ايهود باراک، وزير دفاع اسرائيل گفت ايران توليد بمب اتمی را عقب انداخته است.
به گزارش رويترز، باراک به روزنامه ديلی تلگراف چاپ بريتانيا گفت ايران بيش از يک سوم از اورانيوم غنیشدهای را که در اختيار دارد، در موارد غيرنظامی مورد استفاده قرار داده است.
به گفته وی با اين اقدام، ايران ساخت سلاح هستهای را هشت تا ۱۰ ماه به تأخير انداخته است.
وزير دفاع اسرائيل سه دليل را برای تعويق ساخت سلاح هستهای توسط ايران اعلام کرده است. “ترس ايران از تهديدات اسرائيل درباره حمله به تأسيسات هستهای، خريد زمان تا انتخابات رياستجمهوری آمريکا و رفع نگرانیهای آژانس بينالمللی انرژی هستهای” سه دليلی هستند که ايهود باراک به آنها اشاره کرده است.
قدرتهای غربی میگويند نگران ماهيت برنامه اتمی ايران هستند. آنها ماهيت برنامه اتمی اين کشور را نظامی میدانند. اما ايران همواره اعلام کرده برنامه های اتمیاش صلحآميز است و هيچ انحرافی از مقررات آژانس بينالمللی انرژی اتمی ندارد.
وزير دفاع اسرائيل تأخير در ساخت سلاح هستهای توسط ايران را “صادقانه” ندانست و گفت ايران برنامه ساخت سلاح اتمی را ادامه خواهد داد
آمريکا و اسرئيل میگويند در برابر برنامه اتمی ايران و با هدف متوقف کردن آن، گزينه نظامی را نيز در نظر دارند. ايهود باراک نيز گفته است اسرائيل حق حمله به تأسيسات اتمی ايران را برای خود محفوظ میداند.
وزير دفاع اسرائيل تأخير در ساخت سلاح هستهای توسط ايران را “صادقانه” ندانست و گفت ايران برنامه ساخت سلاح اتمی را ادامه خواهد داد.
مقامهای ارشد جمهوری اسلامی ايران از جمله آيتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی میگويند ايران قصد ساخت سلاح اتمی ندارد. به گفته رهبر ايران ساخت سلاح هستهای “حرام” است.
مناقشه بر سر برنامه اتمی ايران از سال ۲۰۰۶ بالا گرفته و در سه سال اخير شدت بيشتری يافته است.
گروه ۱+۵ (آمريکا، روسيه، بريتانيا، فرانسه، چين به اضافه آلمان) از سال ۲۰۰۳ ميلادی (۱۳۸۲) به همراه آژانس بينالمللی انرژی اتمی خواهان آن است که ايران کارهای مربوط به غنیسازی اورانيوم را متوقف کند اما ايران اين خواسته را نپذيرفته است.
تاکنون ايران و گروه ۱+۵ چند دور مذاکرات برگزار کردهاند اما اين گفتوگوها بدون نتيجه مشخصی پايان يافته است.
با شکست گفتوگوهای هستهای غرب با ايران و تصميم جمهوری اسلامی برای غنیسازی اورانيوم، آژانس بينالمللی انرژی اتمی پرونده ايران را در سال ۱۳۸۶ به شورای امنيت سازمان ملل فرستاد.
شورای امنيت سازمان ملل از سال ۲۰۰۶ تاکنون چهار بار ايران را تحريم کرده است. شورای امنيت در دسامبر ۲۰۰۶ قطعنامه ۱۷۳۷، مارس ۲۰۰۷ قطعنامه ۱۷۴۷، مارس ۲۰۰۸ قطعنامه ۱۸۰۳ و ژوئن ۲۰۱۰ قطعنامه ۱۹۲۹ را عليه ايران تصويب کرد.
در اين قطعنامهها “جلوگيری از انتقال فنآوری موشکی به ايران، ممنوعيت فروش تکنولوژی اتمی به ايران، ممنوعيت خريد تسليحات از ايران، قطع همکاری با چند بانک ايرانی و تحريم سپاه پاسداران و کشتیرانی” از موارد عمدهای است که به تصويب رسيده است.
آمريکا و اتحاديه اروپا نيز در اين سالها تحريمهای يکجانبهای عليه ايران اعمال کردهاند. با اين حال ايران میگويد با وجود اين تحريمها از برنامه اتمی خود عقبنشينی نمیکند.
ايران و قدرتهای غربی همچنان تلاش میکنند تا دور تازه گفتوگوهای هستهای را برگزار کنند.