رئیس جمهوری ترکیه کشته شدن دو سرباز این کشور در لیبی را تأیید کرد. رجب طیب اردوغان گفت متحدان سوری او (گروههای شبهنظامی شورشی مخالف رژیم سوریه) به اعتبار «اهداف مشترک» با ترکیه در لیبی با آن کشور به طور «افتخاری» همکاری میکنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه سهشنبه ۲۵ فوریه/۶ اسفند در یک کنفرانس خبری در آنکارا کشته شدن دوتن از نظامیان این کشور در لیبی را تایید کرد.
«ارتش ملی لیبی» به رهبری خلیفه حفتر شنبه گذشته اعلام کرده بود ۱۶ سرباز ترکیه را در هفتههای اخیر کشته است. اردوغان که یکشنبه بدون اشاره به رقم دقیقی گفته بود ترکیه در لیبی چندین «شهید» داده است، تنها کشتهشدن دو سرباز را تایید کرد.
در لیبی «دولت وفاق ملی» بهرهبری فائز سراج، که از سوی جامعه جهانی بهرسمیت شناخته میشود با ارتش ملی لیبی، بهرهبری ژنرال خلیفه حفتر درگیر است. نیروهای حفتر شرق لیبی را در دست دارند و از آوریل گذشته حمله به طرابلس را با پشتیبانی روسیه، فرانسه، مصر و امارات متحده عربی آغاز کردند.
ترکیه طبق توافقنامه امنیتی و نظامی که در اواخر ماه نوامبر با دولت وفاق ملی لیبی منعقد کرد، سربازان خود را برای مقابله با نیروهای حفتر به لیبی اعزام کرده است. آنکارا ادعا میکند نیروهای ترکیه تنها وظیفه «هماهنگی» با دولت لیبی را بر عهده دارند و در درگیریها شرکت نمیکنند. با اینوجود از زمان اعزام نیروهای ترکیه به لیبی، حفتر کنترل خود را بر برخی از مناطقی که پیشتر تصرف کرده بود، از دست داده است.
اردوغان در ادامه سخنانش گفت شبهنظامیان افراطی مخالف دولت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه نیز که او آنها را «ارتش ملی سوریه» خواند، در لیبی با نیروهای آنکارا همکاری میکنند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس پیشتر بهنقل از دو رهبر شبهنظامی لیبی و دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرده بود که ترکیه در حال حاضر شبهنظامیان سوری وابسته به گروههایی مانند القاعده و گروه دولت اسلامی (داعش) را برای دفاع از دولت وفاق ملی فیاض السراج در برابر نیروهای ژنرال حفتر به لیبی اعزام کرده است.
این شبهنظامیان در ادلب سوریه، متحد ترکیه بهشمار میروند و مقابل نیروهای رژیم سوریه که از پشتیبانی روسیه برخوردارند، میجنگند. اردوغان ضمن تایید اعزام این گروهها به لیبی، آنها را «برادر» خواند و گفت: آنها بهخاطر رسیدن به اهداف مشترک با ترکیه در لیبی همکاری «افتخاری» دارند.
ماه گذشته در نشستی که با حضور برخی از سران کشورها در برلین برگزار شد، توافق شد با برقراری آتشبس، درگیریها در لیبی متوقف شده و جای خود را به گفتوگو و ابزارهای دیپلماتیک بدهد. این توافق اما هنوز عملی نشده است. آنکارا از آن زمان نیروهای حفتر را به نقض آتشبس متهم کرده و میگوید اجرای تعهدات این کشور درباره تحریم تسلیحاتی لیبی به برقراری آتشبس طولانی منوط است.
نماینده سازمان ملل متحد در لیبی جمعه هفته گذشته اعلام کرد گفتوگوها برای توافق بر سر آتشبس «در مسیر درستی قرار گرفته است». با این وجود نمایندگان سیاسی ساکن در مناطق تحت کنترل نیروهای حفتر، دوشنبه اعلام کردند با سیاستمداران وابسته به دولت وفاق ملی گفتوگو نمیکنند.
در همین زمینه: