در حالی که ده‌ها زندانی سیاسی و عقیدتی در زندان‌های سراسر ایران همچنان از استفاده از حق مرخصی محروم مانده‌اند، سخنگوی قوه قضائیه ادعای یک‌ ماه گذشته خود مبنی بر اعزام به مرخصی نیمی از زندانیان سیاسی را تکرار کرد. غلامحسین اسماعیلی حتی پا را یک قدم فراتر از این ادعا گذاشت و این اقدام قوه قضائیه را «یک الگو برای جهان» قلمداد کرد.

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه

به گزارش خبرگزاری میزان، غلامحسین اسماعیلی، روز سه‌شنبه ۱۹ فروردین ‌ماه در یک نشست خبری آنلاین، با اشاره به اعطای مرخصی به زندانیان به گفته او «امنیتی» اعلام کرد که بیش از ۵۰ درصد از زندانیان امنیتی به مرخصی رفته‌اند.

او گفت:

«ما ادعا نکردیم که ۱۰۰ درصد این زندانیان به مرخصی رفته‌اند؛ اما هم به زندانیان امنیتی مرخصی دادیم که اسامی خیلی از آن‌ها اعلام شد و خودشان هم مصاحبه کردند و هم در عفو به خیلی از زندانیان امنیتی عفو دادیم.»

این مقام قضایی پیش از این و در تاریخ ۲۷ اسفند ماه نیز با حضور در یک برنامه تلویزیونی که از شبکه خبر صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش شد، محروم ماندن زندانیان به گفته او «امنیتی» از اعزام به مرخصی را «فضاسازی» خواند و گفت که بیش از نیمی از این زندانیان از مرخصی استفاده کرده‌اند.

بر اساس آمار موجود در منابع حقوق بشری از جمله اطلس زندان‌های ایران و بدون در نظر گرفتن آمار هزاران شهروند بازداشت شده در جریان اعتراضات سراسری آبان‌ ماه، تا پیش از اعلام رسمی بحران کرونا بیش از ۶۰۰ زندانی سیاسی و عقیدتی احراز هویت شده در زندان‌های ایران محبوس بودند که در طول یک‌ماه گذشته تنها تعداد محدودی از این زندانیان موفق به استفاده از حق مرخصی شده‌اند.

بررسی‌های زمانه نشان می‌دهد تا روز ۱۹ فروردین ماه حدود ۱۰۰ زندانی سیاسی با استفاده از حق مرخصی یا عفو مشروط، از زندان خارج شده‌اند: کرونا و زندانیان سیاسی: چه کسانی آزاد یا مرخص شده‌اند؟

آخرین این آزاد شدگان کیومرث مرزبان است. این ‌طنزنویس و روزنامه‌نگار زندانی، روز سه‌شنبه ۱۹ فروردین پس از سپری کردن حدود ۲۰ ماه از حکم حبس خود، به مرخصی اعزام شده است.

دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی، ‌مرزبان را در پرونده‌ای با اتهام‌های «ارتباط با دول متخاصم»، «توهین به مقدسات»، «فعالیت تبلیغی علیه نظام»، «توهین به رهبری و بنیانگذار انقلاب» و «توهین به مسئولان» به ۲۳ سال حبس محکوم کرد. محمدحسین آقاسی، ‌وکیل او گفته است‌ ۱۱ سال از این حکم لازم‌الاجراست. مرزبان شهریور ماه سال ۱۳۹۷ پس از بازگشت به ایران برای ملاقات با مادربزرگ بیمارش از سوی مأموران امنیتی سپاه پاسداران بازداشت شده بود.

غلامحسین اسماعیلی اما در پاسخ به سوال خبرنگاران مبنی بر اینکه قوه قضائیه بر چه مبنایی به برخی از زندانیان مرخصی داده و بسیاری همچنان از اعزام به مرخصی محروم مانده‌اند، گفت:

«گاهی انتقاداتی مصداقی مطرح می‌شود که چرا به فلانی مرخصی ندادید؛ درحالی که باید گفت در این موضوع اصلا تصمیمات فردی دخیل نبود و به هیچ عنوان در مورد فرد تصمیم نگرفتیم که به این فرد مرخصی و عفو بدهیم و به این فرد مرخصی و عفو ندهیم؛ بلکه شاخص و معیار گذاشتیم. برخی از زندانی‌ها که رفتار و پرونده آن‌ها با این شاخص‌ها و معیار‌ها انطباق داشت، از این امتیازات استفاده کردند و برخی از زندانیان که انطباق نداشتند، استفاده نکردند؛ لذا ما انتقاد‌ها را در این مورد وارد نمی‌دانیم و معتقدیم خوب عمل کردیم و الگوسازی برای کشور‌های مختلف انجام دادیم.»

این گفته‌های سخنگوی قوه قضائیه ایران در حالی بیان می‌شود که زندانیانی با اتهاماتی نظیر اختلاس که به حبس طولانی مدت محکوم شده بودند برای در امان ماندن از خطر ابتلا به ویروس کرونا به مرخصی اعزام شده‌اند اما صدها فعال مدنی و سیاسی همچنان با کینه‌ورزی قوه قضائیه و نهادهای امنیتی در زندان مانده‌اند.

از جمله زندانیانی که با اتهامات مالی در روزهای اخیر آزاد شده‌اند می‌توان به شبنم نعمت‌زاده، دختر محمدرضا نعمت‌زاده، وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت اشاره کرد که با وجود اثبات شدن اتهامات احتکار دارو و اختلاس و صدور حکم ۲۰ ساله زندان برای او، در تعطیلات نوروز از زندان به مرخصی آمده است.

فعالان حقوق بشر اما در روزهای اخیر بارها از قوه قضائیه خواسته‌اند برای ایجاد امکان راستی‌آزمایی در مورد ادعای اعزام به مرخصی نیمی از زندانیان سیاسی، اسامی این زندانیان را منتشر کند.

غلامحسین اسماعیلی اما در ادامه گفته‌های امروز خود مدعی شد بسیاری از کشورهای جهان ایران را به‌ عنوان «یک الگو» در اعزام به مرخصی زندانیان در روزهای پس از شیوع کرونا می‌شناسند.

او در همین باره گفت:

«این اقدام قوه قضائیه در جهان به یک الگو تبدیل شد؛ به گونه‌ای که یک مطالبه در کشور‌های مختلف ایجاد شده که چرا در این شرایط کرونایی به فکر سلامت زندانیان نیستید و چرا به زندانیان، مانند ایران مرخصی نمی‌دهید و از ایران اسم می‌برند.»

اسماعیلی همچنین گفت که در برخی کشور‌ها از جمله آمریکا که بیشترین زندانی را دارد، زندانیان را به مرخصی اعزام نمی‌کنند.

او همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسید چرا به محمدعلی نجفی، شهردار سابق تهران مرخصی داده نشده در حالی که تست کرونای هم‌سلولی‌‌اش مثبت اعلام شده و وضعیت جسمانی مناسبی ندارد، گفت:

«این ادعا که از افراد در بند و اندرزگاهی که آقای نجفی حضور دارد، یک نفر به کرونا مبتلا شده، صحت ندارد. به هیچ عنوان هیچ‌کدام از افراد حاضر در آن اندرزگاه مبتلای به بیماری کرونا نیستند.»

او درباره چرایی عدم اعطای مرخصی به محمدعلی نجفی که به اتهام قتل همسر خود در زندان است، گفت:

«در موضوع آقای نجفی باید گفت مرخصی مربوط به کسانی است که محکومیت قطعی دارند و چون برای وی هنوز رأی محکومیت قطعی صادر نشده است، از دایره شمول مرخصی خارج است.»


  • در همین زمینه