اطلاعات مربوط به هویت ۱۰ تا ۷۰ میلیون نفر از ایرانیان از بانک اطلاعاتی سازمان ثبت احوال به سرقت رفت. یک سایت خارجی این اطلاعات را با قیمت ۱۰ بیت کوین معادل حدود ۶۰ هزار دلار به فروش میرساند.
سیف اله ابوترابی، سخنگوی سازمان ثبت احوال شامگاه پنجشنبه ۱۴ فروردین با تایید خبر سرقت اطلاعات هویتی میلیونها نفر از ایرانیان مسئولیت سرقت این اطلاعات را متوجه وزارت بهداشت کرد:
«سازمان ثبت احوال با بسیاری دستگاهها و نهادها ارتباط برخط دارد که وزارت بهداشت هم از جمله این دستگاههاست. در تفاهمنامه میان ثبت احوال و وزارت بهداشت ذکر شده که نباید اطلاعاتی که ما در اختیار آنها قرار میدهیم در بستر اینترنت قرار بگیرد که علت آن هم نا امن بودن این فضا است. اما برای بحث غربالگری بیماری کووید ۱۹ وزارت بهداشت اطلاعات را در بستر اینترنت قرار داد.»
روز گذشته یک ربات تلگرامی فعال شد که به افراد اجازه میداد اطلاعات دیگر شهروندان را به دست بیاورند. گردانندگان این ربات تلگرامی ادعا میکنند که دیتابیس را مستقیماً از سرورهای ثبت احوال استخراج کردهاند و حتی «افتا» (مرکز مدیریت راهبردی افتای ریاست جمهوری) نیز از این عملیات آگاه بوده است.
سخنگوی سازمان ثبت احوال تأیید کرد که اطلاعات هویتی شهروندان ایرانی از بانک اطلاعاتی ثبت احوال به سرقت رفته است. اما ظاهراً این اطلاعات شامل ارتباطات سببی و نسبی اشخاص نمیشود. سیف اله ابوترابی گفت:
«افراد برای ثبت نام در سامانه سلامت وزارت بهداشت باید اطلاعات شخصی خود را وارد میکردند که این سامانه اطلاعات را از پایگاه داده ما دریافت میکرد ولی به هیچ عنوان اطلاعاتی شامل ارتباطهای سببی و نسبی و یا ازدواج و طلاق افراد در اختیار نه این سامانه که هیچ سامانهای قرار نمیگیرد.»
به گفته سخنگوی سازمان ثبت احوال اطلاعات به سرقت رفته شامل نام و نام خانوادگی، کد ملی و شماره تماس است. سیف اله ابوترابی اطمینان داد که مسئولان سازمان ثبت احوال کتباً به وزارت بهداشت اطلاع دادهاند تا زمانی که امنیت سامانه برقرار نشده باشد نمیتوانند از اطلاعات شهروندان برای غربالگری موارد مشکوک به ابتلا به کووید ۱۹ استفاده کنند. دولت روحانی روز گذشته اعلام کرده بود که موفق به غربالگری بیش از ۶۰ میلیون نفر از ایرانیان شده است.
سازمان ثبت احوال سرقت ۱۰ میلیون نفر از این جمعیت را تایید کرده است. مراجع غیررسمی اما از سرقت اطلاعات شخصی ۷۰ میلیون نفر خبر دادهاند.
۱۲ فروردین شماره تلفن و شناسههای کاربری ۴۲ میلیون کاربر ایرانی تلگرام به سرقت رفت و برای فروش در بازار سیاه قرار گرفت. یک روز بعد هم معلوم شد اطلاعات نزدیک به ۵ میلیون کاربر سیب اپ به سرقت رفته است.
بیشتر بخوانید:
دزدیده شد.
این اطلاعات چه هستند؟ بدرد چه کسی می خورند؟ مگر اطلاعات کسانی که زنهای دیگری دارند و زن اول نمیداند. اینها هم بیشتر خود حکومتی ها هستند.
آرمان / 03 April 2020