منطقه حفاظت‌شده خائیز به‌دلیل کمبود امکانات پنج روز در آتش ‌سوخت. مقام‌های محلی استان کهگیلویه و بویراحمد از مهار این آتش‌سوزی خبر داده‌اند. پیش از این گفته می‌شد نزدیک به ۸۰۰ هکتار از این منطقه آتش گرفته اما اکنون مقام‌های محلی می‌گویند بیش از ۱۰۰ هکتار از جنگل‌های این منطقه سوخته و ۴۰ هکتار دچار خسارت جدی شده است.

آتش‌سوزی در منطقه حفاظت‌شده خائیز ـ عکس از خبرگزاری مهر

حسین کلانتری، استاندار کهگیلویه وبویراحمد دوشنبه ۱۲ خرداد گفت: «آتش‌سوزی منطقه حفاظت‌شده خائیز بعد از پنج روز تلاش مردم، مأموران و مسئولان مهار شد.»

به‌گفته عزیز فعلی، مدیرکل منابع طبیعی استاندار کهگیلویه و بویراحمد این آتش‌سوزی «پس از چند روز تلاش بی‌وقفه نیروهای امداد منابع طبیعی، محیط زیست و مردمی»، ساعت ۱۲ شب گذشته مهار شد و در حال حاضر این نیروها در حال پاک‌سازی منطقه هستند.

فعلی گفت: «در این آتش‌سوزی بیش از ۱۰۰ هکتار از جنگل‌های این منطقه دچار آتش‌سوزی شد که ۴۰ هکتار این آتش‌سوزی دچار خسارت جدی شد.»

آتش‌سوزی در جنگل‌های منطقه حفاظت‌شده خائیز در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان از پنج‌شنبه ۸ خرداد آغاز شد و براساس گزارش‌های رسانه‌های ایران تا ظهر شنبه ۱۰ خرداد نزدیک به ۸۰۰ هکتار از این منطقه آتش گرفته بود.

کوروش کیانی، مدیرکل منابع طبیعی استان خوزستان پیش از این مسئولیت آتش‌سوزی را متوجه «دو فرد که اختلاف داشتند»، دانسته و گفته بود: «آتش‌سوزی در خائیز بهبهان به دلیل اختلاف بین دو نفر رخ داده است؛ دو نفر اختلاف داشتند و آتش را ایجاد کردند و آتش به جنگل سرایت کرده است». او گفته بود این دو نفر «شناسایی شده و تحت تعقیب هستند».

مدیرکل منابع طبیعی استاندار کهگیلویه و بویراحمد روز دوشنبه خبر داد که تاکنون شماری از این افراد دستگیر و تحویل مراجع قضایی شده‌اند.

احد جمالی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کهگیلویه و بویراحمد نیز گفته است که آتش‌سوزی منطقه حفاظت‌شده خائیز بامداد امروز دوشنبه کنترل و مهار شده و در مرحله پایش قرار گرفته است که این مرحله ۴۸ ساعت طول خواهد کشید.

جمالی گفت: «در این آتش‌سوزی بخش‌های زیادی از مراتع، جنگل‌ها و گونه‌هایی از پرندگان، خزندگان، جوندگان و دیگر جانداران دچار خسارت شدند.»

جمالی هشدار داد که با وجود گرما و باد شدید و وجود کنده‌های نیم‌سوخته احتمال بازگشت آتش وجود دارد و باید این مسئله مدیریت شود.

روز گذشته (یکشنبه) اعلام شد که شعله‌های آتش در جنگل‌های خائیز در محدوده استان کهگیلویه و بویراحمد مهار شده اما آتش در محدوده بهبهان در استان خوزستان شعله‌ور‌تر شده است.

مسئولان محلی در چند روز اخیر بارها از کمبود امکانات لازم برای مهار آتش‌سوزی انتقاد کرده بودند. به‌دلیل دشواری عبور در منطقه خائیز، وجود بالگردهای آب‌پاش برای خاموش کردن آتش ضروری بود اما این بالگردها بسیار دیر به منطقه رسیدند.

جمعه ۹ خرداد علی عباس‌نژاد، فرمانده یگان حفاظت سازمان جنگل‌ها گفته بود برای اطفای آتش در این نقاط به بالگرد احتیاج است اما پس از ساعت‌ها پیگیری هنوز هیچ کمکی به ما برای تأمین تجهیزات هوایی اطفای حریق نشده است.

وب‌سایت محلی کبنانیوز روز دوشنبه در گزارشی نوشته است: «روز شنبه محیط‌بانان خبردار شدند که بالگرد به ضلع شمالی خائیز آب پاشید، اما هر چه منتظر شدند به ضلع جنوبی در بهبهان نیامد. آن‌ها می‌گویند اگر می‌آمد همان ۲۰‌ درصد آتش باقی‌مانده در بلندی‌ها خاموش می‌شد. فقط یک بالگرد آب‌پاش یک‌بار در ساعت سه عصر روز شنبه آبی بر آتش ریخت و رفت و مثل روزهای گذشته گفتند که بنزین ندارد. شب که شد مردم بهبهان شعله‌ها را از حیاط و پشت‌بام خانه‌شان دیدند.»

کیامرث حاجی‌زاده، مدیرکل مدیریت بحران استان خوزستان یکشنبه ۱۱ خرداد از «ناهماهنگی» و «نداشتن امکانات کافی» گلایه کرد و گفت: «بیش از ۲۰۰ تماس با تهران داشتیم تا توانستیم بالگرد به خائیز اعزام کنیم.»

کمبود شدید نیروی انسانی برای مهار آتش نیز یکی دیگر از مسائلی بود که در یک هفته اخیر رسانه‌ها و مسئولان محلی بارها از آن نالیده بودند. در این مدت مردم با کمترین امکانات برای مهار آتش خود وارد عمل شدند.

کبنانیوز در یادداشت دیگری درباره این آتش‌سوزی نوشته است: «در کشوری که بیگانه‌ترین اصطلاح در محافل و مراکز تصمیم‌گیری آن “محیط‌ زیست” است و کمترین بودجه مربوط به آن، نتیجه همین خواهد بود که دستاوردها و ذخیره‌های هزاران ساله طبیعی گیاهی و جانوری چند شبه دود هوا گردد.»

منطقه خائیز بالغ بر ۳۳ هزار و ۳۸۵ هکتار مساحت دارد و در دی‌ماه ۱۳۷۷ در ردیف مناطق حفاظت‌شده ایران قرار گرفت. پوشش گیاهی منطقه بلوط، کلخنگ، بادام وحشی، ارژن، خوشک، گون، گیاهان دارویی و گونه‌هایی از خانواده گندمیان است و گونه‌های جانوری آن کل و بز، گرگ، کفتار، شغال، روباه، تشی، کاراکال، پلنگ و پرندگانی از جمله کبک، تیهو، بحری و دلیجه است. شاخص‌ترین گونه جانوری خائیز کل و بز است و این منطقه از مطلوب‌ترین زیستگاه‌های کل و بز ایران به‌شمار می‌رود.

پیش از این آتش جنگل و مراتع گچساران را در برگرفت و مهار آن تا چند روز طول کشید.

بیشتر بخوانید: