تنش در افغانستان میان دولت و طالبان به رغم “مذاکرات صلح” بالا گرفته است. نیویورک تایمز روز شنبه ۱۵ می/ ۲۷ اردیبهشت‌، در گزارشی با اشاره به این تنش نوشت که مقامات دولتی افغانستان با رد ادعای آمریکا مبنی بر دست داشتن گروه داعش در حمله مسلحانه به بیمارستان پزشکان بدون مرز در کابل، همچنان طالبان را مسئول این حمله خونین می‌دانند.

مهاجمان مسلح در حمله به «بیمارستان ۱۰۰ بستر دشت برچی» در غرب کابل که پزشکان بدون مرز آن را اداره می‌کنند، ۲۵ نفر را کشتند

این ادعای مقامات دولتی افغانستان در حالی‌ست که بر اساس گزارش نیویورک تایمز هنوز هیچ گروهی به‌صورت رسمی مسئولیت حمله به زایشگاه تحت نظارت پزشکان بدون مرز را در کابل به‌عهده نگرفته است.

مهاجمان مسلح روز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت/ ۱۲ مه به «بیمارستان ۱۰۰ بستر دشت برچی» در غرب کابل که پزشکان بدون مرز آن را اداره می‌کنند حمله کردند و ۲۵ نفر را کشتند. ساعتی پس از این حمله، یک مراسم خاکسپاری در ولایت ننگرهار نیز هدف حمله انتحاری قرار گرفت. در این حمله نیز ۲۴ نفر کشته و ۶۸ نفر مجروح شدند.

دولت افغانستان گروه طالبان را مسئول این حمله‌ها می‌داند.

زلمی خلیل‌زاد، فرستاده ویژه آمریکا در امور صلح افغانستان اما روز جمعه ۲۶ اردیبهشت/ ۱۵ مه در صفحه توئیتر خود اعلام کرد ارزیابی دولت آمریکا نشان می‌دهد حمله‌های روز سه‌شنبه به کابل و ننگرهار از سوی شاخه‌ خراسان گروه «دولت اسلامی» (داعش) انجام شده‌اند.

او در توئیتر خود همچنین به این موضوع اشاره کرد که داعش مخالف توافق‌نامه‌ صلح میان دولت افغانستان و طالبان است و تلاش می‌کند تا همچون عراق و سوریه، جنگ فرقه‌ای در این کشور راه بیندازد.

پس از ۱۸ سال جنگ داخلی در افغانستان و بعد از یک سال و نیم مذاکره، نمایندگان آمریکا و طالبان روز ۲۹ فوریه ۲۰۲۰/ دهم اسفند ۹۸ توافقنامه‌ای را برای پایان جنگ در قطر امضا کردند.

هر چند پس از امضای این توافقنامه افغانستان شاهد کاهش خشونت‌ها بوده است اما تنش‌های پیش آمده در جریان اقدامات انجام شده از سوی دولت مرکزی افغانستان با گروه طالبان، این کشور را دوباره به آستانه یک جنگ احتمالی دیگر سوق داده است.

از سوی دیگر پایگاه خبری ۸ صبح در افغانستان، امروز در گزارشی نوشته است که استورات پیچ، رییس کمیته نظامی ناتو در یک کنفرانس ویدئویی ضمن محکوم کردن حملات اخیر در کابل و ننگرهار اعلام کرده:

«با وجود اینکه وضعیت امنیتی در افغانستان هنوز شکننده است اما خوش‌بینی‌ها به تداوم مذاکرات بین‌الافغانی محسوس بوده و این یک راه حل برای افغانستان است.»

اما به نوشته این منبع، صدیق صدیقی، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان روز جمعه ۲۶ اردیبهشت ‌ماه، با انتشار یک رشته توئیت در حساب کاربری خود در توئیتر، طالبان را مانع اصلی روند صلح و عامل تداوم خشونت‌ها قلمداد کرده و نوشته است که این گروه بارها خواست مردم و جامعه‌ جهانی را برای تأمین آتش‌بس و آغاز گفت‌وگوهای صلح با دولت، رد کرده است.

این مقام دولتی افغان در ادامه نوشته که نیت حکومت صلح است اما گروه طالبان جنگ را انتخاب کرده‌اند و نیروهای امنیتی نیز برای حفظ جان و مال مردم از هیچ‌گونه تلاشی دریغ نخواهند کرد.

از سوی دیگر و به‌نوشته رسانه‌های افغان، یک مهاجم گروه طالبان صبح پنج‌شنبه ۲۵ اردیبهشت/ ۱۴ مه قصد داشته با خودروی بمب‌گذاری‌شده به ساختمان ارتش در شهر گردیز، مرکز ولایت پکتیا حمله کند که به‌ گفته وزارت کشور افغانستان خودرو او توسط نیروهای ارتش منفجر و در جریان آن پنج غیرنظامی کشته و ۱۵ غیرنظامی و پنج سرباز ارتش زخمی شده‌اند.

ساعاتی بعد، ذبیخ‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان این حمله را پاسخی به اعلام و آغاز حمله‌های تعرضی نیروهای دولتی در برابر طالبان دانست و گفت در این حمله تلفات سنگینی به نیروهای ارتش افغانستان وارد شده و هیچ غیرنظامی‌ای در جریان آن کشته نشده است.

این موضع گروه طالبان پس از آن اتخاذ شد که محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان روز سه‌شنبه ۲۳ اردیبهشت/ ۱۲ مه در واکنش به حمله‌های تروریستی به کابل و ننگرهار به نیروهای ارتش دستور داد در برابر گروه طالبان از حالت دفاعی به حالت تهاجمی (تعرضی) تغییر موضع بدهند.

  • در همین زمینه