دولت ایران هنوز بحران کرونا را جدی نگرفته است. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران در جلسه اول ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا در سال ۹۹ وضعیت استان‌های مازندران و اصفهان را امیدوارکننده توصیف کرد، از تصمیم‌گیری هفته آینده ستاد برای آغاز به کار مراکز آموزشی خبر داد، و گفت که هر کاری لازم است برای «عادی و معمولی» شدن تولید انجام شود.

حسن روحانی: وضعیت استانهای مازندران و اصفهان امیدوارکننده است./ عکس از آرشیو

حسن روحانی رئیس جمهوری ایران روز شنبه دوم فروردین/ ۲۱ مارس در جلسه ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا گفت که گزارش اولیه وزارت بهداشت و گزارش‌های استانداران مازندران و اصفهان امیدوارکننده بوده است.

رئیس‌جمهوری از کاهش ۵۰ تا ۶۰ درصدی سفرهای نوروزی خبر داد و گفت که «شاید کمتر کشوری اینچنین باشد که با گفتن، توصیه و درخواست، این همه مردم همراه شوند و کمک کنند.»

بخشی از مردم اما هنوز بحران کرونا را جدی نگرفته‌اند و بر انجام سفر نوروزی اصرار دارند که این موضوع به ترس عمومی در استان‌های مسافرپذیر دامن زده است.

روز گذشته معاون وزیر بهداشت اعلام کرد شیوع کرونا در ۱۳ استان کشور که مسافرپذیر نیستند کاهش یافته است و در همان حال هشدار داد که پیک بیماری در راه است.

این در حالی است که حسن روحانی در جلسه گذشته  ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا گفته بود که ایران از مرحله پیک بیماری کرونا عبور کرده‌ است.

تنها دو روز پیش و در روز آخر سال ۹۸ پنج وزیر سابق بهداشت در دولت‌های محمد خاتمی و محمود احمدی‌نژاد همراه با جمعی از پزشکان از روحانی خواسته بودند دست‌کم به مدت ۱۵ روز مراکز پر ازدحام را تعطیل و مبادی خروجی و ورودی شهرها را کنترل کند.

روز گذشته نیز گروهی از نمایندگان اصلاح‌طلب مجلس شورای اسلامی در نامه‌ای از رئیس‌جمهوری اسلامی خواستند برای مهار همه‌گیری کرونا در ایران طرح قرنطینه مدت‌دار را به اجرا بگذارد. آنها گفتند که در ۱۵ روز ابتدای سال جاری، باید طرح قرنطینه مدت‌دار با جدیت اجرایی شود و در صورت موثر بودن آن، این طرح را در استان‌هایی که شدت و درگیری و گستردگی بیماری بیشتر است، به تناوب یک هفته‌ای به اجرا درآورد.

اما دولت روحانی از سوی افکار عمومی به سهل‌انگاری و جدی نگرفتن بحران متهم شده است. در این مدت اقدام جدی برای قرنطینه شهرها انجام نشده است. رئیس جمهوری هفته پیش درباره قرنطینه شهرها گفته بود «چیزی به نام قرنطینه نداریم، نه امروز و نه در ایام عید و همه در کسب و کار و فعالیت خود آزاد هستند.»

او تاکید کرده بود که استان‌ها حق تصمیم مستقل در این باره را ندارند و باید گوش به فرمان ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا در تهران باشند.

در جلسه اول این ستاد در سال ۹۹، حسن روحانی از تصویب افزایش روزهای کاری مراکز آموزشی در پی تعطیلات اخیر خبر داد و گفت:

«اگر شرایط به گونه‌ای باشد که بعد از پایان تعطیلات عید یعنی ۱۶ فروردین ‌ماه کار آموزش‌ها شروع شد یک ماه به زمان تحصیلات افزوده خواهد شد و اگر دیرتر شود یک مقدار به آن یک ماه اضافه خواهد شد.»

رئیس‌جمهوری در عین حال گفت که هنوز تصمیمی برای روز آغاز گرفته نشده و در هفته آینده در این باره تصمیم‌گیری می‌شود.

محمدرضا نجفی، نماینده اصلاح‌طلب تهران اما در نامه‌ای با انتقاد از ابهام در برنامه دولت در مقابله با شیوع کرونا نوشته است:

«وقتی هنوز نرخ ابتلا در نقاط پرتراکم محروم و حاشیه‌ای کشور چندان بالا نرفته، چگونه به مردم اجازه می‌دهیم آزادانه در اماکن حاضر شوند؟ آیا می‌دانید این عدم قاطعیت شهروندان را به این نتیجه رسانده که “قصه خیلی هم جدی نیست”؟»

مناطق حاشیه‌ای و پرتراکم به تدریج در حال درگیر شدن با مسئله کرونا هستند.

مسئولان وزارت بهداشت در روز آخر سال ۹۸ اعلام کرده بودند که در مناطق پرتراکم، برای مثال در بازار تهران روند ابتلا به کرونا سیر جهشی دارد.

ظاهراً دولت روحانی که از پیامدهای اقتصادی رکود کسب و کارهای کوچک وحشت دارد که به گفته رئیس اتاق بازرگانی تهران ۴۰ درصد از اقتصاد ایران را شامل می‌شود، «مصونیت گله‌ای» را به قرنطینه خانگی که برای مثال در کشورهای ایتالیا و فرانسه به اجرا درآمده یا قرنطینه استانی که در آلمان به اجرا درآمده، ترجیح می‌دهد.

روحانی این بار نیز بحران کرونا را دست‌کم گرفت و بر «عادی شدن» روند تولید تاکید کرد. او گفت:

«هرکاری که لازم است انجام شود تا سیستم تولید ما حالت عادی و معمولی داشته باشد. از روز اول توصیه کردم که توطئه ضدانقلاب این است کاری کند که در ایران کار و فعالیت اقتصادی تعطیل شود که مدرکش را هم وزارت اطلاعات ارائه کرد»

او در عین حال گفت:

«همه باید کار و فعالیت کنیم البته در چارچوب پروتکل‌های بهداشتی که وزارت بهداشت و درمان و ستاد ملی مبارزه با کرونا اعلام می‌کند.»

نمایندگان اصلاح‌طلب در نامه روز گذشته خود به روحانی خواهان تعطیلی بازارها و پاساژها و مراکز خرید نیز شده بودند.

رئیس جمهوری امروز به نوعی به نمایندگان این‌گونه پاسخ داد که وزارت کشور بخشنامه‌ای ابلاغ کرده که به موجب آن «پاساژها و مراکز پرتردد و پرجمعیت تجاری نباید فعالیت داشته باشند».

او گفت که این بخشنامه «قاعدتاً اجرا شده یا اجرا می‌شود.»

گزارش‌ها از شهرهای مختلف ایران اما از باز بودن مراکز خرید و بسته شدن برخی مغازه‌ها بنا بر تصمیم شخصی صاحب کسب و کار حکایت دارد.

روحانی فروشگاه‌های مواد غذایی و میوه‌فروشی و داروخانه‌ها را استثنا کرد و بر باز بودن و حتی افزایش ساعات کاری آنها تاکید کرد.

او گفت:

«[این فروشگاه‌ها] اگر می‌شود تا ۱۲ شب باز باشند و حتی اگر جاهایی می‌شود ۲۴ ساعته باشد این کار را انجام دهند چرا که  باعث می‌شود جمعیت زیاد در یک نقطه جمع نشوند.»


در همین زمینه: