پرسنل بیمارستان‌ها و به ویژه پرستاران در صف نخست مقابله با شیوع بیماری کرونا (covid-19) قرار دارند. در این میانه اما لغو قرارداد یک پرستار در بیمارستان «امام رضا» در مشهد به دلیل فعالیت صنفی، اعتراض پرستاران این بیمارستان نسبت به شیوه برخورد به فعالان صنفی را برانگیخت. برنامه وزارت بهداشت برای جذب پرستاران با قراردادهای ۸۹ روزه نیز بر نگرانی‌های این کارکنان افزوده است.

پرستاران در صف مقدم مبارزه با کرونا هستند اما امنیت شغلی ندارند- عکس: ایلنا

پرستاران درگیر با بیماران مبتلا به کرونا بدون وقفه کار می کنند تا کمبود پرستار در بیمارستان ها را جبران کنند. محمدشریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار دراین‌باره پنج‌شنبه ۱۵ اسفند به خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) گفت:

«پرستاران بیمارستان‌های قرنطینه بیش از یک هفته است که خانه نرفته‌اند و با خانواده در تماس نبوده‌اند. با وجود کمبود تعداد پرستاران که فعالان صنفی پیش از بیماری کرونا نیز بارها به وزارت بهداشت متذکر می‌شدند، اکنون کمبود پرستاران شدیداً احساس می‌شود.»

کمبود کادر پرستاری در بیمارستان‌ها و فشار کار پرستاران که پیش از شیوع کرونا هم مورد اعتراض پرستاران بود، در دو هفته اخیر محسوس‌تر و به یکی از سرفصل‌های آخرین جلسه «ستاد ملی مقابله با کرونا» تبدیل شد.

سعید نمکی وزیر بهداشت و رییس ستاد ملی مقابله با کرونا پنجشنبه ۱۵ اسفند مصوبات این ستاد را اعلام کرد که یکی از آن‌ها «اولویت استخدام پرستاران و تبدیل وضعیت آن‌ها» بود.

وزیر بهداشت گفت: «برای پرستاران و پیراپزشکانی که داوطلبانه در بخش بیماران کرونا خدمت می‌کنند اولویت استخدام قرار داده‌ایم.»

جزئیات این «الویت استخدام» را چند روز پیش معاون وزیر بهداشت بیان کرده بود. مریم حضرتی، معاون پرستاری وزارت بهداشت در روزهای اخیر برای جذب پرستاران شرکتی با قرارداد ۸۹ روزه فراخوان داده بود.

پرستاران می‌گویند از جان خود مایه می‌گذاریم اما امنیت شغلی نداریم. محمدشریفی مقدم، دبیر کل خانه پرستار می‌گوید پرستاران به امنیت شغلی نیاز دارند اما برخورد سیستم بهداشت و درمان با پرستاران «حراستی» است و انگیزه را از پرستاران می‌گیرد.

به گفته‌ی دبیرکل خانه پرستار، وزارت بهداشت و درمان هر سال تعداد نیروهای رسمی خود را کاهش می‌دهد و پرستاران شرکتی را به کار می‌گیرد که عملا استثمار نیروی کار است.

اخراج یک پرستار به دلیل فعالیت صنفی در مشهد

در روزهای اخیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد قرارداد عاطفه مسعودی پرستار پیمانی و فعال صنفی بیمارستان امام رضای این شهر را لغو کرد.

دانشگاه علوم پزشکی مشهد دلیل اخراج او را «به‌دست نیاوردن امتیازات لازم برای ارزشیابی» عنوان کرد و مدعی شد فعالیت‌های صنفی او عاطفه مسعودی که سال‌ها به عنوان پرستار پیمانی در این بیمارستان کار می‌کرد به گفته‌ی همکارانش پرستاری پرکار و فداکار بود و علت لغو قرارداد فعالیت‌های صنفی او برای احقاق حقوق پرستاران بوده است.

یکی از همکاران عاطفه مسعودی پنجشنبه ۱۵ اسفند به ایلنا گفت:

«خانم مسعودی خیلی تلاش کرد پرستاری به جایگاه خودش برگردد، مگر همان مبالغ اندک کارانه و اضافه‌کار را مطالبه کردن، کار قبیحی است؟ اینکه بگوییم قانون را اجرا کنید، کار اشتباهی کرده‌ایم؟ چرا درحالی‌که پرستاران در اوج تلاش و فداکاری هستند، ما را ناامید می‌کنید؟»

خانه پرستار مشهد و دبیرکل خانه پرستار نیز در این نگرانی و اعتراض، با پرستاران سهیم‌اند.

محمدشریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار در این‌باره به ایلنا گفت:

«چگونه باور کنیم که نمره ارزشیابی دلیل اخراج این پرستار بوده است؟ من فکر می‌کنم نمره ارزشیابی یک توجیه است. آنهم در شرایطی که همه در بیمارستان امام رضای مشهد می‌دانند این پرستار از حقوق صنفی دفاع کرده است.»

فاطمه بحرینی رئیس خانه پرستار مشهد و عضو هیئت مدیره نظام پرستاری مشهد نیز دلایل عنوان شده برای اخراج عاطفه مسعودی را «واهی، غیرمنطق و دور از ذهن» خواند و تاکید کرد:

«خانه پرستار مشهد این مسئله را بی‌‌توجهی، تبعیض، بی‌عدالتی و ایجاد جو اضطراب در جامعه بزرگ پرستاری دانسته و برخوردهای دور از انصاف را محکوم می‌کند.»

پرستاران پیمانی با این که استخدام نیستند به گفته‌ دبیر کل خانه پرستار، در وزارت بهداشت از امنیت شغلی بیشتری نسبت به پرستاران شرکتی دارند که مشمول قانون کارند و قرارداد آن‌ها کمتر از یک ساله است.

دبیر کل خانه پرستار از لغو قرارداد عاطفه مسعودی حیرت‌زده است و می‌گوید:

«بعد از اینهمه سال فعالیت در حوزه بهداشت و درمان اولین بار است که می‌بینم، قرارداد پیمانی یک پرستار لغو می‌شود. یک پرستار بعد از بیش از ۱۰ سال سابقه کاری و اثبات کردن خودش، به صورت پیمانی استخدام می‌شود».

تا کنون چند پرستار در اثر تماس با بیماران مبتلا به کرونا جان داده‌اند. آخرین مورد اعلام شده غلامرضا وثوقی کیا، پرستار تیم جراحی بیمارستان‌های پورسینا و آریای رشت است که نظام پرستاری شرق گیلان چهارشنبه ۱۴ اسفند مرگ او بر اثر ابتلا به کرونا را تائید کرد.


در همین زمینه: