رئیس مرکز جنگل‌های خارج از شمال سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور می‌گوید ۵۰ درصد دام و ۴۰ درصد آب کشور از طریق جنگل‌های زاگرس تأمین می‌شود. او از نابودی ۴۰ درصدی جنگل‌های خائیز در آتش‌سوزی اخیر خبر داد.

آتش‌سوزی در منطقه حفاظت‌شده خائیز استان کهگیلویه و بویراحمد ـ عکس از سایت محلی «کبنانیوز»

منطقه حفاظت‌شده خائیز به‌دلیل کمبود امکانات پنج روز در آتش ‌سوخت. مقام‌های محلی استان کهگیلویه و بویراحمد دوشنبه ۱۲ خرداد از مهار این آتش‌سوزی خبر دادند.

فریبرز غیبی، رئیس مرکز جنگل‌های خارج از شمال سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور در این‌باره گفت: «براساس آمار مسئولان منطقه، ۴۰ درصد از این ۱۰۰ هکتار آسیب دیده و در اولین فرصت خسارت‌های وارد شده برآورد خواهد شد.»

غیبی وعده داد که مناطق آسیب‌دیده امسال احیا خواهند شد.

جنگل‌های زاگرس یکی از مهم‌ترین رویشگاه‌های جنگلی ایران به‌شمار می‌رود. فریبرز غیبی می‌گوید: «بیش از ۸۰ درصد عشایر کشور و بیش از ۵۰ درصد دام کشور در آن منطقه وجود دارد و معیشت حدود ۱,۵ میلیون نفر از مردم ساکن در این مناطق وابسته به جنگل‌های زاگرس است. ۴۰ درصد آب کشور نیز از آن منطقه تأمین می‌شود و این مناطق در وضعیت اجتماعی و اقتصادی ۱۱ استان زاگرس‌نشین نقش اساسی دارند و به‌طور کل یک منطقه استراتژیک برای کشور است.»

منطقه خائیز بالغ بر ۳۳ هزار و ۳۸۵ هکتار مساحت دارد و در دی‌ماه ۱۳۷۷ در ردیف مناطق حفاظت‌شده ایران قرار گرفت. پوشش گیاهی منطقه بلوط، کلخنگ، بادام وحشی، ارژن، خوشک، گون، گیاهان دارویی و گونه‌هایی از خانواده گندمیان است و گونه‌های جانوری آن کل و بز، گرگ، کفتار، شغال، روباه، تشی، کاراکال، پلنگ و پرندگانی از جمله کبک، تیهو، بحری و دلیجه است. شاخص‌ترین گونه جانوری خائیز کل و بز است و این منطقه از مطلوب‌ترین زیستگاه‌های کل و بز ایران به‌شمار می‌رود.

آتش‌سوزی در جنگل‌های منطقه حفاظت‌شده خائیز در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان از پنج‌شنبه ۸ خرداد آغاز شد. گزارش‌های رسانه‌های ایران تا ظهر شنبه ۱۰ خرداد حاکی از آن بود که نزدیک به ۸۰۰ هکتار از این منطقه آتش گرفته است.

مسئولان محلی در چند روز اخیر بارها از کمبود امکانات لازم برای مهار آتش‌سوزی انتقاد کرده بودند. به‌دلیل دشواری عبور در منطقه خائیز، وجود بالگردهای آب‌پاش برای خاموش کردن آتش ضروری بود اما این بالگردها بسیار دیر به منطقه رسیدند.

بیشتر بخوانید: