«ترما» (Terma)، بزرگترین پیمانکار دفاعی دانمارک تجهیزاتی را به امارات متحده عربی فروخته است که در هدف قراردادن و به گرسنگیکشاندن غیرنظامیان در یمن به کار رفته اند. مدافعان حقوق بشر میگویند ترما میتواند به خاطر جنایتهای جنگی احتمالی در یمن مسئول شناخته شود.
یافتههای پژوهش مشترک «دنواچ»، یک رسانه روزنامهنگاری تحقیقی در دانمارک همراه با شبکه تلویزیونی دولتی «تیوی۲» این کشور و نیز رسانه روزنامهنگاری تحقیقی هلندی «لایتهاوس» نشان میدهند که ترما تجهیزاتی را برای بمبافکنها و کشتیهای جنگی در اختیار امارات قرار داده است.
امارات از این بمبافکنها و کشتیها در جنگ یمن استفاده کرده است.
بنا به پژوهش دنواچ، کشتیهای جنگی اماراتی که از ورود کشتیهای غیرنظامی با محمولههای غذا و دارو و سوخت به یمن جلوگیری میکنند، از سیستمهای راداری دانمارکی ترما استفاده میکنند.
به علاوه، سیستمهای ضدموشک دانمارکی بر بمبافکنهای اماراتی نصب شده اند. این بمبافکنها حملههای هوایی فراوانی به مناطق تحت کنترل «انصارالله»، گروهی از شیعیان حوثی یمن انجام داده اند و غیرنظامیان را نیز از پای درآورده اند.
فردریک هارهوف، استاد حقوق بینالملل و یک قاضی پیشین در پرونده دادگاه کیفری بینالمللی برای رسیدگی به جنایتهای جنگی در یوگوسلاوی سابق به دنواچ دراینباره گفته است:
«اگر ترما آگاه بوده که در یمن قانون انساندوستانه بینالمللی جداً نقض شده است و تجهیزات این شرکت برای انجام این جنایتها به کار خواهد رفت، آنگاه میتواند متهم به جرم کیفری شود.»
بر اساس این گزارش، چندین کارشناس دیگر نیز خاظرنشان کرده اند که دولت دانمارک نتوانسته به تعهدات بینالمللی خود در مورد کنترل موثر صادرات تجهیزات نظامی عمل کند.
سازمان عفو بینالملل ۶ فوریه سال جاری میلادی / ۱۷ بهمن گذشته گزارش داد که امارات متحده عربی شبهنظامیان یمن را بدون هیچ گونه مشکلی به فن آوریهای تسلیحاتی پیشرفته تجهیز میکند و در نتیجه درگیریهای نظامی در این کشور را تشدید میکند.
این سازمان از کشورهای غربی صادرکننده سلاح به امارات انتقاد کرد و از آنها خواست این روند را متوقف کنند.
شبهنظامیان حوثی «انصارالله» در اواخر ۲۰۱۴ صنعا را تصرف، و عبدربه منصور هادی، رئیسجمهوری را برکنار کردند. با ورود ریاض و ابوظبی به جنگ یمن ــ که به باور تحلیلگران سیاسی یکی از زمینهای نبرد نیابتی جمهوری اسلامی، حامی حوثیها با پادشاهی سعودی است ــ در ۲۰۱۵ در حمایت از منصور هادی، جنگ به تدریج هرچه ویرانگرتر شد.
تخریب زیرساختهای مربوط به حمل و نقل، بهداشت و آموزش طی جنگ وضعیت یمن را هر چه وخیمتر کرده است.
تا کنون بیش از ۱۰۰ هزار تن در جنگ یمن کشته شده اند و بیش از ۱۰ میلیون تن در یمن به دلیل حصر تحمیلی ائتلاف به رهبری عربستان و امارات با گرسنگی دستوپنجه نرم میکنند. ۸۰ درصد جمعیت این کشور در اثر پیامدهای درگیریها، برای بقا به کمک نیاز دارند.