حکم اعدام شایان سعیدپور، «کودک-مجرمی» که به اتهام «قتل عمد» در یک نزاع در شهر سقز به اعدام محکوم شده بود، به اجرا درآمد.

شایان سعیدپور، زندانی اعدام شده در زندان سقز که هنگام وقوع جرم کمتر از ۱۸ سال داشت

بنا بر اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، صبح روز سه‌شنبه دوم اردیبهشت ماه، حکم اعدام شایان سعیدپور در زندان مرکزی سقز به اجرا درآمد.

این سازمان حقوق بشری مستقر در نروژ، روز یک‌شنبه ۳۱ فروردین ماه با انتشار گزارشی از برنامه‌ریزی مسئولان قضایی استان کردستان برای اعدام شایان سعیدپور خبر داده بود.

سعیدپور متهم به «قتل عمد» بود در زمانی که کمتر از ۱۸ سال داشت. او در سال ۹۴ به دنبال وقوع یک قتل در یک نزاع بازداشت و سپس به اعدام محکوم شد.

این زندانی محکوم به اعدام در جریان فرار زندانیان از زندان سقز در تاریخ هشتم فروردین ماه، همراه با حدود ۸۰ زندانی دیگر از این زندان گریخت اما با بازداشت دو باره، به زندان سنندج منتقل شد و دو روز پیش، بار دیگر به زندان سقز بازگردانده شد.

به ‌دنبال شیوع کرونا در زندان سقز و کمبود امکانات بهداشتی و پزشکی، شمار زیادی از افراد محبوس در این زندان موفق شدند با شکستن درهای خروجی، فرار کنند.

هم‌زمان شهروندان سقزی در شبکه‌های اجتماعی از محاصره شهر توسط نیروهای امنیتی خبر دادند.

شایان سعیدپور، متولد ۳۰ شهریور ماه سال ۱۳۷۶ بود و قتلی که او به اتهام ارتکاب آن به اعدام محکوم شد، در تاریخ ۲۲ مرداد ماه سال ۱۳۹۴ رخ داده بود.

بر اساس کنوانسیون‌های بین‌المللی که ایران هم از امضا کنندگانشان است، اعدام افرادی که پیش از رسیدن به سن قانونی مرتکب جرم می‌شوند، شدیدا ممنوع اعلام شده است.

یک منبع مطلع به سازمان حقوق بشر ایران گفته است:

«روز گذشته شایان را به دستور دادستان به زندان سقز بازگرداندند و در آنجا حکم را اجرا کردند. این کار را کردند تا دیگر زندانیان سقز را بترسانند.»

به ‌نظر می‌رسد مقامات قضایی ایران به دنبال شیوع ویروس کرونا در زندان‌ها و ناتوانی مسئولان زندان‌ها از مدیریت این بحران، در صدد هستند تا بخشی از احکام اعدام صادر شده علیه زندانیان را سریع‌تر به اجرا درآورند.

صبح روز شنبه ۲۳ فروردین ماه نیز مصطفی سلیمی، زندانی سیاسی ۵۱ ساله و یکی دیگر از زندانیانی که از زندان سقز فرار کرده بود و مجددا بازداشت شده بود، اعدام شد.

ایران اما از معدود کشورهایی‌ست که کودک-مجرمان را به مرگ محکوم می‌کند و بیش از تمام کشورهای دیگر، مجازات اعدام را برای نوجوانان به اجرا می‌گذارد.

در سال ۲۰۱۹، دست‌کم چهار کودک با نقض کنوانسیون حقوق کودک که مقام‌های جمهوری اسلامی آن را امضا کرده‌اند، در ایران اعدام شدند.

پیمان‌نامه حقوق کودک که ایران نیز از امضا کنندگان آن است، به صراحت می‌گوید که اعمال مجازات اعدام و محکومیت‌های طولانی مدت در مورد کودکان نباید اعمال شود.


  • در همین زمینه