ویروس جدید کرونا همچنان قربانی می‌گیرد. در ایران، کارگران عمدتاً روزمزد و موقت بیکار شده و بی‌ثبات‌کاران بدون درآمد به حال خود رها می‌شوند. مزدبگیران بر سر یک دوراهی قرار دارند: کار و اضافه‌کاری اجباری در محیط آلوده، ابتلاء به بیماری و حتی مرگ، یا بیکاری و گرسنگی تا سرحد مرگ. آن‌ها در تلاش‌اند با اعتصاب و اعتراض از منگنه میان ابتلاء به بیماری و یا گرسنگی رها شوند. اما در فقدان تشکل‌های مستقل از نیروی کافی برای وادار کردن کارفرمایان و دولت به رعایت استانداردهای بهداشتی و یا تعطیلی موقت واحدهای غیر ضروری برخوردار نیستند. در چنین شرایطی حلقه اصلی مطالبات کدام است؟ فعالان کارگری و اجتماعی باید بر کدام مطالبات متمرکز شوند؟ و کارگران، مزد بگیران و بیکاران چه می‌توانند بکنند؟

نظر چند فعال کارگری و اجتماعی ایرانی در خارج کشور را در این باره جویا شدیم. از آن‌ها همچنین پرسیدیم که وضع در کشور محل سکونت آن‌ها چگونه است؟ دولت چه تسهیلاتی فراهم کرده؟ خواست مزدبگیران و بی‌ثبات‌کاران چیست و اتحادیه‌ها و سندیکاها چه مطالباتی طرح و چه اقداماتی انجام داده‌اند؟

در ادامه پاسخ سعید تقوی، مسئول پلتفرم سندیکاهای کارگری سوئد ــ ایران را می‌خوانید. سعید تقوی می‌گوید کارگران نباید تاوان کرونا را بدهند، مزد کارگران شاغل باید پرداخت شود و کارگران بیکارشده باید حق بیکاری دریافت کنند.

کرونا در ایران

■ لیلا محمودی: ‌در ایران، حلقه اصلی مطالبات در حال حاضر کدام است؟ فعالان کارگری و اجتماعی باید بر کدام مطالبات متمرکز شوند؟ و کارگران، مزد بگیران و بیکاران چه می‌توانند بکنند؟

سعید تقوی: ویروس کرونا چنگال خود را بر جامعه گسترده است۰ رژیم جمهوری اسلامی ابتدا همه‌گیری این ویروس را «حمله بیولوژیک» خواند. سرلشکر محمد حسن باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری را مسئول برخورد با ویروس کرونا کرده است. واژه قرنطینه را تغییر داه، و «فاصله گذاری اجتماعی» را ابداع کرده نامیده است. تنها سیاست رژیم تهدید و دستور خانه‌نشینی بدون هیچ تضمین مالی لازم و ایجاد امکانات کافی در برخورد به این شرایط است.

سعید تقوی

در اخبار می‌خوانیم دو ماه بعد از همه‌گیری بیماری کووید۱۹ درقم طبق آمار رسمی اکنون بیش از چهار هزارنفر جان خود را از دست داده‌اند. و می‌خوانیم که حسن روحانی از موافقت خامنه‌ای با درخواست برداشت یک ملیارد یورو از منابع صندوق توسعه ملی برای مقاله با کرونا تشکر می‌کند!

از طرف دیگر کارفرمایان و صاحبان کار و سرمایه از این شرایط جهت حفظ سود و سرمایه استفاده کرده و کارگران و زحمتکشان را از کار اخراج و بدون هرگونه پشتوانه بیکار می‌کنند.

برای درک بیشتر عواقب این نحوه برخورد، خبر مربوط به شرکت کنتور سازی ایرن را می‌خواندم. این شرکت ۱۴۰ کارگر در استخدام داشته اکنون با این توجیه که شیوع ویروس کرونا بازار محصولات این شرکت را کساد نموده، ۱۰۰ نفر از کارگران را به بیکار می‌کند و از آن‌ها می‌خواهد که جهت بهره‌مندی از بیمه بیکاری به سازمان تامین اجتماعی مراجعه کنند.

این شرکت در حالی که کارگران مطالبات معوقه دارند، اعلام می‌کند شرکت به کارگران بدهکار نیست.

طبق قانون بیمه‌ی بیکاری، کارگری زمانی می‌تواند از بیمه بیکاری استفاده کند که کارفرما حداقل پنج ماه سهم بیمه بیکاری او را به سازمان تامین اجتماعی پرداخته باشد.

در این شریط کارگران در معرض هجوم دوگانه قرار دارند. آن‌ها از داشتن سندیکاهای کارگری مستقل محروم‌اند که کارفرما و دولت را را وادار به تهیه امکانات حفاظتی برای کارگران شاغل و گرفتن حق بیکاری برای کارگران اخراجی کنند.

از طرف دیگر کارگران اکثرا ذخیره مالی ندارند که بتوانند معیشت خود و خانواده را تامین کنند۰ وقتی کارگر نیازمند در منگنه انتخاب یین مرگ از گرسنگی و یا مرگ در اثر ابتلاء به ویروس کرونا قرار بگیرد، هم از گرسنگی می‌میرد و هم از ویروس کرونا۰ آن‌ها سر کار حاضر می‌شوند و جان خودشان و دیگران را به خطر می‌اندازند.

ارگان‌های سرکوبگر رژیم با سوء استفاده از چنین شرایطی تحت عنوان مهار اوضاع، سیاست‌های سرکوبگرانه خود را پیش می‌برند.

به نظر من حلقه اصلی مطالبات در درجه اول خواست بهره‌مندی از امکانات بیمه بیکاری و اعتراض به شیوه عملکرد کارفرمایان است که بدون حمایت جامه مدنی و سندیکاهای کارگری مستقل امکان موفقیت آن بسیار کم است۰
پلاتفرم سندیکاهای کارگری سوئد در رابطه با ایران در فراخون اخیر خود ضمن ابراز همبستگی با کارگران ایران خواستار اقدامات ضروری دولت در رابطه با پرداخت حقوق ایام بیماری و حمایت مالی از کارفرمایانی شده که به دلیل شیوع کرونا امکان پرداخت دستمزد کارگران شاغل را ندارند.

این عادلانه نیست که کارگران به خاطر بحرانی که خارج از کنترل آن‌ها است مجازات شوند.

فعالان کارگری ایران می‌بایست در ایجاد رابطه با سندیکاهای کارگری کشورهای دیگر و کنفدراسیون جهانی سندیکاهای کارگری فعال‌تر باشند.

■ در کشور محل سکونت شما وضع چگونه است؟ دولت چه تسهیلاتی فراهم کرده؟ خواست مزدبگیران و بی‌ثبات‌کاران چیست و اتحادیه‌ها و سندیکاها چه مطالباتی طرح و چه اقداماتی انجام داده‌اند؟

سوئد بعنوان یک جامعه پیشرفته از نظر تامین اجتماعی، سیاسی و اقتصادی اکنون با بحران کرونا روبروست.

موسسات، کارخانه‌ها، رستوران‌ها، هتل‌ها، شرکت‌های هواپیمایی و غیره کارمندان و کارگران را مرخص و بیکار کرده‌اند.

آخرین آمار بیکاری در سوئد ۳۶ هزار و ۸۰۰ نفر اعلام شده است. صنایع سنگین اتومبیل سازی اسکنیا ۱۹ هزار نفر، ولوو ۲۰ هزار نفر، شرکت اس ٱ‌ای بیش از ۱۰ هزار نفر، و هتل‌ها هم بیش از ۲۵۰۰ نفر از کارکنان و کارگران خود را بطور موقت بیکارکرده‌اند. رستوران‌ها هم همینطور. کارمندان ادارات، کمون‌ها و شهرداری‌ها دورکاری می‌کنند و بیمارستان‌ها با کمبود نیروی کار مواجه هستند.

دولت ائتلافی سوئد (متشکل از سوسیال دمکراتها، سبزها، حزب سنتر و لیبرل‌ها) هر چند روز یکبار برنامه‌ی کمک اقتصادی و مالی به شرکت‌های بزرگ و کوچک جهت حفظ نیروی کارشان را اعلام می‌کند. دولت به رهبری سوسیال دمکرات‌ها فقر و بیکاری را فاجعه اجتماعی می‌داند که می‌تواند در یک جامعه دمکراتیک تهدید جدی برای کل اقتصاد باشد.

دولت اکنون با تغییر شرایط عضویت و ایجاد تسهیلات در صندوق بیکاری و ارائه کمک مالی به این ارگان سعی می‌کند افراد بیکار را از نظر اقتصادی تا یافتن شغل جدید حمایت کند. در حال حاضر سیاست خصوصی سازی اداره کار که همان پیاده کردن سیاستهای نئولیبرالی است نیز متوقف شده است.

همچنین دولت بودجه‌ای بالغ یک و نیم میلیارد کرون کمک را برای بهبود قدرت مالی بخش عمومی به کمون‌ها و تشکیلات استانی اختصاص داده و کلیه هزنیه‌های بخش درمان و بهداری‌ها را نیز بر عهده گرفته است.

کارگرانی که به بیماری کووید ۱۹ مبتلا شده‌اند می‌توانند سه هفته در خانه خود را قرنطیه کنند و از بیمه‌های اجتماعی بهره‌مند شوند.

سازمان سراسری سندیکاهای کاگری سوئد ال او که بیش از یک و نیم میلیون عضو دارد و دربرگیرنده ۱۴ سندیکای کارگری است در بیانیه اخیر خود عملکرد دولت را در رابطه با تقویت مالی صندوق بیکاری و آسان کردن عضویت در آن را مثبت ارزیابی کرده است.

هیچ کارگری نباید در شرایط همه‌گیری کرونا بحاطر احساس نگرانی از چگونگی تامین معاش خانواده و تلاش برای پرداخت هزینه‌های زندگی مجبور شود سر کار برود.


در همین زمینه: