افراد تراجنسیتی در هلند که پیش از عمل تطبیق جنسیتی دولت آنها را ناچار کرده است که عقیم شوند اکنون خواهان معذرتخواهی رسمی و جبران خسارت هستند. پانزده نفر از افراد ترنسی که در فرآیند تطبیق جنسیتی به دلیل قوانین نابرابر عقیم شدهاند اکنون برای دادخواهی از دولت هلند به دادگاه شکایت کردهاند.
افراد تراجنسیتی و یا ترنسهای هلند که در فاصله سالهای ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۴ میلادی پیش از آغاز فرایند تطبق جنسیتی، عقیمسازی اجباری شده بودند، خواستار آن هستند که دولت از آنها عذرخواهی کند و به ایشان غرامت بپردازد.
تطبق جنسیتی مجموعهای از روشها شامل استفاده از هورمونها، کمک گرفتن از مشاورها، و عمل جراحی است که در آن فرد جنسیتی که در زمان تولد به او اطلاق شده را با جنسیتی که مایل است با آن زندگی کند تطبیق میدهد. افراد تراجنسیتی و یا ترنسها معمولا از یک یا چند روش تطبیق جنسیتی استفاده میکنند تا با جنسیتی که مایل هستند زندگی کنند.
عقیمسازی لازمه تطبق جنسیتی نیست اما در فاصله سالهای ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۴ میلادی در هلند عقیمسازی پیش از تطبق جنسیتی اجباری بود و اعمال آن به افراد صدمات روحی و فیزیکی وارد کرده است.
پانزده ترنس در مقابل دولت هلند
این کارزار دادخواهی را ویلهمین فانکِمپن (Willemijn van Kempen) رهبری میکند که خود یکی از افراد ترنسی است که به دلیل قوانین هلند در انجام عمل تطبیق جنسیتی عقیم شد.
ویلهمین فانکِمپن و ۱۴ ترنس دیگر که عقیم شدهاند اکنون دولت هلند را به دادگاه کشاندهاند. این گروه و کارزار دادخواهیشان حمایتهای سازمان زنان کلارا ویشمن، شبکه ترنسهای هلند و سازمان هلندی «تفاوت جنسی» (NNID) را دارد. اگر آنها موفق شوند و دولت محکوم شوند ترنسهای دیگری که در نتیجه این قانون نابرابر، عقیم شدهاند هم میتوانند از دولت طلب خسارت کند.
فانکمپن میگوید: «دولت باروریام را از من گرفت. مردم باید بدانند که چنین اتفاقی افتاده است.»
حق فرزندآوری از حقوق افراد کوییر، زنان و مردان ترنس، زنان و مردان همجنسگرا، دوجنسگرایان و افراد میانجنسی است. اینکه ساختاری قانونی و دولتی حق فرزندآوری را از شهروندی بگیرد قابل قبول نیست و احتمال میرود که دولت هلند در این دادگاه محکوم به نقض حقوق شهروندان شود.
عقیمسازی اجباری در سالهای ۱۹۸۵ تا ۲۰۱۴ میلادی بر حسب قانونی صورت میگرفت که در سال ۱۹۸۵ به تصویب رسیده بود.
در این بازه زمانی که عقیمسازی اجباری ترنسها صورت گرفته است، دولت هلند حق افراد ترنس برای تطبیق جنسیتی را به رسمیت میشناخت. بر اساس قوانین، بیمههای بهداشت و درمان در هلند میبایستی هزینه عمل جراحی تطبق جنسیتی را میپرداختند. اما فرض قانون وقت این بود که افرادی که شامل رسمیتیابی تطبق جنسیتی میشوند قرار نیست فرزندی از خود بر جای بگذارند. فرضی که به عقیده این ۱۵ ترنس فرضی غیرانسانی است و حقوق انسانی آنها را نقض کرده و برای همیشه از آنها حق فرزند بیولوژیک داشتن را گرفته است.
سخنگوی شبکه ترنسهای هلند در این باره میگوید: «افراد در مقابل انتخاب ناممکنی قرار داده میشدند: “میخواهند بچهدار شوند یا عمل تطبق جنسیتی را انجام دهند.”»
فانکمپن با این که آرزو داشت بچهدار شود، تطبق جنسیتی را انتخاب کرد.
به گفته سازماندهندگان کارزار، حدود ۱۲۰۰ ترنس دیگر – زن و مرد – در برابر انتخاب مشابهی قرار گرفته بودند. سال ۲۰۱۴ قانون تغییر کرد. تطبق جنسیتی در شناسنامه ممکن و عقیمسازی اجباری از قانون هلند حذف شد.
سخنگوی شبکه ترنسهای هلند میگوید: «از آن لحظه اقدام به تطبق جنسیتی به طور فاحشی افزایش یافت.»
به گفته او هنوز برای تطبق جنسیتی «تائید کارشناسان» اجباری است. مثلا روانشاس باید قانع شود که کسی که میخواهد تطبق جنسیتی انجام دهد تنها یک هوس زودگذر ندارد و فرد واقعا برای آن آمادگی دارد.
اما این شرط شروطها هم دارد از میان میرود. دسامبر سال گذشته ساندر دِکِر وزیر «حفاظت از حقوق» هلند طرحی در این زمینه ارائه کرده که حقوق انسانی افراد ترنس و کوییر اولویت باشد.
یک مورد بحثبرانگیز در بریتانیا
هویت کسانی که تطبق جنسیتی دادهاند، در کشورهای دیگر هم هنوز مورد بحث است. در بریتانیا، دسامبر سال گذشته یک دادگاه حقوق خانواده علیه یک مرد تراجنیستی رای داد که صاحب یک پسر شده بود و میخواست به عنوان پدر او رسمیت قانونی داشته باشد.
این مرد ۳۲ ساله به نام فِردی مککونل (Freddy McConnell) زن زائیده شده بود اما زمانی که ۲۵ سال داشت تطبق جنسیتی کرد. او رحماش را حفظ کرد و سال گذشته پس از یک عمل باروری، فرزندی به دنیا آورد.
او از نظر رسمی همه جا به عنوان مرد شناخته میشود به جز در شناسنامهی فرزندش. او به دادگاه شکایت کرد اما دادگاه عالی لندن شکایت او را رد کرد و مادری را به او تحمیل کرد.
به اعتقاد قاضی دادگاه در بریتانیا، «مادریت، هویتی است برای کسی که از نظر پروسه جسمی و طبیعی بارداری و زایمان را از سر گذرانده است. حتی اگر این فرد رسما مرد باشد، هویت او به عنوان والد، مادر باقی میماند.»
در هلند مردان ترنس که بچه میزایند به عنوان پدر بچه رسمیت قانونی دارند.
حتی آخوندای ایران هم همچین جنایتی نکردن شما دیگه کی هستین
مسعود / 20 February 2020