۲۳ پناهجو در اردوگاه ریتسونا در نزدیکی آتن به ویروس کووید۱۹ مبتلا شدهاند. وضعیت پناهجویان ساکن این اردوگاه وخیم است و عملاً قرنطینه در آنجا رعایت نمیشود. تبعیض و نژادپرستی نیز از جمله مواردی است که این روزها پناهجویان ریتسونا با آن روبهرو هستند.
نشریه اشپیگل آلمان گزارش داده است که در اردوگاه پناهندگی ریتسونا واقع در ۷۵ کیلومتری آتن، پایتخت یونان آزمایش کرونای ۲۳ پناهجو از کشورهای آفریقایی مثبت اعلام شده است. مقامهای محلی اردوگاه را قرنطینه کردهاند اما عملاً در این اردوگاه قرنطینه اجرا نمیشود و پناهجویان خود را در خطر حس میکنند.
بنا به این گزارش، اردوگاه ریتسونا به مدت ۵ روز در قرنطینه بوده است و مقامها آن را بستهاند. هیچ پناهجویی مجاز به ترک محل نیست، حتی برای فرار از خطر.
در این اردوگاه ۲۷۰۰ پناهجو بهسر میبرند. آنها بهدلیل شرایط آسیبپذیرشان از اردوگاههای پناهندگی در جزایر یونان به این محل منتقل شدهاند.
این وضعیت در حالی در اردوگاه ریتسونا حاکم است که شرایط اردوگاههای پناهندگی در جزایر یونان بسیار وخیمتر است و ازدحام جمعیت بیش از ظرفیت آنها خطر گسترش ویروس کووید۱۹ را بیشتر میکند.
پروانه امیری، پناهجوی افغانستانی در اردوگاه ریتسونا به اشپیگل میگوید: «مردم در اینجا وحشت دارند. ما به کمک نیاز داریم. کرونا در اردوگاه است و ما تنها ماندهایم.»
پنجشنبه ۱۴ فروردین / ۲ آوریل، آزمایش ویروس کووید۱۹ یک زن ۱۹ ساله کامرونی که در اردوگاه ریتسونا ساکن است مثبت اعلام شد. مقامهای دولتی دوستان و آشنایان او را نیز مورد بررسی قرار دادند، اردوگاه را بستند و مأموران پلیس بیشتری به محل اعزام کردند.
در همان روز مقامهای یونانی و کمیسیون اتحادیه اروپا متوجه شدند که شرایط اضطراری است. در سرتاسر اروپا، ترس از انتشار کرونا در اردوگاههای پناهندگان وجود دارد. این امر بهویژه در جزایر دریای اژه که شرایط غیرانسانی است، بدتر خواهد بود.
کمیسیون اتحادیه اروپا با مقامهای یونانی برنامه اضطراری را تهیه کرده است. قدیمیترین و آسیبپذیرترین پناهندگان قرار است از اردوگاههای جزایر یونان تخلیه شوند. آنها از جمله میتوانند در هتلها اسکان داده شوند اما بسیاری از شهرداران از پذیرش پناهندگان خودداری میکنند. کشورهای اروپایی نیز که وعده پذیرش کودکان پناهجو را دادهاند هنوز آنها را نپذیرفتهاند. لوکزامبورگ و آلمان میخواهند هفته آینده در این زمینه دست بهکار شوند. اما زمان برای مسئولان در آتن و بروکسل با شیوع کرونا در اردوگاهها به پایان میرسد.
سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) اردوگاه ریتسونا را اداره میکند. کارکنان سازمان ملل لوازم بهداشتی و مواد غذایی را در این اردوگاه توزیع میکنند. آنها اردوگاه را ضدعفونی کردند، مقامهای محلی قرنطینه را در اردوگاه ایجاد کردند و به ساکنان دستور دادند که در کانتینرهای خود بمانند.
طبق اطلاعات اشپیگل، هیچ یک از ۲۳ نفری که در اردوگاه ریتسونا به ویروس کووید۱۹ مبتلا شدهاند علائم کرونا را نداشتهاند. پناهجویان اردوگاه از ماندن در قرنطینه خودداری میکنند. آنها به کارکنان اردوگاه گفتهاند که سالم هستند و نسبت به آزمایشها احساس تبعیض میکنند.
بهگفته پروانه امیری، نژادپرستی در اردوگاه بیشتر شده است و دیگر پناهجویان از حضور آفریقاییها جلوگیری میکنند و آفریقاییها از این شرایط میترسند. امیری میگوید در روزهای اول پس از تشخیص بیماری، آفریقاییها بیرون آمدند و فریاد زدند: «آفریقاییها ویروس کرونا ندارند!»
تقریباً هر آنچه مقامهای کشورهای جهان به شهروندان خود توصیه میکنند در ریتسونا اجرا نمیشود. ویدئوهای داخل اردوگاه نشان میدهند که پناهجویان چگونه باید در فضایی محدود در کنار هم زندگی کنند. فاصله گرفتن در چنین شرایطی تقریباً غیرممکن است و افراد به محدودیتها پایبند نیستند. شمار پرسنل اردوگاه کم است و اعمال محدودیتها نیز بر همین اساس دشوار است.
بسیاری از مأموران پلیس دیگر نمیخواهند وارد اردوگاه شوند. در چنین شرایطی شیوع ویروس در بین پناهجویان تنها به زمان مربوط است.
این وضعیت هر روز خطر درگیری در اردوگاه را افزایش میدهد. روز یکشنبه گذشته برخی از پناهجویان به مراکز درمانی حمله کردند و داروها را به سرقت بردند. به نظر میرسد مأموران اردوگاه به دشواری میتوانند نظم را حفظ کنند. این شرایط در اردوگاه موریا واقع در جزیره لیسبوس بسیار دشوارتر خواهد بود زیرا در این اردوگاه نه ۲۷۰۰ نفر که ۲۰ هزار نفر بهسر میبرند، آن هم نه در کانتینر که در چادر زندگی میکنند.
بیشتر بخوانید: