آمریکا اعلام کرده بود که تجارت کالاهای اساسی و دارو با ایران باید از طریق کانال مالی سوئیس انجام شود. اکنون رئیس کل بانک مرکزی ایران تأیید کرد که کانال «شتا» راه افتاده است.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران با انتشار یادداشتی در صفحه اینستاگرام خود تأیید که آمریکا معافیت لازم برای تجارت کالاهای اساسی و دارو از طریق سوئیس را صادر کرده است. رئیس کل بانک مرکزی ایران نوشت:
«طبق اعلام سفیر سویس، دولت آمریکا معافیت لازم در مورد استفاده بخشی از منابع ارزی بانک مرکزی ایران را برای تأمین واردات کالاهای اساسی و دارو صادر کرده است. باید روند کار را در عمل دید.»
وزارت خزانهداری آمریکا پنجشنبه هفته گذشته مجوز تراکنش مالی با بانک مرکزی ایران برای تجارت اقلام خاص انساندوستانه را صادر کرد. بر اساس اطلاعیه وزارت خزانهداری آمریکا، ایران برخی اقلام خاص و برخی کالاها را میتواند از طریق سوئیس وارد کند.
نخستین بار سفارت سوئیس در تهران پنجشنبه ۳۰ ژانویه/ ۱۰ بهمن با انتشار پیامی در توییتر اعلام کرد که ساز و کار مالی سوئیس برای تحویل اقلام انساندوستانه، تأمین اقلام کشاورزی، غذایی، دارویی و تجهیزات پزشکی به ایران به طور آزمایشی فعالیت خود را آغاز کرده است. این کانال مالی که «شتا» نام دارد زیر نظر وزارت خزانهداری آمریکا عمل میکند.
صادرکنندگان کالا و بانکهایی که با «شتا» همکاری میکنند موظفاند به طور کاملاً شفاف اطلاعات مربوط به تجارت با ایران، طرف ایرانی قرارداد، و همچنین مبلغ تراکنش مالی را اعلام کنند. این دادهها برای راستیآزمایی و حصول اطمینان از شفافیت در اختیار وزارت خزانهداری آمریکا قرار میگیرد.
کانال مالی «شتا» با کانال مالی اتحادیه اروپا موسوم به «اینستکس» تفاوت دارد و به طور مستقل عمل میکند. دولت سوئیس ایجاد کانال مالی «شتا» را در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد به بحث گذاشته بود.
در نشست کمیسیون مشترک برجام که هفته گذشته در وین برگزار شد ایران توقع داشت که ساز و کار مالی اروپا برای تجارت با ایران فعال شود.
سید عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران بعد از پایان نشست در جمع خبرنگاران گفت:
«در این جلسه ایدههای جدیتر و متمرکزتری که از سوی کشورهای اروپایی برای تقویت سازوکار اینستکس ارائه شد. اینستکس تقریبا به مراحل عملیاتی رسیده است و اینکه چگونه میتوان آن را تقویت کرد، مورد بحث قرار گرفت.»
در بیانیه پایانی نشست کمیسیون مشترک برجام، اعضا (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و بریتانیا) از «تحولات مثبت اخیر در خصوص پردازش اولین تراکنش از طریق اینستکس» و اضافه شدن چهار دولت اروپایی به عنوان سهامداران جدید و «افق افزایش بیشتر سهامداران» استقبال کردند. اما از عملیاتی شدن کانال مالی اروپا برای تجارت با ایران سخنی در میان نیامد.
بیشتر بخوانید: