پس از سه روز بی‌خبری از زندانیان سیاسی امضا کننده «بیانیه ۱۴ نفر» که در زندان وکیل‌آباد مشهد به سر می‌برند، جمعی از خانواده‌های این زندانیان روز جمعه ۱۵ فروردین‌ با انتشار نامه‌ای در مورد وضعیت نامشخص آنها ابراز نگرانی کردند.

امضا کننده بیانیه موسوم به ۱۴ نفر که خواهان استعفای علی خامنه‌ای از رهبری جمهوری اسلامی شده‌اند

در ادامه پیگیری‌ها برای آزادی یا اعزام به مرخصی زندانیان سیاسی، جمعی از خانوده‌های زندانیان «بیانیه ۱۴ نفر» با اشاره به اخبار منتشر شده از درون زندان وکیل‌آباد مشهد مبنی بر اعمال فشار بیشتر بر کنشگران و فعالان سیاسی محبوس در این زندان، اعلام کردند که نگران وضعیت نامعلوم عزیزان خود هستند.

آنها در نامه خود نوشته‌اند: 

«امروز جمعه ۱۵ فروردین ۹۹ سومین روزی است که عزیزان ما آقایان سید هاشم خواستار، محمد نوری‌زاد و محمد‌حسین سپهری و …، از زندان وکیل آباد مشهد تماس نگرفته‌اند.»

این خانواده‌ها همچنین با اشاره به اخبار ضد و نقیضی که از درون زندان درباره یورش مأموران امنیتی به زندانیان، به بیرون درز کرده، گفته‌اند: 

«مطلع شدیم شب گذشته چند نوبت مأموران گارد ضد شورش به داخل زندان یورش بردند و الان هم خیابان‌ها به سمت زندان مسدود است و گارد ضد شورش با تعداد زیادی ماشین مقابل زندان مستقر هستند. بنا بر اخبار دیگری که دریافت کردیم آقای [کمال] جعفری مشکوک به ابتلا به کرونا است و تمامی این اخبار و عدم پاسخگویی مسئولان زندان، بر نگرانی‌های خانواده‌های زندانیان افزوده است.»

نویسندگان این نامه نوشته‌اند که روز ۱۴ فروردین اطلاع یافته‌اند هاشم خواستار، محمد نوری‌زاد، محمدحسین سپهری، کمال جعفری یزدی و عبدالرسول مرتضوی از «بند شش یک» به نقطه نامعلومی منتقل شده‌اند. 

آنان نوشته‌اند هر چه با زندان وکیل‌آباد مشهد تماس می‌گیرند، هیچ خبر و پاسخی دریافت نمی‌کنند.

۱۴ نفر از فعالان مدنی و سیاسی ایران در خرداد ماه سال ۱۳۹۸ با انتشار بیانیه‌ای خواستار استعفای علی خامنه‌ای از سمت رهبری جمهوری اسلامی و همچنین تغییر قانون اساسی ایران شدند.

قریب به اتفاق این فعالان مدنی و سیاسی در اواسط مرداد ماه سال گذشته از سوی نیروهای امنیتی در مشهد بازداشت و در دادگاه با اتهامات ساختگی به حبس‌های طولانی مدت محکوم شدند.

بر اساس خبری که روز ۱۲ فروردین ماه منتشر شد، دادگاه تجدیدنظر استان خراسان ‌رضوی، هاشم خواستار، محمد نوری‌زاد، محمدحسین سپهری و فاطمه سپهری، از امضاکنندگان بیانیه ۱۴ را در مجموع به ۴۰ سال و شش ماه زندان، چهار سال ممنوعیت خروج از کشور و چهار سال تبعید محکوم کرده است. 

بر اساس دادنامه صادره که گفته می‌شود روز دوشنبه ۱۱ فروردین به این کنشگران سیاسی ابلاغ شده، هاشم خواستار به ۱۶ سال حبس، دو سال تبعید به شهرستان نیکشهر و دو سال ممنوعیت خروج  از کشور، محمد نوری‌زاد به ۱۵ سال حبس، دو سال تبعید به ایذه و دو سال ممنوعیت خروج از کشور، محمدحسین سپهری به شش سال حبس و فاطمه سپهری به سه سال و شش ماه حبس تعزیری محکوم شده‌اند.

قوه قضاییه اما از ابتدای بازداشت این کنشگران مدنی و سیاسی پیوسته آنان را هدف آزار و اذیت‌ قرار داده و و فشارهایی را به آنها وارد کرده است.

خانواده‌های این افراد در نامه خود درباره فشارهای اعمال شده بر این زندانیان و همچنین ممانعت قوه قضاییه برای دادن مرخصی به آنها، نوشته‌اند: 

«از ۲۳ بهمن که آنان از اداره اطلاعات به زندان وکیل‌آباد منتقل شدند، هیچ‌کدام از خانواده‌ها ملاقات حضوری نداشته‌ایم. ملاقات کابینی هم به علت وجود اپیدمی کرونا توسط خود عزیزان قطع شد و به تلفن یک روز در میان خرسند بودیم که آن هم الان سه روز است قطع شده و متأسفانه خبرهای ضد و نقیضی که از زندان به گوش می‌رسد، باعث نگرانی هر چه بیشتر ما خانواده‌های زندانیان شده است.»

ادامه بی‌خبری از وضعیت این زندانیان در شرایط شیوع کرونا در زندان‌ها و همچنین عدم پاسخگویی مسئولان زندان وکیل‌آباد مشهد منجر به افزایش نگرانی‌ها درباره وضعیت سلامت این زندانیان شده است.

قوه قضاییه جمهوری اسلامی ادعا می‌کند که به دلیل شیوع کرونا قریب به ۱۰۰ هزار زندانی مرخص شده‌اند، اما در روزهای اخیر نه تنها از دادن مرخصی به زندانیان سیاسی و عقیدتی جلوگیری شده بلکه بازداشت افراد و فشار بر فعالان سیاسی و مدنی همچنان از سوی نهادهای امنیتی و قضایی ادامه دارد.


  • در همین زمینه