یک روز بعد از شورش زندانیان در زندان تبریز، شمار زیادی از زندانیان سقز به دلیل وحشت از ابتلا به کرونا از زندان گریختند. این زندانیان از امکانات بهداشتی کافی محروم بودند و مسئولان زندان هم با درخواست مرخصی آنها مخالفت کرده بودند.
در زندانها به دلیل تراکم زندانیان تدابیری مانند قرنطینه و فاصلهگذاری اجتماعی و شستو شوی مداوم دستها با صابون برای جلوگیری از ابتلا به بیماری کووید ۱۹ عملا میسر نیست. زندانیان به وحشت افتادهاند و مانعتراشی مسئولان زندان برای اعطای مرخصی به آنها به این وحشت دامن زده. ۲۹ اسفند گروهی از زندانیان زندان پارسیلون در خرمآباد از زندان گریختند و سپس زندانیان در زندان مرکزی الیگودرز و روز گذشته زندانیان زندان تبریز شورش کردند. خبرگزاریهای فارس و تسنیم از خبرگزاریهای نزدیک به سپاه اعلام کردند که حدود ۸۰ زندانی زندان سقز عصر جمعه ۸ فروردین از زندان گریختند. برخی منابع خبری مستقل تعداد زندانیان متواری را دستکم ۱۰۰ نفر گزارش کردهاند. در فیلم کوتاهی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، جمعیت بزرگی از زندانیان زندان سقز را میتوان دید که دوان دوان خود را از زندان به خیابان میرسانند.
برخی شاهدان عینی میگویند گروهی از زندانیان در حین فرار خودروهایی را که از مسیر در حال عبور بودند متوقف کرده و به زور سوار خودروها شده و از محل گریختهاند. مراجع رسمی این خبر را تأیید نکردهاند.
محمد جباری، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کردستان در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفت:
«زندانیان متواری شناسایی شده و تیمهایی متشکل از نیروهای انتظامی و اطلاعات سپاه برای دستگیری آنان اعزام شدهاند.»
به گفته جباری، بلافاصله بعد از فرار زندانیان از زندان سقز مقامات و عوامل قضایی، انتظامی، اطلاعات سپاه و سایر دستگاههای امنیتی در استان کردستان تشکیل جلسه دادند.
شهروندان در شبکههای اجتماعی از محاصره شهر توسط نیروهای امنیتی خبر دادهاند. همه مسیرهای منتهی به زندان سقز مسدود شده و مبادی ورودی و خروجی شهر تحت کنترل قرار گرفته است.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران، در گزارشی به شورای حقوق بشر سازمان ملل، شمار زندانیان در ایران را ۱۸۹ هزار و ۵۰۰ نفر اعلام کرده است.
تقی رستموندی، رئیس سازمان امور اجتماعی کشور، اواسط تیر ۹۹ تعداد زندانیان در ایران را ۲۴۰ هزار نفر اعلام کرد. این آمار قبل از بازداشت گسترده معترضان در آبان ۹۸ اعلام شد. در همان زمان هم ایران از نظر تعداد زندانیان در جهان رتبه نهم را داشت.
در روزهای پایانی سال گذشته ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه بر اساس دو بخشنامه به ۸۵ هزار نفر از زندانیان مرخصی اعطا کرد. علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی هم با عفو ۱۰ هزار نفر از زندانیان موافقت کرده بود.
پیش از نوروز، با شیوع بیماری کووید ۱۹ در زندان فشافویه و اوین، خانواده بسیاری از زندانیان سیاسی با انتشار دادخواست یا ارسال نامه به مقامات قضائی جمهوری اسلامی خواستار آزادی، اعطای مرخصی یا دادن عفو مشروط به زندانیان شده بودند.
بیشتر بخوانید:
نباید اجازه بدهیم که زندانیان فراری از زندان سقز مجددا دستگیر شوند.
مردم آزادیخواه!
همانطوریکه در خبرها به آگاهی رساندیم زندانیان زندان مرکزی شهر سقز برای نجات جان خود، دست به شورش و فرار از زندان زدند.
نیروی انتظامی برای دستگیری این زندانیان که در میان آنها شماری زندانی سیاسی دیده می شود، وارد عمل شده است.
سرهنگ عباس مسعودی جانشین فرمانده نیروی انتظامی سقز از اقدامات این نیرو برای دستگیری مجدد زندانیان سخن گفته است. مردم نباید اجازه بدهند این زندانیان دستگیر و به زندان بازگردانده شوند. جان این زندانیان در زندان در خطر است.
نباید اجازه بدهیم که زندانیان فراری از زندان سقز مجددا دستگیر شوند. / 28 March 2020
حتی اگه بپذیریم همه مجرمهایی بودن که امکان آزاد کردنشون نبود، حتی اگه بپذیریم که زندان حقشون بود، نهایتش اینه که محکوم به زندان بودن و نه بیماری و مرگ با کرونا. بیمسئولیتی و جنایت حکومت توی زندانها صدها برابر بیرون از زندانه.
"محکوم به زندان , نه مرگ با کرونا" / 28 March 2020
شورش زندانیان در زندان #همدان
▪️برخی منابع خبری از شورش زندانیان در زندان همدان خبر میدهند. همچنین گفته میشود دهها زندانی توانستهاند فرار کنند.
شورش زندانیان در زندان #همدان / 28 March 2020
فوری
زندانیان زندان همدان اقدام به شورش و تخریب زندان و آتش سوزی در زندان کرده اند.
زندان دچار آتش سوزی شده و هنوز مهار نشده است.
آمار دقیقی از تعداد کشته ها و فراری ها تا این لحظه در دست نیست.
زندان دچار آتش سوزی شده و هنوز مهار نشده است. / 28 March 2020
#سرخط : اعتصاب غذای ٢٠٠ زن زندانی در زندان ارومیە پس از مرگ یکی از زندانیان بر اثر ابتلا بە کرونا
برپایە گزارش هەنگاو، ٢٠٠ زندانی محبوس در زندان مرکزی ارومیە از روز شنبە ٩ فروردین بە نشانە اعتراض بە نبود امکانات و خدمات بهداشتی در بند زنان و همچنین مخالفت مسئولین با آزادی موقت آنها پس از شیوع ویروس کرونا در این زندان، دست بە اعتصاب غذا زدەاند.
بنا بر گزارش، تمامی زنان محبوس در بند زنان، نهار روز شنبە را تحویل نگرفتە و آن را بە زمین ریختە و اعلام کردەاند تا زمانی کە از حق آزادی موقت برخوردار نشوند، بە اعتصاب خود ادامە خواهند داد.
⚪️ اعتصاب این زندانیان پس از مرگ یکی از زنان محبوس در بند زنان با نام ”فاطمە علیزاده“ ٥٣ سالە و اهل کرمانشاه بر اثر ابتلا بە ویروس کرونا بودە است.
فاطمە علیزادە یک روز قبل از مرگ، حال جسمی وخیمی داشته است و علی رغم مطلع کردن کادر درمانی، هیچ کدام از آنها برای درمان وی اقدام نکردەاند.
اعتصاب غذای ٢٠٠ زن زندانی در زندان ارومیە پس از مرگ یکی از زندانیان بر اثر ابتلا بە کرونا / 28 March 2020
♦️بر اساس اخبار رسیدە در زندان مهاباد شورش شدە و تعدادی از زندانیان فرار کردەاند
یعنی اتفاقی کە در سقز افتادە دقایقی پیش نیز در مهاباد افتادە است
بر اساس اخبار رسیدە صدای شلیک گلولە هم شنیدە میشود
همچنین بر اساس خبرهای تائید نشدە گفتە میشود کە دیشب در زندان همدان نیز شورش شدە است.
♦️بر اساس اخبار رسیدە در زندان مهاباد شورش شدە و تعدادی از زندانیان فرار کردەاند / 29 March 2020
بر اساس اخبار تایید نشده حداقل یک زندانی در زندان مهاباد با شلیک سرکوبگران به قتل رسیده است.
بر اساس اخبار تایید نشده حداقل یک زندانی در زندان مهاباد با شلیک سرکوبگران به قتل رسیده است. / 29 March 2020
یک منبع قضایی در همدان با تایید شورش زندانیان در همدان گفته است که تعدادی از زندانیان با شلیک نیروهای امنیتی به قتل رسیدهاند.
▪️هنوز خبری از تعداد کسانی که توانستند فرار کنند در دست نیست.
تعدادی از زندانیان همدان به قتل رسیدهاند / 29 March 2020
#مهاباد
پس از شورش و فرار تعدادی از زندانیان زندان مهاباد، نیروهای اطلاعات با پرتاب گاز اشکآور به داخل زندان باعث شده اند تعدادی از زندانیان تا سرحد خفگی بروند و اکنون ده ها زندانی گیر افتاده اند، از طرفی گاز اشک آور و از طرف دیگر هم با شلیک مستقیم ماموران اطلاعات مواجه هستند.
جوانان مهاباد حتی الامکان و از هر طریق ممکن به زندانیان کمک کنید. عوامل سجا یا ستاد جنگ خبر با پخش خبر جعلی این که فراریان کرونا دارند هدف تنها ماندن زندانیان را دارند، کسی باور نکند. زندانیان عقیدتی و سیاسی در حال فرار هستند.
#کولبر_نیوز
#kolbarnews
@kolbarnews
تعدادی از زندانیان زندان مهاباد در حال خفگی هستند / 29 March 2020
خبر فوري
مهاباد : پس از فرار تعدادی از زندانیان زندان مهاباد که شامل بندهای طبقه دوم می شود، نیروهای اطلاعات و یگان ویژه خیابان زندان مهاباد را اشغال کرده و با تیراندازی به بقیهی زندانیان که قصد فرار داشتند، دو نفر را کشته و ۳ تن را زخمی کردند.
زندانیان کشته و زخمی در زندان مهاباد / 29 March 2020
فرار بزرگ از زندان سقز چگونه اتفاق افتاد؟
گفته میشود ۵ تن از زندانیان متواری مجددا بازداشت و به زندان بازگردانده شدهاند
روز شنبه خبر فرار ۷۴ زندانی از زندان سقز روی خروجی خبرگزاریها قرار گرفت. آنها چگونه از زندان گریختهاند؟ جزییات این فرار بزرگ را در این گزارش میخوانید.
«دهها نفر بودند، برخی از آنها که پابرهنه بودند بهسرعت میدویدند و برخی با دمپاییهای مندرس میگریختند. میدان را که دور زدیم یکی از آنها جلوی اتومبیل ما پرید و پدرم بیآنکه مکث کند اشاره کرد که سوار شود. عقب اتومبیل نشست و با بردن نام پدرم از او تشکر کرد. پدرم هم در جواب گفت {…} جان چشم و دل ما روشن، خانه پدرت همان محله سابق است؟ گفت بله، اما آنجا نمیروم.»
جمعه، ۸فروردین۱۳۹۸، نزدیک به ساعت ۴:۳۰ بعدازظهر، در بزرگ آهنی زندان مرکزی سقز باز شد و دهها زندانی این زندان به بیرون گریختند. زندانیانی که دمپاییهای کهنه به پا داشتند و با سرعت میدویدند. چند نفری، آن طرف میدان زندان و در طول «بلوار جمهوری» سوار اتومبیلهای عبوری شدند و بیشترشان در کوچههای «محله بلوار» پراکنده شدند و گریختند.
«بهزاد»، جوانی که میگوید یکی از زندانیان فراری، سوار اتومبیل پدر او شده است، میگوید پدرش زندانی فراری را شناخته بود: «پدر این زندانی فراری همکار قدیمی بابای من بود. سال گذشته او را به اتهام قاچاق مشروبات الکلی بازداشت کرده بودند و ظاهرا حکم سنگینی هم گرفته بود.»
براساس گزارش ایرنا، ۷۴ زندانی روز شنبه موفق شدند از زندان سقز بگریزند. به گفته «رسول»، یکی از زندانیان زندان سقز که پیش از نوروز سال جاری به مرخصی آمده است، زندان سقز ۵ بند دارد، اما فراریها همه از بند یک و دو (بند سلامت) زندان هستند: «بند یک مختص زندانیان مرتبط با مصرف، حمل و فروش مواد مخدر و مشروبات الکلی است.
در بند ۲ زندانیان غیر از مواد مخدر با هر جرمی نگهداری میشوند. بند ۳، مختص نظامیان است و بند ۴ هم بند قرآن است و مختص کسانی است که آموزش قرآن میبینند. بند ۵ زندان هم مختص زنان است که برخی از آنها به مرخصی رفتهاند یا اخیرا عفو گرفتند و اکنون فقط دو زندانی زن دارد.»
رسول میگوید زندانیانی که عفو رهبری شامل حال آنها نشده بود و یا دادستانی با درخواست مرخصی آنها از زندان موافقت نکرده بود از وضعیت بهداشتی داخل زندان و نبود امکانات در درمانگاه زندان شاکی بودند. این زندانیان با توجه به اینکه سقز بالاترین تعداد مبتلایان به ویروس کرونا را در استان کردستان دارد، نگران بودند به ویروس کرونا مبتلا شوند و در زندان جان خود را از دست بدهند و برای همین درخواست آزادی موقت داشتند: «ظهر شنبه، بعد از توزیع نهار، زندانیان بند ۱ و بند سلامت به مقابل واحد اداری زندان فراخوانده شدهاند. معلوم نیست چرا به همه زندانیان هر دو بند که نزدیک به ۱۳۰ نفر هستند اجازه دادهاند که همزمان از بند بیرون بیایند و آنجا منتظر خواندن نامهایی بمانند که با درخواست مرخصی آنها موافقت شده است.»
واحد اداری/قضایی زندان سقز، در داخل محوطه زندان و مقابل ساختمان اصلی زندان قرار دارد که بندهای زندان در آن واقع شده است. به گفته رسول، محوطه مابین واحد اداری و ساختمان اصلی زندان حیاط بازی است که در اصلی زندان به روی آن باز میشود و عملا مابین این حیاط و در اصلی زندان که یک اتاقک افسرنگهبانی در کنار آن قرار گرفته است، هیچ حصاری وجود ندارد.
به گفته یکی از سربازان نگهبان زندان که روز جمعه در زندان حضور داشته است، پس از جمع شدن زندانیان در حیاط، تنها نام نزدیک به ۵۵ زندانی خوانده شد و سپس از سایر زندانیان خواسته شد به بندهای خودشان برگردند؛ اما زندانیانی که نامشان خوانده نشد و مشخص نیست برای این شورش و فرار پیشتر برنامهریزی داشتهاند و یا صرفا از فرصت پیشآمده استفاده کردهاند به اتاقک افسرنگهبانی در ضلع داخلی در زندان حمله کردند: «یکی از برجکهای زندان کاملا به حیات اصلی زندان اشراف دارد و دو افسرنگهبان ساکن اتاقک هم اسلحه داشتند اما آنها یا نخواستند یا نتوانستند از اسلحه استفاده کنند.
حمله زندانیان به اتاقک افسرنگهبانی خیلی سریع اتفاق افتاد و عملا امکان واکنش را از آنان گرفت. زندانیان، آنها را کتک زدند و در زندان را بهزور باز کردند، اما درحالیکه میتوانستند، تلاش نکردند افسرها را خلع سلاح کنند.»
«خبرگزاری فارس»، در خبری که در مورد این فرار منتشر کرد، مدعی شده تعدادی از این زندانیان در حین فرار ماشینهای عبوری را بهزور از مردم گرفته و یا سوار آنها شده و با تهدید چاقو از محل گریختهاند. «ئاوات» که از ساکنان یکی از آپارتمانهای نزدیک به میدان زندان در محله بلوار است و از پشتبام خانهاش شاهد صحنه فرار زندانیان بوده است میگوید این ادعا کذب است: «چند نفری را دیدم سوار اتومبیلهای عبوری شدند. نمیدانم شاید آن اتومبیلها اصلا منتظر آنها بودند، اما نه چاقویی در کار بود و نه خشونتی.
از دیروز هم کسی چیزی دراینباره تعریف نکرده است، معلوم نیست خبرگزاری فارس این حرف را از کجا درآورده است. در کوچهها هم برخی از زندانیان در خیلی از خانهها را زدند که کفش بگیرند. من چندتایی را هم دیدم که به آنها کفش دادند.»
در میان این ۷۴ زندانی فراری، دستکم ۶ زندانی محکوم به اعدام هم بودهاند که تا زمان تنظیم این گزارش خبری از بازداشت دوباره آنها منتشر نشده است. گفته شده است دستکم یکی از این ۶ زندانی اعدامی فراری از زندانیان سیاسی زندان سقز است که زیر حکم اعدام بوده است.
یکی دیگر از این اعدامیها، «شایان سعیدپور» است که ۵ سال پیش و درحالیکه تنها سن ۱۷ سال سن داشت مرتکب قتل شده بود و بعدتر به اعدام محکوم شد.
به گفته «محمد جباری»، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کردستان تا بعدازظهر شنبه، ۹ فروردین، ۱۰ زندانی فراری دوباره بازداشت شده و ۳ نفر خود را تسلیم نیروهای امنیتی کردهاند اما ۶۱ نفر از زندانیان همچنان متواری هستند.
در پی این فرار، «ابراهیم رئيسی»، رییس قوه قضاییه ایران، دستوری ویژه صادر کرد تا با کسانی که در ماجرای فرار زندانیان قصور داشتهاند برخورد شده و مراقبتهای امنیتی از زندانهای سراسر ایران افزایش یابد. رییس قوه قضاییه همچنین از دادستان کل کشور خواسته برای بررسی این حادثه و بازگرداندن زندانیان کمیتههای قضایی، اطلاعاتی و انتظامی تشکیل شود.
این در حالی است که «صادق حسینی»، فرمانده سپاه بیتالمقدس کردستان دیروز به خبرگزاری مهر گفته بود فرار تعدادی از زندانیان زندان سقز، «احتمالا ناشی از ترس از ویروس کرونا بوده» است. گفتنی است خبرگزاری مهر اکنون این خبر را پس از تکذیب آن از سوی روابط عمومی سپاه کردستان از دسترس خارج ساخته است.
از سوی دیگر، جانشین فرماندهی انتظامی کردستان هم جمعهشب، با بیان اینکه ورودیهای شهر سقز بسته شده است و اقدامات پلیسی برای شناسایی و بازداشت زندانیان در حال انجام است گفته بود: «پلیس امنیت و آگاهی در حال پیگیری و اقدامات لازم برای دستگیری فراریان هستند.»
خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا بامداد یکشنبه ۱۰ فروردینماه از بروز «درگیری» در زندان شهر همدان خبر داده است.
ایرنا توضیح بیشتری در خصوص «ناآرامی» در زندان همدان ارائه نکرده، ولی نوشته است که خبرهایی در خصوص «درگیری بین زندانیان» دریافت کرده و مسئولان استان در حال بازگرداندن آرامش به این زندان هستند.
ایرنا اضافه کرده است: «براساس اطلاعات دریافتی، شرایط زندان همدان تحت کنترل گزارش شده است.»
طبق این گزارش قرار است مسئولان مربوطه استان همدان صبح یکشنبه جزییات این ناآرامی را در اختیار رسانهها قرار میدهند.
گفتنی است که پیشازاین گزارشهایی از ناآرامی و شورش در برخی زندانهای کشور همچون زندان پارسیلون خرمآباد، زندان الیگودرز خرمآباد و زندان تبریز در اعتراض به شیوع ویروس کرونا در این زندانها منتشر شده بود. شامگاه شنبه نیز خبر ناآرامی و شورش در زندان مهاباد و ناآرامی و شورش در زندان الوند همدان و احتمال فرار برخی از زندانیان این زندانها منتشر شد.
شاهد / 29 March 2020
گزارشی در باره شیوع کروناویروس در پادگان پرندک
◾️ یکی از سربازان در حال خدمت در پادگان پرندک، در گزارشی وضعیت شهر و همچنین این پادگان بعد از شیوع کرونا را این چنین گزارش کرده است :
« وضعیت پادگان ها افتضاحه، فقط ۴۰۰نفر از سربازان این پادگان دربیمارستان بستری هستند و بیشتر آنها فوت کردند. دلیل شیوع کرونا از قم به تهران از پادگان ها شروع شد چون سربازانی که اهل قم هستند، در این پادگان زیاد است و اکثرا کرونا داشتند.
پادگانی که ۱۰۰۰ نفر از همه شهرها به آنجا می آیند چرا هنوز هیچ اقدامی نمیکنند؟
الان من خودم یه ماسک خریدم۳۰ تومان و این را هر دو ساعت یک بار مجبورم بشورم تا دوباره بزنم. رژیم فقط آمار الکی میدن من اینجور که آمار در آوردم هر ۵ دقیقه تو ایران یه نفر بخاطر کرونا میمیرند.”
#kolbarnews
گزارشی در باره شیوع کروناویروس در پادگان پرندک / 29 March 2020
زندانیان زندان عادل آباد شیراز دست به شورش زدند.
◾️ خیابانهای چهارراه زندان وعادل آباد و پارامونت و میانرود مسدود شدند.
این خبر بتدریج تکمیل می شود.
زندانیان زندان عادل آباد شیراز دست به شورش زدند. / 29 March 2020