در هفتههای گذشته و با شیوع گسترده ویروس کرونا در ایران و سرایت آن به زندانها، خانواده زندانیان سیاسی و سازمانهای حقوق بشری خواستار آزادی فوری این زندانیان شدند. در این مدت به تعداد محدودی از زندانیان سیاسی مرخصی اعطا شد و تعدادی نیز آزاد شدند، اما همزمان فشار بر فعالان مدنی و سیاسی ادامه دارد و تعدادی دیگر از این فعالان به احکام زندان و شلاق محکوم شدند.
در یکی از موارد فشار بر فعالان مدنی، شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، ناصر اشجاری، فعال مدنی ساکن تهران را برای رسیدگی به سه اتهام «توهین به پیامبر اعظم»، «اجتماع و تبانی برای ارتکاب
ناصر اشجاری در گفتوگو با زمانه، از دلایل احضار به دادگاه و اتهامات وارده و علت فشار بر فعالان مدنی در شرایط بحران کرونا میگوید.
■ گفتوگو با ناصر اشجاری را بشنوید:
به گفته ناصر اشجاری، این پرونده به جلسه دوستانهای مربوط میشود که در سال ۱۳۹۵ در دفتر محمد نوریزاد برگزار شده است:
«ما به اتفاق چهار پنج نفر از دوستان نشسته بودیم و در مورد مسائل بینالمللی صحبت میکردیم. اصلا در مورد مسائل داخلی هیچ صحبتی نشد. گویا اینها فکر کردهاند ما آنجا نشستهایم و برای مملکت توطئه و کودتا و اینها میکنیم.»
دو روز بعد از این جلسه دوستانه، ناصر اشجاری بازداشت شد و در دادسرا، در حالی که امکان تأمین قرار وثیقه را داشت، قاضی از پذیرش آن امتناع کرد:
«وقتی من را بازداشت کردند، در همان بدو ورود بازپرس بر اساس اتهاماتی که وزارت اطلاعات برای ما وارد کرده بود، قرار صادر میکرد. بازپرس برای من ۵۰ میلیون تومان قرار وثیقه صادر کرد. برگهای به دست من داد که از طرف من نوشته بود ۵۰ میلیون تومان وثیقه را ندارم، یعنی قاعدتا باید زندان بروم. من اعتراض کردم که این چیست، من وثیقه دارم و تماس میگیرم با خانوادهام وثیقه را بیاورند. آن را در برگه خط زدم و زیرش نوشتم که وثیقه دارم. باز با این حال، چون همه این کارها تشریفات است و برای حفظ ظاهر، من را به زندان فرستادند.»
جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات ناصر اشجاری، ۱۶ اردیبهشت در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران برگزار خواهد شد.
ناصر اشجاری دی ماه ۱۳۹۵ با یورش نیروهای وزارت اطلاعات به منزلش بازداشت و به مدت ۴۴ روز در بازداشتگاه اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ به سر برد. او در تاریخ دوم اسفند ۱۳۹۵ با تودیع قرار وثیقه تا پایان مراحل دادرسی از زندان اوین آزاد شده بود.