در معاملات صبح دوشنبه ۸ اردیبهشت شاخص کل بورس تهران با رشد بیش از ۱۰ هزار واحدی به ۸۰۸ هزار و ۴۴۰ واحد رسید که در تاریخ بورس ایران بی‌سابقه است. این روند که برای هدایت پول‌های مردم به مجرای سهام آغاز شده، قابل پیش‌بینی بود.

بازار بورس تهران (عکس: آرشیو)

به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) در معاملات صبح امروز شاخص کل بورس تهران ۱۰ هزار واحد رشد کرد و همچنین شاخص هم‌وزن نیز با رشد ۱۵۰۰ واحدی به بیش از ۲۹۶ هزار واحد رسید. بر همین اساس نمادهای فولاد، فارس، وبملت، شتران، شبندر، شپنا و فخوز بیشترین تاثیر مثبت را در این رشد داشتند.

شاخص کل فرابورس نیز با رشد ۳۵ واحدی به ۹ هزار و ۶۴۲ واحد رسیده است.

روزنامه دنیای اقتصاد شنبه ۶ اردیبهشت در گزارشی بازدهی بورس در فروردین ۹۹ را بالغ بر ۵۰ درصد اعلام کرده بود.

جهش بورس تهران از شنبه گذشته آغاز شد و در روز یکشنبه هم روند افزایشی ادامه یافت و شاخص کل بورس به ۷۹۸ هزار و ۱۰۵ واحد خبر رسید.

به نوشته روزنامه دنیای اقتصاد رشد بورس از یک‌سو به عقب‌نشینی فروشندگان سهام از جمله مالکان شرکت‌های بزرگ و از سوی دیگر به تقاضای زیاد و تشکیل صف‌های طولانی خرید سهام منجر شده است. انتظار می‌رود شرکت‌های بزرگ خودروسازی نیز به تالار بورس برگردند.

علاوه بر انتظارات خوش‌بینانه از دولت در حمایت از بازار سرمایه، «تبلیغ و اشاعه روایت‌های وسوسه‌آمیز از صعود سهام» نیز در افزایش تقاضا و  پیوستن به بورس موثر بوده است.

عباس علوی‌راد، اقتصاددان  در مصاحبه با رسانه‌های داخلی هشدار داده است که نوع معاملاتی که در بورس تهران انجام می‌شود زمینه را برای رانت‌خواری فراهم می‌کند:

«به نظر می‌رسد شکل واگذاری‌ها منطبق بر معاملات بلوکی است که این شکل معاملات برای عرضه اولیه اگرچه یک روش مناسبی برای حجم بزرگی از سهام و ارزش آن است اما یک بستر خیلی حساب شده‌ای برای ایجاد رانت و سیالیت انحصار از سهام برای عده‌ای خاص به یک شبکه دیگر ایجاد می‌کند. بنابراین با توجه به اینکه معاملات بلوکی از قید محدودیت روی قیمت و مقدار معامله رها هستند این خود بستری را برای ایجاد رانت ایجاد می‌کند.»

سفارش خرید یا فروش بخش بزرگی از سهام یک شرکت را «معامله بلوکی» می‌گویند. این معامله با یک قیمت توافقی معین، میان خریدار و فروشنده انجام می‌شود. قواعد مربوط به محدودیت حجمی و محدودیت قیمتی در معامله بلوکی، رعایت نمی‌شود. به طور معمول سرمایه‌داران بزرگ این معاملات را انجام می‌دهند.

به نظر می‌رسد که دولت قصد دارد پول مردم را به سمت بازار بورس بکشاند.

علی صحرایی، مدیرعامل بورس تهران شامگاه یکشنبه ۷ اردیبهشت در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو سیمای جمهوری اسلامی اعلام کرد که قرار است سهام شرکت‌های دولتی به زودی در بورس عرضه شود. به گفته صحرایی سرپرست خانوار به ازای هر کد ملی می‌تواند در بازار بورس تهران ثبت نام و پرداخت‌ها را انجام دهد.

صالح رئیس سازمان خصوصی‌سازی هم شامگاه گذشته در برنامه گفت‌و‌گوی ویژه خبری شبکه ۲ سیمای جمهوری اسلامی درباره نحوه فروش سهام دولتی گفت:

«فروش سهام یک شرکت روش‌های متفاوتی دارد برای مثال ما ممکن است بلوک مدیریتی یک شرکت را به فروش برسانیم که شرایط مختلفی دارد اما ما فروش صندوق‌های ویژه سرمایه‌گذاری را در نظر گرفتیم تا علاوه بر تخفیف در نظر گرفته شده توانایی خرید برای همه مردم وجود داشته باشد.»

فرشاد مومنی، اقتصاددان در مصاحبه با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) رونق بازار سهام را گام چهارم «مناسبات سوداگرانه» در اقتصاد ایران نامید و نسبت به شکنندگی بازار سهام هشدار داد و آن را پرده دیگری از مناسبات سوداگرانه دانست.

بیشتر بخوانید: