پنتاگون اعلام کرد که در روز ۱۱ آبانماه (يکم نوامبر) نيروی هوايی ايران چندين بار به سوی هواپيمای غيرمسلح بدون سرنشين آمريکا بر فراز خليج فارس و در حريم هوايی بينالمللی آتش گشوده است.
به گزارش رويترز، باراک اوباما، رئيس جمهوری آمريکا و لئون پانهتا، وزير دفاع اين کشور بلافاصله از اين حمله که در ساعت چهار و ۵۰ دقيقه در سواحل شرقی رخ داد، آگاه شدند.
در پی آن واشنگتن به ايران اطلاع داد که عمليات شناسايی هوايی ادامه خواهد داشت و اين برای حفاظت از بارگيری محصولات در اين منطقه لازم است.
جرج ليتل، سخنگوی وزارت دفاع آمريکا در اينباره گفت: “ايالات متحده به ايران گفته بود که بر اساس تعهد ما نسبت به امنيت منطقه بهمدت طولانی انجام پروازهای نظارت بر آبهای بينالمللی در خليج فارس را ادامه خواهد داد.”
وی افزود: “در حال حاضر ما برای محافظت از اموال و نيروهایمان طيف گستردهای از گزينههای مختلف از ديپلماسی تا راههای نظامی را در دست داريم که در صورت لزوم از آنها استفاده خواهيم کرد.”
جرج ليتل، سخنگوی وزارت دفاع آمريکا: حد بينالمللی فاصله از مرزها ۱۲ مايل دريايی (نزديک به ۲۲ کيلومتر) در امتداد ساحلی است و هواپيمای ما هرگز اين حد را رد نکرده بود
روز يکشنبه ۱۳ آذرماه سال گذشته (چهارم دسامبر ۲۰۱۱) نيز مقامات نظامی ايران اعلام کردند نيروهای مسلح اين کشور يک هواپيمای بدون سرنشين آمريکا را در کاشمر و در فاصله ۲۲۵ کيلومتری مرز افغانستان توانستهاند به زمين بنشانند.
با وجود درخواستهای مقامات آمريکايی، از جمله باراک اوباما برای بازگرداندن اين هواپيما به آمريکا ايران اين هواپيمای بدون سرنشين را به آمريکا پس نداد و از طريق آن به اطلاعاتی از اين وسيله هوايی نيز دست يافت.
احمد وحيدی، وزير دفاع ايران يک هفته پس از اين ماجرا گفت: “هواپيمای جاسوسی آمريکا جزو مايملک جمهوری اسلامی ايران است و کشورمان تصميم میگيرد که در اين خصوص چه اقداماتی انجام دهد.”
رامين مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ايران نيز گفت: “مقامات ايالات متحده آمريکا به کشور ما تجاوز آشکار داشتهاند و عمليات جاسوسی انجام دادهاند. پیگيری اين مسأله بهصورت جدی در دستور کار ما است. آنها بايد نسبت به اين اقدام پاسخگو باشند. ما در اين مورد کوتاه نخواهيم آمد.”
جرج ليتل در مورد حمله هوايی ايران به هواپيمای بدون سرنشين ام کيوـ يک “درنده” (“Predator” MQ-1) در يکم نوامبر گفت اين هواپيما در يک عمليات شناسايی عادی بود و هنگامی که توسط دو جنگنده اسيو ـ ۲۵ ايران مورد حمله قرار گرفت نزديک به ۱۶ مايل دريايی (تقريبا ٣٠ کيلومتر) با مرز دريايی ايران فاصله داشت.
سخنگوی وزارت دفاع آمريکا افزود: “هواپيمای ما هرگز به حريم هوايی ايران وارد نشد و در حريم هوايی بينالمللی بود. حد بينالمللی فاصله از مرزها ۱۲ مايل دريايی (نزديک به ۲۲ کيلومتر) در امتداد ساحلی است و هواپيمای ما هرگز اين حد را رد نکرده بود.”
پنتاگون کنگره آمريکا را نيز از جزئيات اين حمله آگاه ساخت.
مقامات جمهوری اسلامی ايران هنوز در مورد حمله نظامی به هواپيمای بدون سرنشين آمريکا اظهار نظری نکردهاند.