چندین شهر هندوستان بار دیگر در فهرست سالانه آلودهترین شهرهای جهان از نظر کیفیت هوا قرار گرفتند. این در حالی است که در فهرست امسال شهرهای چین وضعیت هوای بهتری نسبت به سال گذشته داشتند.
بر اساس گزارش اخیر آی کیو اِیر (IQAir) که هر سال وضعیت آلودگی شهرها و رتبه آنها را در جهان مشخص میکند، ۲۱ شهر از ۳۰ شهری که آلودهترین هوا را دارند در هند هستند.
شهر قاضی آباد، از شهرکهای اقماری پایتخت هندوستان (دهلی نو) که در ایالت شمالی اوتارپرادش هند واقع شده، آلودهترین شهر جهان از نظر کیفیت هوا در سال ۲۰۱۹ معرفی شد.
IQAir یک شرکت تحقیقاتی است و در مورد کیفیت هوا در سراسر جهان پژوهش میکند. این شرکت رتبهبندی شهرها از نظر آلودگی هوا را بر اساس تعداد ذرات میکروسکوپی معلق در هوا انجام میدهد. قُطر این ذرات میکروسکوپی کمتر از ۲,۵ میکرومتر است و چنانچه وارد سیستم تنفسی و خون شوند، برای سلامت انسان بسیار مضر هستند. بسیاری از موارد ابتلا به بیماریهای تنفسی و قلبی و کارکرد ضعیف سیستم ایمنی بدن به وجود این ذرات در هوایی که شهروندان تنفس میکنند ربط داده میشود.
بنا بر اعلام سازمان بهداشت جهانی، آلودگی هوا سالانه موجب حدود ۷ میلیون مورد مرگ زودرس در سراسر جهان میشود. این سازمان دلیل مرگهای مرتبط با آلودگی هوا را به طور عمده ابتلا به بیماریهای قلبی، سرطان و عفونتهای تنفسی اعلام کرده است.
حدود ۸۰ درصد از جمعیت کره زمین در حال حاضر در مناطق شهری سکونت دارند که نسبت به مناطق روستایی کیفیت هوای آن آلوده تر است.
از نظر آلودگی هوا وضعیت شهرهای آسیای جنوب شرقی بیش از سایر نقاط جهان موجب نگرانی است. ۲۷ شهر از ۳۰ شهری که آلودهترین هوا را دارند در هند، پاکستان و بنگلادش واقع شدهاند.
شهرهایی در جنوب آسیا، آسیای جنوب شرقی و خاورمیانه در مجموع آلودهترین هوا را دارند.
تمام ۵۰ شهری که وخیمترین وضعیت آلودگی هوا را در سال ۲۰۱۹ در جهان داشتهاند، در شش کشور هند، چین، پاکستان، بنگلادش، اندونزی و مغولستان واقع شدهاند.
جایگاه ایران در فهرست شهرهای جهان از نظر آلودگی هوا
در رده بندی امسال مرکز IQAir تهران در رده ۵۸۲ قرار گرفته است. هوای تهران در ده ماه اول سال ۲۰۱۹ در وضعیت متوسط و در دو ماه پایانی سال (برابر دی و بهمن) هوای تهران برای افراد آسیب پذیر ناسالم ارزیابی شده است.
شهر اندیمشک در استان خوزستان، با رتبه جهانی ۳۷۸ در این فهرست یکی از آلودهترین شهرهای ایران و چهار ماه از سال را در وضعیت ناسالم برای افراد آسیب پذیر قرار داشته است.
همچنین در گزارشی دیگر، مرکز IQAir کشورهایی که آلودهترین هوا را دارند نیز معرفی کرده است.
در ردهبندی سال ۲۰۱۹ کشورهای بنگلادش، پاکستان، مغولستان، افغانستان و هندوستان رتبه اول تا پنجم را از نظر آلودگی هوا در میان کشورهای جهان داشتند.
ایران در این فهرست در جایگاه بیست و هفتم قرار گرفته است.
باهاما، جزایر ویرجین، ایسلند، فنلاند، استونی، سوئد و نروژ در جایگاه آخر این فهرست قرار دارند و هوایی تمیزتر از سایر کشورها دارند.
در این رده بندی و در میان ۹۸ کشوری که مطالعه بر روی آنها صورت گرفته، از نظر میزان آلودگی هوا رتبه آلمان ۷۴، هلند ۷۵، بریتانیا ۷۸، روسیه ۸۱، آمریکا ۸۷ و کانادا ۹۰ام هستند.
در همین زمینه:
- میزان مرگ کودکان زیر یک سال بر اثر آلودگی هوا در ایران ۶ برابر ترکیه است
- آلودگی هوا در شهرهای صنعتی و پرجمعیت کشور پابرجاست
- آیا ارتباطی وجود دارد میان آلودگی هوا با خودکشی و بیماریهای روانی؟
- «مرگ دو نفر در تهران در هر ساعت به دلیل آلودگی هوا»