دولت هند در بیانیه‌ای اعلام کرد برای پیشگیری از شیوع کرونا به مدت سه هفته شهرهای این کشور را قرنطینه کامل خواهد کرد. با قرنطینه کامل شهرها، میلیون‌ها نفر اعم از کارگران مهاجر شغل خود را در دهلی نو از دست داده‌اند. شیوع کرونا در هند، فشار اقتصادی بر طبقات آسیب‌پذیر را افزایش داده است.

تصویری از صف طولانی کارگران مهاجر و خانواده‌هایشان در یک پایانه اتوبوسرانی در دهلی نو. پس از اعلام قرنطینه سه‌هفته‌ای برای جلوگیری از شیوع کرونا در هند، کارگرانی که شغل خود را در پایتخت از دست داده‌اند به شهرهایشان بر می‌گردند. فقر و احتمال ابتلا به کووید ۱۹ در مسیر، زندگی کارگران و خانواده‌هایشان را تهدید می‌کند. (عکس از Bhuvan BAGGA / AFP)

 دولت هندوستان روز شنبه ۲۸ مارس/۹ فروردین با انتشار بیانه‌ای قرنطینه کامل سه‌هفته‌ای اعلام کرد. به نوشته خبرگزاری رویترز نارندرا مودی، نخست وزیر هند در این بیانیه از جمعیت ۱.۳ میلیاردی این کشور خواست در این مدت از خانه‌های خود خارج نشوند تا دولت بتواند شیوع ویروس کرونا را کنترل کند.

قرنطینه کامل شهرها علاوه بر هجوم بخشی از مردم به فروشگاه‌ها و داروخانه‌ها، به توقف سیستم قطار بین‌شهری منجر شده است که به نوعی رگ‌های خون‌رسان پیکر هند محسوب می‌شوند. دولت در بیانیه روز گذشته اعلام کرد قصد دارد از واگن قطارها برای برای قرنطینه کردن مبتلایان به کووید ۱۹ استفاده کند و یک واگن قطار را به عنوان نمونه به محل قرنطینه بیماران تبدیل کرده است. براساس این بیانیه برنامه دولت بر این است که هر هفته در تمامی مراکز حمل و نقل ریلی، دست‌کم ده واگن با توسل به تمهیدات لازم پزشکی و بهداشتی، به مرکز مراقبت از بیماران تبدیل شود.

به‌رغم کنترل نسبی شیوع کرونا در هند، تراکم جمعیتی بالا در این کشور و کمبود فضاهای درمانی و تجهیزات پزشکی می‌تواند کرونا را به یک فاجعه انسانی تبدیل کند.

از سوی دیگر اعلام قرنطینه سراسری که به ممنوعیت خروج از خانه و تعطیلی مشاغل غیرضروری و گردهمایی‌های عمومی منجر شده است، سایه فقر را به‌ویژه برسر کارگران مهاجر سنگین‌تر کرده است. میلیون‌ها کارگری که از شهرهای دیگر به دهلی نو آمده بودند، بیکار و بی‌پول شده‌اند. به‌علاوه، تعطیلی خط آهن نیز آن‌ها را در دهلی نو سرگردان کرده است. بخشی از کارگران توانسته‌اند به سختی و با اتوبوس‌های ویژه اما پرجمعیت به شهرهایشان برگردند. شلوغی این اتوبوس‌ها اما ممکن است انتقال کرونا را سرعت ببخشد.

طبق اعلام پلیس یکی از این کارگران که قصد داشته پای پیاده به شهر خود در ۲۷۰ کیلومتری دهلی نو برگردد، جان خود را در راه از دست داده است.

وزارت کشور هند روز شنبه در بیانه‌ای اعلام کرد به ایالت‌ها توصیه کرده برای مهاجران در کنار بزرگراه‌ها اردوگاه ایجاد کنند و به آن‌ها غذا برسانند. چندین ایالات هند نیز وعده داده‌اند به کارگران کمک نقدی پرداخت ‌کنند اما نحوه پرداخت این کمک‌ها مشخص نیست.

دولت از سیاست خود در قبال شیوع بیماری کووید ۱۹ دفاع کرده و در بیانیه‌ای اعلام کرد از ۳۰ ژانویه تاکنون برنامه جامعی را برای مقابله با کرونا اتخاذ کرده و واکنشی «پیشگیرانه، فعال و مراقبتی» در پیش گرفته است. با این وجود سیاست‌های دولت هند در قبال کرونا فشار مضاعف اقتصادی را بر طبقات آسیب‌پذیر تحمیل کرده است.

در هند تاکنون ۹۸۷ نفر به کووید ۱۹ مبتلا شده و ۲۵ نفر جان خود را از دست داده‌اند.

در همین زمینه: