به دنبال اعلام خطر شیوع ویروس کرونا در زندانهای ایران و انتشار گزارشهایی در این مورد، سازمان حقوق بشر ایران از ناظران سازمان بهداشت جهانی خواست تا توجه ویژهای به وضعیت زندانهای ایران داشته باشند.
محمود امیری مقدم، پزشک و مدیر سازمان حقوق بشر ایران، روز پنجشنبه هشتم اسفند ماه با تأکید بر وضعیت نامناسب بهداشتی و کمبود امکانات در زندانهای ایران از جامعه جهانی خواست تا «پیش از اینکه دیر شود» راهحلی برای جلوگیری از به خطر افتادن جان زندانیان ایران اتخاذ کند.
امیری مقدم با اشاره به دوره نهفتگی بدون علائم ویروس کرونا خواستار انجام اقدامات لازم برای کم کردن تراکم زندانها، اعطای مرخصی به زندانیان بهویژه زندانیان سیاسی و عقیدتی و همچنین رعایت مسائل بهداشتی در زندانها شد.
این سازمان در ادامه مسئولیت هر گونه آسیب به سلامت و جان زندانیان را بر عهده قوه قضاییه و رهبر جمهور اسلامی دانست.
در روزهای اخیر خانواده بسیاری از زندانیان سیاسی با انتشار دادخواست یا ارسال نامه به مقامات قضایی خواستار آزادی، اعطای مرخصی یا دادن عفو مشروط به زندانیان شدهاند.
بر اساس اخبار منتشر شده، اعضای خانواده ۲۶ زندانی سیاسی روز هفتم اسفند با انتشار نامه سرگشادهای خطاب به مسئولان قضایی از آنان خواستند تعدادی از فعالان صنفی معلمان، فعالان محیط زیست، فعالان کارگری و تعدادی دیگر از فعالان مدنی و … را که در حال حاضر در زندان به سر میبرند، آزاد کنند.
همچنین خانوادههای زندانیان سیاسی امضاکننده بیانیه موسوم به ۱۴ نفر با انتشار یک دادخواست، خواهان اعطای مرخصی به همه زندانیان شدهاند.
در خبری دیگر و به نقل از کانال تلگرام معلمان عدالتخواه، صدیقه مالکیفرد، همسر هاشم خواستار، زندانی سیاسی، روز چهارشنبه ۷ اسفند با انتشار نامهای ضمن نامطلوب توصیف کردن وضعیت بهداشتی و تراکم بالای جمعیت زندانیان در زندان وکیل آباد مشهد، از مسئولان جمهوری اسلامی خواست تا «علاج واقعه قبل از وقوع کنند» و پیش از اینکه ویروس کرونا به این زندان شلوغ راه پیدا کند، «زندانیان سیاسی را فورا آزاد کنند.»
در ادامه پیگیریهای انجام شده تاکنون به دو تن از زندانیان سیاسی با نام پروین محمدی، فعال کارگری و مسعود کاظمی، روزنامهنگار برای خروج از زندان، مرخصی داده شده است.
ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه ایران روز چهارشنبه هفتم اسفند ماه با صدور دستورالعملی، از اقداماتی خبر داد که قرار است برای حفظ سلامتی زندانیان در ایران در زمان شیوع ویروس کرونا انجام شود. او در این دستورالعملی ضمن تأکید بر لزوم کاهش آمار بازداشت شدگان در روزهای آینده، بر اعطای مرخصی به زندانیان واجد شرایط تأکید کرده است.
بنا بر اعلام مایکل رایان، رئیس برنامه فوریتهای بهداشتی سازمان جهانی بهداشت مقرر شده بود ناظران سازمان بهداشت جهانی روز ششم اسفند وارد ایران شده تا وضعیت شیوع ویروس کرونا جدید را بررسی کنند. سفر این هیأت اعزامی اما به دلایل اعلام نشدهای به تعویق افتاد.
به گفته مایک رایان قرار بود ناظران سازمان بهداشت جهانی در سفر خود به ایران «مکانیسم دقیق شیوع ویروس کرونا» در کشور را تحت بررسی قرار دهند.
او در این رابطه گفته بود که در مورد «تجمعات مراسم مذهبی» و سفر افراد شرکت کننده در این مراسم به نقاط دیگر ایران، تحقیقاتی صورت خواهد گرفت.
- در همین زمینه
سیستم اداری و اجتماعی ایران ، به لطف
سوء مدیریت روحانیون بی کفایت ، تابع
هیچ نظمی نیست ….
در حالیکه بسیاری از منایع پزشکی داخل
و خارج کشور تاکید زیادی بر شهر قم و
لزوم کنترل آن دارند ، حوزهء علمیه قم حتی
نصب یک میله دور ضریح را نپذیرفت ...
به هر حال نقاط کور بسیاری باقیمانده که
حتی نامی از آنها برده نمی شود :
پادگان ها و سربازخانه ها که همیشه وضعیت
بهداشت آنها اسف بار بوده ، بازارهای سنتی
ایران که بسیار شلوغ و سرپوشیده هستند،
حمام های عمومی ، سونا و استخرها ،
بازداشتگاه های غیر رسمی و اغلب پنهان
که هیچگونه امکاناتی ندارند ، خوابگاه های
دانشجویی و مدارس شبانه روزی ، قهوه خانه های
سنتی ، رستوران های جاده ای و ...
کیوان / 28 February 2020