به روایت وزارت بهداشت و درمان تا ظهر یکشنبه ۲۵ اسفند ۷۲۴ تن به دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست داده‌اند. تنها در یک روز  ۱۱۳ تن به شمار فوت شدگان این بیماری افزوده و یک هزار و ۲۰۹ مورد جدید شناسایی شد. برخی نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواستار قرنطینه و ایجاد محدودیت در آمد و شد و تعطیلی یا کاهش ساعت کار بنگاه‌های دولتی و خصوصی شده‌اند. در استان خوزستان بازار و اماکن عمومی تعطیل شده است. حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران  اما گفته است که چیزی به اسم قرنطینه وجود ندارد و همه در کسب و کار آزاد هستند.

کرونا در ایران همچنان پیش می‌رود. رئیس دولت اما می‌گوید: چیزی به اسم قرنطینه وجود ندارد و همه در کسب و کار آزادند. عکس: آرشیو

علیرضا زالی، رئیس ستاد فرماندهی عملیات مدیریت بیماری کرونا تهران صبح یکشنبه ۲۵ اسفند از تعطیلی ادارات دولتی در این شهر خبر داده و گفته بود که فاز یک و دو قرنطینه در تهران انجام شده است.

زالی حتی خواستار اجرایی شدن فاز سوم قرنطینه تهران که به گفته او «تعطیلی همه اداره‌ها و ماندن مردم در خانه» خواهد بود، شده و هشدار داده بود: اگر این فاز اجرایی نشود هر فردی که کرونا دارد می‌تواند در مغازه دو نفر و در مترو ۲۰ نفر دیگر را مبتلا کند.

حسن روحانی، رئیس دولت و رئیس ستاد ملی مقابله با کرونا اما چند ساعت بعد  در دیدار با «فعالان اقتصادی» ایجاد محدودیت برای فعالیت نهادهای دولتی و یا بنگاه‌ها را رد کرد و گفت:

               «ما چیزی به اسم قرنطینه نداریم. نه امروز و نه در ایام نوروز جایی قرنطینه نخواهد شد. همه در کسب و کار آزاد‌ند و خدمات دولت هم به طور معمول به مردم خواهد رسید.».

طی روزهای گذشته برخی رسانه‌های ایران از قرنطینه تهران به منظور جلوگیری از شیوع کرونا خبر داده بودند. محسن هاشمی، رئیس شورای اسلامی تهران صبح یکشنبه ۲۵ اسفند از مسئولان دولتی خواسته بود «قرنطینه را تعریف کنند تا مردم بدانند آیا آیین‌نامه و اسنادی دارد و وقتی می‌گویم قرنطینه می‌کنیم، یعنی قرار است چه کاری بکنیم».

استاندار خوزستان هم شنبه ۲۴ اسفند گفته بود که فعالیت تمامی اصناف به استثنای سوپرمارکت‌ها، نانوایی‌ها، قصابی‌ها، میوه فروشی‌ها، خوار و بارفروشی‌ها و داروخانه‌ها ممنوع است. در استان‌های گیلان، مرکزی و خراسان رضوی هم نهادهای استانی محدودیت‌هایی برای فعالیت بنگاه‌ها و آمد و شد وضع کرده‌اند. ستاد ملی کرونا هم شامگاه شنبه اعلام کرد با کنترل آمد و شد در ۱۱ استان موافقت کرده  اما نام این استان‌ها را تا به حال اعلام نکرده است.

رئیس دولت اما مرجع تصمیم‌گیری در باره قرنطینه و یا تعطیلی بنگاه‌ها و نهادهای دولتی را تنها «ستاد ملی مقابله با کرونا در تهران» عنوان کرد و گفت:

                  «اینکه روزی یا ساعتی، تعطیل شود، یا کسب و کاری خاصی مورد محدودیت قرار بگیرد، مرجعش در تهران است و استانها چه استانداران و چه نهادهای بهداشتی به هیچ وجه در این زمینه حق تصمیم گیری ندارند. هرگونه محدودیتی بخواهد ایجاد شود، در تهران تصمیم گیری می‌شود و در استان‌ها نباید اقدامی صورت بگیرد».

مهلت سه ماهه برای پرداخت بدهی‌ها

از دیگر وعده‌های حسن روحانی مهلت سه ماهه برای پرداخت قبوض آب، برق، گاز و عوارض شهرداری بود. او گفت که مردم می‌توانند بدهی مربوط به  برق، آب، گاز و عوارض شهرداری  در سه ماه اسفند، فروردین و اردیبهشت را به تعویق بیاندازند.

او اما مشخص نکرد که تا چه زمانی به بدهکاران برای پرداخت این هزینه‌ها مهلت داده خواهد شد.

در همین ارتباط، عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی هم گفت که خدمات بانکی به کسانی که چک‌هایشان از از اول اسفند تا آخر اردیبهشت برگشت بخورد، متوقف نخواهد شد.

بانک مرکزی ایران صبح امروز بخشنامه‌ای در ارتباط با «مصادیق بخش‌ها و رسته‌های کسب و کارهایی که به طور مستقیم از بیماری کرونا دچار بیشترین آسیب شده‌اند» را به بانک‌های دولتی و خصوصی، موسسه‌های اعتباری غیردولتی و بانک مشترک ایران و ونزوئلا ابلاغ کرد.

جزئیات این بخشنامه فاش نشده اما پیش از این بانک مرکزی اعلام کرده بود که تاخیر در پرداخت قسط تسهیلات بانکی در اسفند ماه مشمول جریمه نخواهد شد. این تصمیم اما وام مسکن، ازدواج و خرید خودرو را شامل نمی‌شود.

براساس اعلام بانک مرکزی شیوع کرونا موجب وارد آمدن خسارت به تالارها، رستوران‌ها، غذاخوری‌ها و کافه‌ها، مراکز گردشگری، هتل‌ها، فروشگاه‌های صنایع دستی، شرکت‌های حمل و نقل درون شهری و بین‌شهری، مراکز فروش شیرینی و آجیل، سالن‌های ورزشی و مجتمع‌های فرهنگی و تفریحی شده است.

برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی بیانگر آن است که شیوع کرونا می‌تواند موجب از دست رفتن ۲۰۰ هزار فرصت شغلی شود.


در همین زمینه: