زمین‌لرزه‌ای به‌بزرگی ۵.۱ ریشتر* در عمق هفت کیلومتری زمین، مرز استان‌های مازندران و تهران ‌را لرزانده است. مرکز زلزله در شش کیلومتری دماوند در روستای «وادان» گزارش شده است.

مردم در نقاط مختلف در شرایطی که ویروس کرونا در ایران شیوع پیدا کرده، از ترس زلزله به خیابان آمده‌اند.

اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، به فارس گفته است که مرکزیت زلزله در نزدیکی روستایی به نام وادان در شش کیلومتری شهر دماوند است.

دیوار برخی از منازل در شهر دماوند دچار ترک‌خوردگی شده و برخی از سازه‌ها ریخته‌اند. مجتبى خالدى، سخنگوى سازمان اورژانس ایران اعلام کرده است که ۱۳ نفر بر اثر زلزله زخمی و دو نفر کشته شده‌اند. 

 خالدى گزارش داده است که یک مرد ۶۰ ساله در گیلاوند بر اثر ضربه به سر در حین فرار از زلزله درگذشته است. نفر دوم در استان تهران فوت شده است. 

کیانوش جهان‌پور، سخنگوی وزارت بهداشت در توییتر از مردم خواست که آرامش خود را حفظ کنند.

https://twitter.com/drjahanpur/status/1258516177153699840?s=20

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفته است که احتمال وقوع پس‌لرزه همچنان وجود دارد و از مردم خواسته است که نکات ایمنی را رعایت کنند.

ساعتی بعد از زلزله ۵.۱ ریشتری ثبت شده، مرکز لرزه‌نگاری ایران یک پس‌لرزه ۳.۹ ریشتری را در حوالی همان مرکز زلزله قبلی در دماومند و به عمق ۱۱ کیلومتری از سطح زمین گزارش کرد.

مرادی، رئیس مرکز لرزه‌نگاری ایران در گفت‌وگو با شبکه خبر گفت که زلزله اخیر به دلیل فعال شدن گسل مشا به وقوع پیوسته است: «گسل مُشا در شش کیلومتری دماوند فعال شده است.»

گسل مُشا که از کلاک در کرج شروع شده و به فشم در تهران ختم می‌شود از گسل‌های مهم در زلزله‌شناسی استان تهران است. فعال شدن این گسل می‌تواند زنگ خطری برای تمام شهروندان ساکن اطراف این گسل باشد.

با توجه به فعال شدن این گسل، ‌سعید طاهری، رئیس اداره هلال احمر شهرستان دماوند، از شهروندان خواسته است که «فعلاً خانه‌هایشان را ترک کنند و در محلی ایمن قرار بگیرید.» او به خبرنگار تسنیم در دماوند گفته است که احتمال وقوع زلزله هنوز وجود دارد. او در ادامه از شهروندان خواسته که خودروهای خود را از پارکینگ‌ها خارج و در محلی امن قرار دهند.

خطر گسل مُشا

دکتر حمیدرضا نانکلی، رییس اداره ژئودزی سازمان نقشه‌برداری ایران نیز فعال شدن گسل مشا را تایید کرده است. او به خبر آنلاین گفت: «گسل مشا به طول ۲۰۰ کیلومتر، از سمت فیروزکوه به سمت شمال تهران و کرج امتداد دارد و زلزله تهران، به دلیل حرکت این گسل بوده است.»

محل دقیق وقوع زلزله در روستای وادان – استان تهران

گسل مشا در نزدیکی سد لتیان با گسل شمال تهران تقاطع دارد. فعال شدن گسل مشا می‌تواند منجر به فعال شدن گسل شمال تهران شود. اگر گسل شمال تهران فعال شود، خبر بدی برای شهر تهران و ساکنان آن خواهد بود.

از نظر تاریخی، زمین لرزه ۲۷ مارس ۱۸۳۰ میلادی برابر با هفتم فروردین ۱۲۰۹شمس که در دوران قاجار رخ داد، و بزرگی آن هفت ریشتر برآورد می‌شود، به احتمال زیاد به علت فعال شدن گسل مشا رخ داده است. این زلزله به طور کامل شمیرانات و دماوند را ویران کرد و فقط در دماوند ۵۰۰ کشته برجای گذاشت.

خبرگزاری تسنیم، نوشته است که پنج تیم از ‌جمعیت هلال احمر به دماوند اعزام شده‌اند که وضعیت مناطق زلزله‌زده را ارزیابی کنند. پیمان صابریان، رئیس مرکز اورژانس تهران هم از آماده باش نیروهای اورژانس خبر داد.

صف خودروها در جایگاه‌های بنزین 

مردم در زنجان، قزوین، مازندران، قم و تهران زلزله را احساس کرده و از خانه‌هایشان بیرون آمده‌اند. برخی به جایگاه های بنزین رفته‌اند و صف‌های طولانی در این جایگاه‌ها گزارش شده است.

سردار محمدرضا مهماندار، رئیس پلیس راهور تهران بزرگ گفته است که ترافیک در سطح شهر پس از زلزله ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش یافته است. او همچنین گفته است برخی پمپ‌بنزین‌ها پرمراجعه شده‌اند و پلیس تهران در برخی از جایگاه‌های بنزین مستقر شده است.

فاطمه کاهی، سخنگوی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی از هجوم مردم به جایگاه‌های سوخت خبر داده است. او از طریق ایسنا از مردم خواسته است که به به پمپ بنزین‌ها هجوم نبرند: «مردم برای سوخت گیری عجله نداشته باشند و آرامش خود را حفظ کنند.»

اولین تصاویر از حضور مردم در خیابان بعد از وقوع زلزله در استان‌های تهران و مازندران.

مردم در نقاط مختلف در شرایطی که ویروس کرونا در ایران شیوع پیدا کرده، از ترس زلزله به خیابان آمده‌اند
مردم در نقاط مختلف در شرایطی که ویروس کرونا در ایران شیوع پیدا کرده، از ترس زلزله به خیابان آمده‌اند
مردم در نقاط مختلف در شرایطی که ویروس کرونا در ایران شیوع پیدا کرده، از ترس زلزله به خیابان آمده‌اند
مردم در نقاط مختلف در شرایطی که ویروس کرونا در ایران شیوع پیدا کرده، از ترس زلزله به خیابان آمده‌اند
صف‌های طولانی مقابل پمپ بنزین‌ها بعد از وقوع زلزله


پانویس:

*ابتدا شدت زلزله ۲.۹ ریشتر از سوی فارس گزارش شد اما بعد مرکز لرزه‌نگاری ایران اطلاعات دقیق زلزله را به قدرت ۵.۱ ریشتر و عمق ۷.۱ کیلومتر از سطح زمین گزارش کرد.