حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز شنبه ۱۰ خرداد در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا، ضمن اذعان به اوجگیری دوباره شیوع کرونا در استانها و شهرهای مختلف ایران گفت باید تصمیم بر این گرفته شود که با ویروس کرونا ماهها زندگی کنیم.
به نوشته خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، روحانی در این جلسه با اشاره به شروع سفرهای تابستانی در ایران گفت:
«من نمیخواهم بگویم سفر ممنوع شود بلکه باید با کرونا زندگی کرد، ولی با احتیاط کامل و مراقبتها و همچنین رعایت پروتکلهای بهداشتی.»
او در ادامه با اشاره به احتمال قرنطینه مجدد برخی شهرها در روزهای آینده گفت:
«مردم اگر سفر میروند دستورات پزشکی را رعایت کنند تا با موج جدیدی از بیماری مواجه نشده و مجبور نشویم مقررات سختی در برخی شهرها در نظر بگیریم.»
هشدار حسن روحانی درباره اوجگیری شیوع کرونا در ایران و احتمال قرنطینه دوباره شهرها در حالی است که بسیاری از شهروندان در ماههای گذشته در سایه عدم حمایتهای دولت مجبور به بازگشت به محل کار خود شدهاند.
همچنین دولت ایران در ماههای پس از شیوع کرونا نه تنها برنامه منسجمی برای قرنطینه کامل استانهایی که از لحاظ شیوع کرونا در وضعیت قرمز به سر میبرند، نداشته است بلکه روحانی اواخر فروردین ماه در جلسه اقتصادی دولت با اشاره به افزایش بیکاری و تعطیلی کارگاههای کوچک اعلام کرد فعالیت کسب و کارهای «کم ریسک» در سراسر ایران باید در جریان باشد.
او همچنین در این جلسه با اشاره به خانهنشینی اجباری بسیاری از شهروندان در ماههای گذشته اعلام کرده بود این خانه نشینی دعوت «بدخواهان و ضد انقلاب» از مردم است تا بین سلامت و فعالیت اقتصادی یکی را انتخاب کنند.
روحانی اما در جلسه امروز ستاد ملی مقابله با کرونا با اذعان به رکود اقتصادی پیش آمده در بخشهای مختلف در ماههای پس از همهگیری کرونا در ایران گفت:
«در حال حاضر در بخش تولید دچار تفاوت فاحش در فعالیت بخشهای مختلف نیستیم، اما در بخش خدمات نسبت به شرایط قبلی فاصله داریم.»
به گفته او در طی مواجهه با این ویروس، شرایط عید نوروز، ماه رمضان و اکنون تابستان در پیش است که هر کدام شرایط خاص خود را داشته و دارند.
بر پایه آمارهای رسمی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تنها از آغاز تا پایان فروردین امسال ۶۰۰ هزار نفر برای دریافت بیمه بیکاری ثبتنام کردند.
شمار افرادی که بر اثر شیوع کرونا بیکار شدهاند یک میلیون تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر برآورد میشود.
رکود و کاهش سطح واقعی دستمزدها سبب افت فروش بنگاههای تولیدی و خدماتی در سال گذشته شده. این افت پس از شیوع کرونا که به تعطیلی موقت بازار و برخی بنگاهها و مراکز فروش خدمات انجامید، شدیدتر شده است.
حسن روحانی اما در ادامه گفتههای خود در جلسه ستاد مقابله با کرونا گفت:
«ما روزانه در حال پایش شرایط هستیم. تعداد مبتلایان نباید برای مردم نگران کننده باشد؛ زیرا تعداد مبتلایان جدید بر مبنای تستی است که انجام میشود و ممکن است طرف هیچ علایمی نداشته باشد ولی برای اینکه دیگران را مبتلا نکند در قرنطینه خانگی قرار بگیرد. بنابراین مردم نگران نباشند.»
به گفته روحانی، معیار دیگر R ZERO است که مخصوص شدت اپیدمیست و در این معیار اگر عدد بالای یک باشد، جای نگرانی است:
«البته این عدد در کشور ما زیر یک است اما برخی استانها بالای یک رفته بودند. اشغال تعداد تخت بیمارستان و درصد آنتی بادی جمعیت نیز از دیگر معیارهاست. اگر ۴۰ درصد جمعیت دارای آنتی بادی باشند، کمی خیال ما راحت میشود اما هنوز به این نقطه نرسیدهایم.»
روحانی همچنین با اشاره به وضعیت کادر درمان برای مقابله با ویروس کرونا گفت:
«طبیعتا کادر درمانی باید تاکنون خسته شده باشند اما روحیه آنها بالاست و ما هم مشکلی از بابت خستگی کادر درمان و کمبود تجهیزات پزشکی نداریم.»
این گفتههای حسن روحانی در حالی است که تعدادی از پرستاران گیلانی در اعتراض به قراردادهای ۸۹ روزه و پرداخت نشدن دستمزد خود، روز سهشنبه ۲۳ اردیبهشت و همزمان با روز پرستار، همراه برخی دیگر از پرستاران قراردادی از استانهای فارس، یزد، لرستان، همدان، قزوین و مازندران به نمایندگی از همکارانشان، مقابل ساختمان وزارت بهداشت تجمع کردند.
حسن روحانی اما در ادامه بدون اشاره به اتخاذ تدابیر مشخص برای رعایت فاصلهگذاری اجتماعی از سوی نهادهای دولتی، از بازگشایی کامل مساجد، مراکز خرید و بازارها در روزهای آینده خبر داد و گفت:
«در جلسه امروز تصمیم گرفتیم مساجد در سراسر کشور برای نمازهای روزانه با رعایت دستور العملهای پزشکی باز شود. محدودیت فعالیت پاساژها که تا ساعت شش بود برداشتیم؛ البته این بازگشاییها به این معنا نیست که خطرات کاهش یافته است بلکه به این معناست که باید با احتیاط کارهای روزمره انجام شود.»
او گفت:
«در جلسه امروز همچنین مطرح شد که صحنهای مطهر که صبحها باز هستند، شبها هم باز باشند که بنا شد بررسیها انجام شود تا در جلسه بعد درباره آن تصمیمگیری شود. درباره سالنهای اجتماعات هم باید با دقت و سرعت کمتر به سمت گشایش برویم.»
- در همین زمینه