همزمان با تداوم وضعیت قرمز شیوع ویروس کرونا در برخی از شهرهای ایران، سعید نمکی، وزیر بهداشت اعلام کرد ستاد ملی مقابله با کرونا هنوز درباره بازگشایی زیارتگاهها به توافق نرسیده است اما مساجد را در ساعات محدودی در شبهای قدر بازگشایی خواهد کرد.
سعید نمکی وزیر بهداشت سهشنبه ۲۳ اردیبهشت اعلام کرد که بهرغم درخواست مکرر متولیان آستان مشهد، قم و شیراز مبنی بر بازگشایی هر چه سریعتر این زیارتگاه، او و همکارانش هنوز در «نگاه کارشناسی» به توافق نرسیدهاند. سعید نمکی گفت: «ما و همکارانمان در این زمینه به جمعبندی رسیدیم که بنابر دلایلی آنها را بازگشایی نکنیم». او دلیل جلوگیری از بازشدن دوباره زیارتگاهها را نگرانی از ایجاد موج مسافرتی زائران عنوان کرد. زائرانی که به گفته او مدتهاست به خاطر منع رفت و آمد و شرایط قرنطینه سفر نکردهاند و ممکن است با سفر به اماکن زیارتی تراکم جمعیتی ایجاد کنند.
وزیر بهداشت «عادیسازی» شرایط و تلقی «جمع و جور و تمام شدن کرونا» را «بزرگترین خطای استراتژیک» خواند و گفت: «هر آن ممکن است به شرایط قبل بازگردیم و این واقعاً برای ما یک پدیده خطرناک و مهلکی است.» براساس اظهارات او ستاد مقابله با کرونا روز چهارشنبه (فردا) نیز بار دیگر جلسهای به منظور بررسی بازگشایی زیارتگاهها تشکیل خواهد داد.
از آغاز شیوع ویروس کرونای جدید در ایران و تصمیمگیری برای بستن درهای اماکن مذهبی، ستاد مقابله با کرونا با فشارهای مداوم برای بازگشایی این اماکن روبهروست.
در آخرین مورد علی خامنهای، رهبر ایران روز یکشنبه در اقدامی کمسابقه از طریق ویدیو کنفرانس در جلسه ستاد مقابله با کرونا حاضر شد و با ابراز نارضایتی تلویحی از بستهبودن مساجد و اماکن زیارتی گفت: «بررسی این مورد را به کسانی بدهید که اهمیت حضور دعا و توسل و مسائل معنوی را به معنای واقعی کلمه درک کرده باشند.»
یک روز بعد (دوشنبه) رئیس سازمان تبلیغات اسلامی اعلام کرد که در پی تذکر رهبر جمهوری اسلامی و با وجود بالا گرفتن همهگیری ویروس کرونا در تهران و سایر شهرهای ایران و به ویژه در استان خوزستان، مساجد در سراسر کشور از سهشنبه ۲۳ اردیبهشت بازمیشوند.
وزیر بهداشت اما امروز سهشنبه اعلام کرد مساجد تنها در شبهای قدر و ساعات محدودی باز خواهند بود. نمکی گفت بعد از درخواست علی خامنهای «مبنی بر اینکه اگر راهی وجود دارد و اگر با پروتکلهای سختگیرانهتری میتوان اقدامی کرد که مساجد را بر روی مؤمنان در شبهای قدر باز کنیم» جلسهای تشکیل شده و براساس آن برای بازگشایی مساجد «با رعایت پروتکلهای حداکثری» بین ساعات ۱۲ شب تا ۲ بامداد در «شبهای قدر» تصمیمگیری شده است.
برخی از پروتکلها شامل خودداری افراد مسن، افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای و کودکان از رفتن به مراسم مذهبی شب قدر، رعایت فاصلهگذاری و برگزاری برخی از مداحیها در فضاهای بزرگتر مانند ورزشگاههاست. بهنظر میرسد تمام این موارد به خود مردم سپرده شده است و نحوه نظارت بر این پروتکلها مشخص نیست.
بر اساس آمارهای وزارت بهداشت تاکنون دستکم ۶۶۸۵ نفر در اثر ابتلا به بیماری کووید۱۹ جان خود را از دست دادهاند. در روزهای گذشته در خوزستان، در شهرهایی که برخی پیشتر منطقه سفید اعلام شده بودند، شیوع کووید ۱۹ بالاگرفته است.
در همین زمینه: