حقوق بشر مقیم اتریش در میان گذاشته است.

■ گفت‌وگوی زمانه با حسن نایب‌هاشم را بشونید:

به گفته نایب ‌هاشم آمار ارائه شده توسط مقامات جمهوری کاملا ساختگی و سیار کمتر از واقعیت است:

«از همان ابتدا مشخص بود که جمهوری اسلامی قصد دارد حقایق را کتمان کند و اگر بتواند حقیقت را وارونه‌‌سازی نماید و با این گزارش‌هایی که اخیرا بیرون آمده، آقای رحمانی ‌فضلی، وزیر کشور خیلی مبهم گفتند‌ و آقای ذوالنوری، نماینده مجلس پیشین صحبت از آن کردند، این‌ها کاملا مشخص می‌کند که آمار را سعی کرده‌اند دستکاری بکنند و کاهش دهند و در عین حال طوری وانمود کنند که تعادلی هست میان کسانی که از مردم کشته شدند و کسانی که به عنوان بسیجی حضور داشتند یا از مأموران نظامی بودند. خواسته‌اند به نوعی تقسیم مسئولیت بکنند میان مردم و سعی کنند دامان خودشان را از این قضیه پاک بکنند. آمار جمهوری کاملا ساختگی است و خیلی کمتر از واقعیت.»

اگرچه آمار ارائه شده توسط مقامات جمهوری اسلامی هنوز به صورت رسمی از جانب یک نهاد یا ارگان دولتی اعلام نشده، اما همین آمار هم افکار عمومی را قانع نکرده است.

ارائه این آمار نقطه آغاز مشخص کردن مسئولیت‌های مختلف در شکل‌دهی این کشتار بی‌سابقه و به طبع آن پروسه دادخواهی است.

آنچه بیش از همه آشکار است اما شدت برخورد با شهروندانی است که تنها به گرانی بنزین اعتراض داشتند؛ برخوردهایی بسیار خشونت‌بار و با نهایت استفاده از قوه قهریه.

به این ترتیب هر کدام از آمارهایی که تاکنون درباره تعداد کشته شدگان منتشر شده حقیقت داشته باشد، خبر از جنایتی هولناک تنها در ظرف چند روز می‌دهد که به کشته شدن صدها نفر انجامید.

______________________________________________________________________________
در همین زمینه:

اعتراض‌های آبان ۹۸: آمار جان‌باختگان و تلاش نظام برای رفع مسئولیت